“Ahilik Haftası” kutlamaları devam ediyor

“Ahilik Haftası” kutlamaları devam ediyor

“Ahilik Haftası” kutlamaları devam ediyor

“Ahilik Haftası” kutlamaları devam ediyor

“Ahilik Haftası” kutlamaları devam ediyor
02 Ekim 2011 - 19:46

Kırklareli Vali Yardımcısı görevinden bir süre önce Kırıkkale Vali Yardımcılığına atanan İsmail Hakkı Çınarsoy, ''Ahilik dürüstlüğü, psikolojiyi, terbiyeyi içinde barındırır'' dedi.




HABER MERKEZİ





Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen tören ile kutlamalar devam ediyor.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker; “Ahilik örgüt olarak 13. yüzyılda Anadolu’da Ahi Evran tarafından kurulmuştur” dedi.


Ahi; her yerde, her ortamda her çağa denge ve düzen tutan olduğunu belirten Şeker;


“Ahilik Teşkilatı sıradan bir örgütlenme modeli değildir. Sosyal hayatın düzenlenmesinden iktisadi hayata vatan savunmasına kadar millet olanın tüm özelliklerini içinde barındıran Türk milletine has Sosyo-Ekonomik bir düzendir. Ahi Evran-ı Veli Ahilik teşkilatını şöyle tarif eder;


Ahi her yerde, her ortamda her çağa, denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toplayandır. Yıkan değil tapandır. Dünya ve Ahiret dengesini tutturandır. Ülke ve ülkenin varlığına karlılıklar ve mutluluklar sağlayandır.


Ahlakla sanatın uyumlu birleşmesinden oluşan Ahilik örgüt olarak 13. yüzyılda Anadolu’da Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahi Evranın kitap yazmak yerine pratik hayata önem veren düşünceleri Anadolu’da hızla yayılmıştır.


Türklere özgü bir kurum olan Anadolu ahiliğini yaratan bu değerli insanlar o dönemin yozlaşmış, parçalanmış, kimliğini kaybetmiş, fakirleşmiş Anadolu Türk Boylarına birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşamayı, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. Ahilik ortaya koyduğu temel ilkeleriyle toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini tüm toplumlara yayan sistemdir. Bugün esnaflarımız, tüccarlarımız, iş adamlarımız, ahilik ruhuna uygun olarak kendi öz sermayeleri ve alın teri ile üretim yaparak ülke ekonomisine güç katmaktadır.


Bugün devlet olarak, millet olarak hedefimiz insanımızı mutlu kılmak, devletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak olduğuna göre ahiliğin ilkelerinden istifade etmemizin gerekliliği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.


Günümüzde var olma mücadelesi veren esnaf ve sanatkarlarımız, tüccarlarımız, ahilik anlayışı içerisinde ülkesine yakışır hassasiyetle birlik beraberlik ilkesiyle ulusunun ve milletinin yanındadır. Tüm milletimizin ahilik haftasını kutluyor, ilimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.


Kısa bir süre önce Kırklareli Vali Yardımcılığı görevinden Kırıkkale Vali Yardımcılığı görevine atanan İsmail Hakkı Çınarsoy, ahiliğin önemine değindi.


Çınarsoy; “Bugün tüm güzelliklerimizi yitirmek üzereyiz. Osmanlı döneminden günümüze gelen ahilik sıkıntıların giderilmesinde büyük katkılar sağlamaktadır. Ahilik dürüstlüğü, psikolojiyi, terbiyeyi içinde barındırır. Aynı zamanda inanç ve düşünceyi de korumaktadır. Bu değerlerimiz kayboluyor. Bir mal alırken satıcı malını överken, kusurlarını söylemiyor. Daha fazla mal satmak için bazı hatalar yapıyoruz. Esnaf ve vatandaş olarak kendimizi muhasebe etmemiz gerekir.” Şeklinde konuştu.


Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öztel ise yapılan kutlamalar kapsamında “21. yüzyılda ahiliği anlamak” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda Ahiliğin oluşumunu, başlangıç sürecinden bu güne geliş sürecini anlattı.


Yapılan konuşmaların ardından Kırklarelili ney ustası Hakan Konyar, sahneye çıkarak ahilik haftası için doğaçlama dinletisi sundu. 


Kutlamalar Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şeker, tören sonunda eski ve yeni ustalara plaket ve çeşitli hediyeler verdi. (ue)