“AIDS bulaşıcı bir virus hastalığıdır”

“AIDS bulaşıcı bir virus hastalığıdır”

“AIDS bulaşıcı bir virus hastalığıdır”

“AIDS bulaşıcı bir virus hastalığıdır”

 “AIDS bulaşıcı bir virus hastalığıdır”
01 Aralık 2010 - 09:11

“1 Aralık Dünya AIDS Günü” dolayısıyla açıklamada bulunan Kırklareli
Sağlık İl Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, AIDS’in bulaşıcı bir virus
hastalığı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

HABER MERKEZİ

“AIDS bulaşıcı bir virus hastalığıdır. Mikrobu HIV adı verilen virüstür. HIV girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV'in etkisinin yanı sıra, çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olurlar. Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir
* AIDS Hastalığı’nın belirtileri nelerdir ?
HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre, 3-15 yıl, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çıkar. Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlanan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir. Kesin tanı için anti-HIV testi yapılır.
* AIDS nasıl bulaşır?
HİV virüsü cinsel ilişki, kan ve anneden bebeğine olmak üzere üç yolla bulaşır. Cinsel ilişki ile bulaşır. Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır.Tüm bulaşmaların %80-85’i bu yolla olmaktadır. Kan ile bulaşır. Tüm bulaşmaların %10-15'i bu yolla olmaktadır. Kontrolsüz kan nakli ile bulaşır. Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş; şırınga, iğne, cerrehi aletler, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupuntur iğneleri, jilet, makas gibi tüm kesici ve delici aletler ile bulaşma olabilir. Damar içi uyuşturucu kullananların paylaştıkları iğne, enjektör ve uyuşturucu madde eritilen kaşıklar ile bulaşma olabilir. Anneden bebeğine bulaşır. Tüm bulaşmaların %5-10’u bu yolla olmaktadır. HIV, hasta veya taşıyıcı anneden bebeğine gebelik, doğum veya emzirme sırasında bulaşabilir.
* Anti-HIV Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır? Nerelerde Yaptırılabilir?
HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELISA yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir.Anti-HIV antikorların ELISA yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardır. Bu nedenle test, bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır. Anti-HIV testinin pozitif olması kanda HIV virusunun olduğunu gösterir. Ancak anti-HIV testinin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır. Bu nedenle, kişinin HIV pozitif (seropozitif) olduğunu söyleyebilmesi için, Westernblood testi denen doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gerekmektedir. Anti-HIV testi, üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji laboratuarlarında, sigorta ve devlet hastanelerinin laboratuarlarında ve özel laboratuarlarda yaptırabilir.
* AIDS’in bulaşmadığı durumlar nelerdir?
HIV günlük yaşamda, aynı odada bulunma, aynı okulda okuma, aynı havayı soluma ile bulaşmaz.  HIV sağlam deriden geçmez. Tükürük, göz yaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar, dışkı. El sıkışma, deriye dokunma, okşama, kucaklama, öpüşme. Yiyecekler, içecekler, çatal, kaşık, bardak, tabak, telefon. Tuvalet, duş, musluk, yüzme havuzu, deniz, sauna, hamam. Sivri sinek ve diğer böceklerin sokması, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla yaşamak HIV’in bulaşmasına neden olmaz.
* AIDS’ten nasıl korunalım?
Cinsel ilişkide mutlaka koruyucu kılıf ( kondom, prezervatif, kaput ) kullanın. Kan naklinde AIDS testi yapılmamış kan asla kullanılmamalıdır. Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne ve cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupunktur iğneleri, jilet ve makası kesinlikle kullanmayın, size uygulanmasına izin vermeyin.
* AIDS’in tedavisi var mıdır?
HIV / AIDS’in tedavisinde olumlu gelişmeler olmakla birlikte kesin tedavisi yoktur. AIDS’e karşı bugüne kadar kullanılabilecek aşı bulunamamıştır. AIDS’e yakalananları gereksiz yere dışlamayınız, onlara destek olunuz.” (s)