“2025 yılında 3 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak”

“2025 yılında 3 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak”

“2025 yılında 3 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak”

“2025 yılında 3 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak”

 “2025 yılında 3 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak”
22 Mayıs 2013 - 09:15





* “Türkiye-Afrika İlişkilerinde Sivil Toplum Kuruluşları ve İnsani Yardım” konferansı verildi





HABER MERKEZİ


Kırklareli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi tarafından “Türkiye-Afrika İlişkilerinde Sivil Toplum Kuruluşları ve İnsani Yardım” konferansı verildi.


17 Mayıs 2013 Cuma günü saat 14.30’da Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde verilen konferansa Kırklareli Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç ve öğrenciler katıldı. 


İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Uluslararası İlişkiler Koordinatörü İzzet Şahin, konferansta yaptığı konuşmasında dünyada 1 milyarı aşkın insanın temiz suya muhtaç durumda olduğunu söyledi.


2025 yılında 3 milyar insanın su sıkıntısı yaşayacağı bir dünya ile karşı karşıya gelineceğini anlatan Şahin, yılda 1.8 milyon çocuğun kirli su ve sağlıksız ortamlar sebebiyle hayatlarını kaybettiklerini vurguladı.


Dünyada yılda ortama 2.5 milyon çocuğun kaçırıldığına dikkat çeken Şahin;


“Afrika’da yaşayan bir çok vatandaş günlük 1 doların altında gelirle hayatlarını sürdürmek zorundalar. Hali hazırda dünyada 5 insandan birisi yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. 2025 yılında 3 milyar insanın su sıkıntısı yaşayacağı bir dünya ile karşı karşıya kalacağız. Dünyada 165 milyon bakıma muhtaç kayıtlı yetim çocuk var. Dünya’da 100 milyonun üzerinde çocuğun ise aileden mahrum sokaklarda yaşadığı tahmin ediliyor. Dünyada yılda ortalama 2.5 milyon çocuk ailelerinden koparılıp kaçırılıyor. Bunların büyük bir kısmı ya organ mafyası ya da başka kötü amaçlarda kullanılıyor. Bunlar belki doğal afetler sonrasında olan rakamlar ama bir de doğal afetleri çokça geride bırakacak insan afeti var. Öyle insan afetleri var ki doğal afetleri aratmayacak izler bırakmaktadır.


1945 yılından şimdiye kadar dünyada sadece 40 gün yeryüzü savaşsız günler geçirdi. Bu 40 günün dışında dünya huzurlu olmadı. Eski yıllarda 2 ordu arasında meydan savaşları yapılıyordu. Şimdi ise bir savaş yapılıyor ve bunların sonucunda 1 asker ölürken, 10 tane de sivil hayatını kaybediyor. 1. Dünya Savaşı’nda 20 milyon, 2. Dünya Savaşı’nda 40 milyon insan hayatlarını kaybetti. Bunlara bakıldığı zaman daha fazla insan eliyle oluşan yanlış siyasetler, sömürgeler, işgaller veya savaşlar neticesinde ortaya çıkan tablolardır. Afrika denildiği zaman aklımıza öncelikli olarak ekvator çizgisindeki yeşil yerler, kuzeyindeki çöller, renkli insanlar, farklı kültürler, adetler, inançlar geliyor. Ama zannediyorum ki Afrika dışındaki insanlara Afrika’ya sorduğumuzda akıllarına sömürgeyle eşit mayana gelen ismi gelecektir. Afrika hep sömürülen ülke konumunda kalmıştır. Silah zoruyla köle yapılan insanlar bugün yine yumuşak yüzlülükle köle haline getirilmektedir” dedi. (Ufuk Ertop)