Lüleburgaz'da 36. Turizm Haftası düzenlenen etkinliklerle kutlandı

20 Nisan 2012 - 09:24

Lüleburgaz'da 36. Turizm Haftası düzenlenen etkinliklerle kutlandı

Kırklareli’nin Lüleburgaz Ticaret Meslek Lisesi tarafından hazırlanan etkinlik Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi.




HABER MERKEZİ





Etkinliğe; Kaymakam Cemalettin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir, TPAO Trakya Bölge Müdürü Murat Hacıhaliloğlu, Sakızköy Belediye Başkanı Naci Tarım, Emniyet Müdürü Kamil Ünver, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin İnce Şube Müdürleri Tahir Kadem ve Nedim Çetin, CHP İlçe Başkanı Turabi Kayhan, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.


Ticaret Meslek Lisesi Edebiyat öğretmeni Nurhan Çakal’ın sunduğu etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.


Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Yunus Binboğa günün anlam ve önemini belirten konuşmasında “ Turizm haftası; toplumumuzda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın  turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, her yıl ülke çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ülkemiz, jeopolitik konumu itibarıyla önemli tarihi ve kültürel bir mirasa sahiptir. Dört mevsimin belirgin olarak yaşandığı nadir ülkelerden biridir” dedi.


 Ülkemizin farklı doğal güzellikleri bir arada barındıran, sıcakkanlı ve misafirperver insanlarıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip önemli bir ülke olduğunu belirten Okul müdürü Yunus Binboğa şunları söyledi.


“ Teknoloji ve ulaşım sektöründeki gelişmeler ülkeler arasındaki mesafeleri kısaltmış, turizm milletler arasındaki karşılıklı anlayış, hoşgörü ve diyalogun yerleşmesine katkılarda bulunan önemli bir unsur haline gelmiştir. Ayrıca turizm sektörü , ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında itici bir güç olarak önemli bir konuma yükselmiştir.Bilgi ve iletişim çağının yaşandığı, kültürler arası etkileşimin arttığı ve kültürel ilişkilerin ön plana çıktığı günümüzde turizmi, farklı kültürlerin, farklı topraklarda bir araya gelmesini sağlayan bir etkinlik alanı olarak görmekteyiz.Günümüzde  turizm gelirlerinden daha fazla pay almak isteyen ülkeler, turizmi daha çekici kılacak yeni arayışlara yönelmişlerdir.Ülkemizde de bu açıdan son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirildiği turizm yatırımlarının belirgin bir şekilde arttığı ülkemize gelen turist sayısı ve elde edilen gelirden belirgin bir şekilde anlaşılmaktadır. Sizlere bu açıdan 2007-2011 olmak üzere son beş yılın turizm istatistikleri ortalamasını vererek daha somut gözlemlere ulaşmamızı sağlamak istiyorum. Bu tarihlere baktığımızda dünyadaki turist sayısının yaklaşık 910 milyon kişi dünya turizm gelirleri toplamının ise 915 milyar dolar olduğu görülmektedir. En fazla turist çeken ülke yaklaşık 75 milyon kişi ile Fransa olmasına rağmen turizm gelirleri en fazla olan ülke 95 milyar dolar ile ABD’dir. Ülkemize gelen turist sayısı 27 milyon kişi olup, ülkemizin turizm geliri 23 milyar dolardır. Turizmin gayrı safi milli hâsıla içindeki payı yüzde 3,ihracat gelirleri içerisindeki payı ise ortalama yüzde 17’dir. Ülkemiz bu istatistikî verilerle dünyada turizm gelirleri açısından ilk 10 ülke içerisinde 7 veya 8. sıralarda yer almaktadır. Ülkemize gelen turistlerin geldiği ülkelere bakacak olursak başta Almanya olmak üzere Rusya Federasyonu, İngiltere, İran, Bulgaristan, Gürcistan, Hollanda ve Fransa en fazla turistin geldiği ülkelerdir. Ancak istatistiki bilgilerden ülkemizden daha küçük ve daha az potansiyele sahip ülkelerin turist sayısı ve turizm gelirlerinin daha fazla solduğunu da görmekteyiz. Bundan dolayı daha katetmemiz gereken önemli bir mesafenin olduğunu da unutmamamız gerekmektedir.”.


Bu konuşmadan sonra okul öğrencilerinden Gülşah Tilkioğlu “Memleketimi seviyorum” ismi şiiri okudu.


Daha sonra okul öğrencileri “Yasaklı Tatil” isimli skeci canlandırdılar. Tuğçe Çağlayan’ın “Memleketim” isimli şiiri okumasından sonra, Dilan Aksoy, “Arda Boyları” Türküsü’nün hikayesini anlattı.


Etkinliğin son bölümünde ise  okulun müzik öğretmeni Onur Şenel, İngilizce Öğretmeni Işıl Angun, okul öğrencilerinden Timuçin Yaman, Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencilerinden Selman Kaynarcalı ve Berkay Güre eşliğinde söylenen türküler ile son buldu.


Etkinlik sonunda, katılımcılara Ticaret Meslek Lisesi çalışanlarından Necibe Hocaoğlu ve Güler Alioğlu tarafından hazırlanan keşkek ikramı yapıldı.