Seçim Yasakları'na dikkat!

24 Nisan 2015 - 07:21

Seçim Yasakları'na dikkat!

Türkiye, 7 Haziran’a kilitlendi, yasaklar ve yapılacaklar YSK tarafından bildirildi







* Türkiye’de, 7 Haziran’da yapılacak Genel Seçim’e ilişkin Yüksek Seçim Kurulu, Seçim Çalışmaları ve Propaganda yasaklarını belirledi.


HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Seçim Kurulu Müdürü İbrahim Özkök, Seçim Yasakları ve Propagandalar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Özkök, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK)  basın iletişim araçları ile propaganda yapmaları ile ilgili aldığı kararı bildirdi.


İbrahim Özkök, YSK’nın kararı doğrultusunda Basın iletişim araçları ile Propaganda yapılması konusunda şunları kaydetti; “Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, seçimin başlangıç günü olan 10 Mart 2015 Salı günü’nden, oy verme günü öncesi 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar Basın aracılığı ile propaganda yapabilir. 


* “10 gün önceden yasaklar başlıyor!”


Oy verme gününden önceki 10 gün içinde; 28 Mayıs-6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar Yazılı, Sözlü ve Görsel Basın ve Yayın Araçları, Kamuoyu araştırmaları, Anketler, Tahminler, Bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum, gibi isimlerle, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılması kesinlikle yasak. Bu sürenin dışında yurt içinde yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlarda, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulmasında zorunludur. Yurt dışında ve gümrük kapılarında hiçbir şekilde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınların yapılamaz.”


* “Seçim yasaklarına dikkat!” 


Seçim Kurulu İl Müdürü İbrahim Özkök, YSK Tarafından belirlenen bazı yasakları da sıralayarak; “10 Mart 2015 ile 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile seçim kurullarınca gösterileceklerin dışında kalan meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak. Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek yasak. Propaganda için kullanılan el ilânları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamaz. Propagandalarda Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilir. 28 Mayıs’tan itibaren seçim gününe kadar açılış ve temel atma dâhil törenleri yapılamayacak. Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri propaganda ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamaz. Gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmî ziyafet verilemeyecek. Başbakan, Bakanlar, Milletvekilleri ve Adayların Seçim Propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamaz” dedi. (Selçuk Vurucu)