TMO'da "Randevulu Alım Sistemi" başlıyor

15 Haziran 2012 - 09:21

TMO'da 'Randevulu Alım Sistemi' başlıyor

Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ürün alımlarında “Randevulu Sistem”e geçiyor.




HABER MERKEZİ





Geçtiğimiz yıllarda ürün teslim etmek için günlerce sıra beklemek zorunda kalan çiftçiye randevulu sistem sayesinde aynı gün içerisinde ürün teslim etme imkanı sunuluyor. İnternet üzerinden randevu alınabilecekken, internetin dışında çiftçinin ofise gelerek şahsen müracaatı ile de randevu alınabilecek.


Gün içerisinde yapılacak alımlar randevulu ve randevusuz olarak ikiye bölünecekken Kırklareli Toprak Mahsulleri Ofisi’nden edinilen bilgilere göre randevulu sistem şu şekilde işleyecek;


* Randevulu Alım Sistemi


2012 yılı hububat alımları randevulu veya önceki yıllarda olduğu gibi randevusuz olarak yapılacak. Üreticilerin, randevu almadan önce İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nden ÇKS bilgilerini güncellemeleri gerekiyor. Üreticiler, en fazla ÇKS'deki üretim miktarı kadar randevu alabilecekler. Pazar günleri randevulu veya randevusuz alım yapılmayacak. Randevu alma işlemi gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası ile tüzel kişiler için vergi numarası ile yapılacak. Randevu alma işlemi TMO alım fiyatı açıklandığı tarihte başlayacak. Tüm işyerleri için randevu alma işlemi TMO Şube Müdürlükleri ile Ajans Amirlikleri’nden veya http://randevu.tmo.gov.tr adresinden internet üzerinden yapılabilecek. Randevu alanlar, ürünlerini aynı günde, almayanlar ise önceden olduğu gibi sıraya girerek teslim edebilecekler. Ürünün teslim edilmek istendiği tarihten en fazla 10 gün öncesinden itibaren randevu alınabilecek. Örneğin, ürününü 15 Temmuz'da teslim etmek isteyenler 5 Temmuz'dan itibaren 15 Temmuz'a kadar randevu alabilecekler. Borsalar üzerinden alım yapılan işyerlerinde randevulu ve randevusuz alım yapılacak. Randevu tarihinde ürün getirmeyenlere, getirmediği miktar için tekrar randevu verilmeyecek. Randevu alma işlemleri 01 Eylül 2012'de sona erecek, bu tarihten sonra randevusuz alımlara devam edilecek.


* Emanet Alımlarda Randevu Sistemi


Emanet alımlar tüm kesimlerden (üretici, kooperatif, sanayici, tüccar vb.) sadece randevulu olarak yapılacak.


Emanet alım randevuları, kapalı depo kapasitesi yeterli olan işyerleri için verilecek. Üreticiler, emanet ve peşin alım için asgari 5 ton olmak üzere ÇKS, de belirtilen üretim miktarı kadar randevu alabilecekler. ÇKS'si olmayan bir gerçek veya tüzel kişi, depo kapasitesi uygun her bir işyeri için günlük en fazla 50 ton, tüm işyerleri için günlük en fazla 500 ton, alım dönemi boyunca ise en fazla 10 bin ton için emanet alım randevusu alabilecek. Emanet alımlar için en son 1 Eylül 2012'ye kadar randevu verilecek.


* Nasıl randevu alınır?


İnternet üzerinden randevu; http://randevu.tmo.gov.tr veya www.tmo.gov.tr  adreslerinden T.C. kimlik no veya vergi numarası ile alınabiliniyor.


* Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olanlar


Üreticiler, yukarıda belirtilen adreslere girdiklerinde ilk gelen ekrandan teslim edeceği ürünü ve ÇKS'ye kayıtlı mısınız sorusuna Eveti seçecekler. Üretici banka kartım bulunmaktadır ifadesinin karşısındaki kutucuğu da işaretleyerek Giriş butonunu tıkayacaklar. Sadece TMO'ya ürün teslim edebilmek üzere bankalar tarafından verilen Üretici Kartının olmaması halinde alınan randevu geçerli olmayacak. Randevu Sistemi’nde yapılan işlemler kayıt altına alındığından başkası adına yetkisiz yapılan işlemler kanuni takibata uğrayacak. Gelen ekranda üretici olan gerçek kişiler T.C. kimlik numarasını, tüzel kişiler ise vergi numarasını boş kutulara girecek ve Giriş butonunu tıkayacaklar. Bu durumda Üretici Bilgileri ekranı ile karşılaşılacak. Üreticiler ÇKS'den alınan bu bilgileri tasdik ediyorlar ise telefon numarasını girecekler ve Onaylıyorum butonunu tıklayarak işleme devam edecekler. Aksi takdirde İptal tuşunu tıklayarak sistemden çıkış yapacaklar ve en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nden ÇKS bilgilerini güncellettirecekler. Onaylıyorum butonunun tıklanmasına müteakip daha önce alınmış randevuların da bulunduğu Kayıtlı Randevularınız ekranı gelecek. Daha önce randevu alınmamış ise randevu listesi boş olacak.


Üreticiler, bu ekrandan Randevu İptal tuşları vasıtasıyla önceden alınmış randevuları iptal edebilecek Yeni Randevu Al butonunu tıklayarak yeni bir randevu alabileceklerdir. Yeni Randevu Al butonunu tıklanması ile birlikte açılan Yeni Randevu Kaydı ekranında üreticinin ürün satabileceği alım noktaları ve satabileceği miktar gelecektir. Üreticiler bu ekranda işlem türünü (Satış veya Emanet şeklinde), ürününü vereceği alım noktasını seçecek satacağı ürün miktarını Ürün Miktarı karşısındaki boş kutuya gireceklerdir. Daha sonra Tarih Belirle butonunu tıklayarak devam edecekler. Her bir alım noktası için verilebilecek ürün miktarı sistem tarafından otomatik olarak hesaplanmaktadır. Bu miktarların üzerinde ürün alımı yapılamayacaktır. Randevu alınan ürün miktarının altında bir ürün teslim edilmesi durumunda bakiye kalan miktar randevu hakkına eklenmeyecektir. Bu nedenle teslim edilecek ürün miktarı kadar randevu alınmalıdır. Tarih Belirle butonuna tıklanması halinde Randevu Tarihi ekranı gelecektir. Üreticiler, bu ekranda bulunan takvim üzerinde yeşil olarak belirlenmiş tarihlerin üzerini tıklayarak istedikleri tarihi seçebileceklerdir. Seçim işlemi bittiğinde Kaydet butonuna tıkayacaklar. Müteakiben Randevu Onaylama ekranı gelecektir. Üreticiler bu ekrandaki bilgilerin almak istedikleri randevuyu tanımlaması halinde Onaylıyorum butonunu tıkayacaklar. Son olarak gelen Referans Bilgisi ekranı üreticiler tarafından yazdırılabilecektir. Ayrıca bu ekranda gelen Referans No bilgisi randevu iptal işlemleri için gereklidir ve üretici tarafından saklanmalıdır. Herhangi bir nedenle randevunun iptal edilmesi gerektiğinde Referans Nonun girilmesi gerekecek. Referans numarası bilinmeden randevu iptal işlemi sadece TMO işyerlerinde yapılabilmektedir. Tekrar randevu listesine dönmek için Tamam tuşuna tıklanacak. Kayıtlı randevulardan herhangi birinin iptal edilmesi için Kayıtlı Randevularınız ekranına gelinerek iptal edilecek randevu satırındaki Randevu İptal butonuna basılmalıdır. Gelen Randevu İptal ekranındaki Referans No satırı karşısındaki boş kutuya önceden alınmış olan referans numarası girilmelidir. Müteakiben İptal Et tuşuna basıldığında seçilmiş olan randevu iptal edilmiş olacak. İptal işlemi randevu tarihinden en geç üç gün önce yapılabilecek.


* Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayanlar


Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayanlar, yukarıda belirtilen adreslere girdiklerinde ilk gelen ekrandan teslim edeceği ürünü ve “ÇKS'ye kayıtlı mısınız?” sorusuna Hayırı seçecekler. Üretici banka kartı bulunmakta ise bir alt satırdaki Evet kutucuğunu da işaretleyerek Giriş butonunu tıkayacaklar. Gelen ikinci ekrandaki boş kutuya vergi numarasını girecek ve Giriş butonunu aklayacaklar. (yş)