“2014 yılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşin Yürütümü Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı

“2014 yılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşin Yürütümü Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı

“2014 yılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşin Yürütümü Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı

“2014 yılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşin Yürütümü Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı

 “2014 yılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşin Yürütümü Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı
20 Ocak 2014 - 09:01


HABER MERKEZİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen “2014 yılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve İşin Yürütümü Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı” 17 Ocak 2014 Cuma günü Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Toplantıya; Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Tekirdağ Çalışma ve İş-Kur Müdürü Şerafettin Küçük, SGK İl Müdürü Mahmut Kotan, İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanı Zeki Kömürcü, İstanbul Grup Başkan Yardımcısı Lütfü Alpsoy, İş Baş Müfettişi Mahmut Kesici, İş Müfettişi Mehmet Alper Kan ve üyeler katıldı.
Bilgilendirme toplantısında; Çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişe yetkili olan iş müfettişlerinin mensubu oldukları İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, çalışma barışının sağlanması ve korunmasına, toplumun gelişmesine ve sosyal refahın artmasına hizmet ederken, insan odaklı yeni teftiş anlayışı ile sosyal taraflar arasında köprü görevi üstlenerek çalışma barışına katkıda bulunma misyonunu istlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftiş politikasının temeli, çalışma mevzuatının ilgili taraflarca doğru şekilde algılanması ve uygulanması ile ‘önleme’ kültürünü geliştirmektir. İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca yürütülen teftiş, denetim, izleme ve bilgilendirme faaliyetlerinin amacı; “insan odaklı”, koruyucu, önleyici teftiş modeli ile risklerin belirlenerek ortadan kaldırılması, çalışma ortamının iyileştirilmesi ve işyerlerinin çalışma mevzuatına uygun hale getirilmesine katkı sağlanması.
Yeni teftiş yaklaşımı ile işverenler, denetim yapılmasının tedirginliğinden ziyade, iş müfettişlerinin, iş sağlığı ve güvenliği ile işin yürütümü yönünden yasal mevzuat gereği çalışma ortam ve şartlarının iyileştirilmesi hususunda kendilerine ışık tutulmasının teşvik ve rehberlik edici yönüyle karşılaşmakta.
2014 yılı içerisinde de aynı yaklaşımla teftiş ve rehberlik faaliyetlerine, 1000 kişilik donanımlı, dinamik ve etkin bir kadroyla devam edilecektir. İş Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı 5 Grup Başkanlığınca yürütülecek olan programlı teftişlere ilişkin olarak, Grup Başkanlıklarınca Ocak ayında, 15 ilde tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yapılmakta.
Gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse işin yürütümü yönünden 2014 yılında uygulamaya konan programlı teftişler kapsamında Türkiye çapında gerçekleştirilecek denetimler riskleri belirlenen, alan, işkolu yada sektörlerde gerçekleştirilecek olup genel bir iyileştirmenin sağlanması hedefleniyor.
İşin yürütümü yönünden “Gemi Yapımı, Deniz Taşımacılığı ve Ardiye ve Antrepoculuk işkolunda faaliyet gösteren liman işyerleri, Kargo Hizmeti Veren İşyerleri, Dinlenme Tesisleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri, Lokanta ve Hazır Yemek İmalatı Yapan İşyerleri, Hazır Beton, Tuğla-Kiremit, Gübre-Yem, Mermer Ocakları ve İşleme Tesisleri ile 50’den Fazla İşçi Çalışan Tarımsal İşletmelerin” denetimi gerçekleştirilecek.
İş sağlığı ve güvenliği yönünden “Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmeleri, Mobilya Sektörü, Tarım Sektörü, Atık Su Arıtma Tesisleri, Yapı İşyerleri, Büyük İnşaat işyerleri, Elektrikli Teçhizat İmalatı, Fabrikasyon Metal Ürünleri, Kimyasal Ürünler İmalatı, Mineral Ürünler İmalatı, Patlayıcı Madde İmalatı, Kimyasal Gübre ve Azot Bileşiklerinin İmalatı, Motorlu Kara Taşıtı İmalatı, Makine ve Ekipman İmalatı, Parlayıcı ve Patlayıcı Kimyasalların Depolanması, Tekstil Ürünlerinin İmalatı, Kağıt Ürünlerinin İmalatı, Ana Metal Sanayii, Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmeliğe İlişkin Uygulama Kapasitesinin Araştırma Programlı Teftişleri” planlandı.
Yeni teftiş yaklaşımı cezalandırıcı anlayış yerine iyileştirmeyi amaçlayan, çalışma barışını sağlayıcı, yasal düzenlemelerin rehberlikle yerine getirilmesini hedefleyen sonuç odaklı olarak taraflarla bütünleşerek sürdürüleceği hakkında bilgiler verildi. (s.e.)