1. Trakya Turizm Paneli Kırklareli’de yapıldı

1. Trakya Turizm Paneli Kırklareli’de yapıldı

1. Trakya Turizm Paneli Kırklareli’de yapıldı

1. Trakya Turizm Paneli Kırklareli’de yapıldı

1. Trakya Turizm Paneli Kırklareli’de yapıldı
16 Aralık 2010 - 10:20

Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 15 Aralık 2010 Çarşamba günü “1. Trakya Turizm Paneli” düzenlendi.

HABER MERKEZİ
Saat 14.00’da Rektörlük Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen panele Kırklareli Valisi Muammer Muşmal, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelde ilk olarak Turizm Fakültesi’nin Tanıtım Filmi izletildi.
Daha sonra Kırklareli Valisi Muammer Muşmal panel öncesi bir konuşma yapmak için kürsüye davet edildi. Vali Muşmal yaptığı konuşmada üniversitenin 2007 yılında kurulan Türkiye’nin en genç üniversitelerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Kırklareli Üniversitesinin genç olmasına rağmen hızla büyüyen ve gelişen bir üniversite olduğunu söyleyen Vali Muşmal, bu bağlamda öğrenci sayısı çok hızlı artan bir üniversite olduğunu sözlerine ekledi. Vali Muşmal, bu tür toplantılar sayesinde üniversitenin ülke genelinde kendisini tanıtma şansı olduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Kırklareli ülkenin bakir kalmış illerinden biri olarak sanayi, turizm ve ticaret konularında gelişmeyi bekleyen bir il konumundadır. İlimizin büyük bir bölümü ormanlar ile kaplı olmasından doğa ve ekoturizme elverişli bir alana sahiptir. Edirne Tekirdağ ve Kırklareli bir paket halinde tarihsel yüklü bir şekilde Türk turizminin bir parçası olmaktadır. İlimizde gezip görülmesi gereken çok sayıda yer bulunuyor. Bunlara örnek olarak Dupnisa Mağarası ve Longoz Ormanlarını verebiliriz. Asayiş bakımından Kırklareli ülkenin en önde gelen illerinden birisidir. Son günlerde bazı üniversitelerde öğrencilerde kıpırdanmalar oldu. Bizim öğrencilerimiz ilimiz yararına olacak olumlu tarzda kıpırdanmalar yaparsalar ilimize çok faydalı olacaklardır. Keşke yıllar önce buralar keşfedilseydi ve üniversite kenti olsaydı düşüncesindeyim. Zararın neresinden dönersek kardır. Gecikmişte olsa üniversitenin kurulması bölgeye büyük katkılar sağlayacaktır. Bu panelin Kırklareli Turizmine büyük katkılar sağlamasını temenni ediyorum.”
Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan Panel Başkanı olarak bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Turan, panelde pek çok ulusal ve uluslararası toplantılara katılarak konuşmalar yapmış akdemiysen hocaların bulunduğunu ve şimdi katılımcılar için sunumlar yapacaklarını belirtti ve sözü “Bir Bilim Dalı Olarak Turizm” başlıklı sunumu ile Prof. Dr. Füsun İstanbullu Dinçer’e bıraktı.
“Turizm bilim dalı olarak kabul edilmiyor”
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Füsun İstanbullu Dinçer “Bir Bilim Dalı Olarak Turizm” başlıklı sunumunda turizmde sosyokültürel değerlerin önemli olduğunu, Türkiye’de turizmin 1980’li yıllardan sonra geliştiğini belirtti. Turizmin gelişiminde birtakım hatalar yapıldığını ifade eden Başkan Dinçer, turizmin bir bilim dalı olarak kabul edilmeyerek sadece para getiren bir araç olarak görüldüğünü sözlerine ekledi. “Turizm teori olan ve uygulanması yüksek olan bir bilim dalıdır.” şeklinde konuşan Başkan Dinçer, turizmin %85 İnsan %20 teknoloji ile yapılan ve yaşayan bir olgu olduğunu söyledi. İnsanoğlunun olmadıktan sonra turizmin var olmayacağını belirten Başkan Dinçer, yakın gelecekte uzay yolculukları yapılarak Mars’a dahi gidilebileceğini söyledi. Başkan Dinçer, konuşmasının sonunda turizmin 21. yüzyılda kendini ispatlayan bir bilim dalı olarak insanların karşısına çıkacağını belirtti.
“En çok turist çeken ülkeler arasında Türkiye 2009’da 7. sırada bulunuyor”
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Melek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mithat Zeki Dinçer “Turizmin Gelişimi ve Önemi” başlıklı sunumunda turizmde seyahat, konaklama ve diğer hizmetlerin önemine değinerek eski yıllarda bu şekilde yapılan seyahatleri anlattı. Prof. Dr. Dinçer, sanayi devrimi ile ulaşım sektöründe büyük gelişmeler yaşadığını, bu ulaşım yolları ile seyahat yapanların gelir düzeyinin iyi olması, boş zamanlarının olması, can ve mal güvenliğinin olması unsurlarının önemli olduğuna dikkat çekti. Küreselleşmeninde turizme katkı sağladığını ifade eden Prof. Dr. Dinçer, uzay yolculuklarının yapılmaya başlanması ile gezegenler arası yolculukların dahi yaşanacağını sözlerine ekledi. Türkiye’de turizmin 1980 yılından sonra gelişmeye başladığını belirten Prof. Dr. Dinçer, 2009 yılında Türkiye’nin en çok turist çeken ülkeler arasında 7. sırada bulunarak bazı ülkeleri geride bıraktığını söyledi. ABD’nin Turizmde liderliği hiçbir zaman kaptırmadığını belirten Prof. Dr. Dinçer, ABD’nin 2009 yılında turizmden 94 Milyar Dolar elde ettiğini, Türkiye’nin ise 2009’da turizmden 21.2 Milyar Dolar gelir elde ettiğini söyledi.
Panelde söz alan Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Derman Küçükaltan Trakya Bölgesinde Turizm hakkında bilgiler verdi. Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Han Ergüven panelde Bir Turizm Destinasyonu Olarak Kırklareli konusunda bilgiler verirken Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu “Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Turizm Sektörüne ve Eğitimine katkısı” hakkında bilgiler aktardı. (c.s.)