Küçük ilçeden, büyük talepler

19 Nisan 2011 - 09:45

Küçük ilçeden, büyük talepler

Türkiye`nin en küçük ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan
Kırklareli`nin Kofçaz ilçesinde yaşayanlar, günden güne nüfusu azalan
ilçenin bu gidişatına son verilmesi için ilçeye Meslek Yüksek Okulu
yapılmasını ve Malkoçlar Gümrük Kapısı`nın açılmasını istiyorlar.


HABER MERKEZİ
Kırklareli`nin Kofçaz ilçesi 1 Nisan 1959 yılında ilçe haline getirildiği zaman köyleriyle birlikte toplam nüfusu 12 bin 500 civarında olup nüfus yapısı, 2008 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayımı`na göre İlçe Merkezi 751, köylerin nüfusu bin 212, köyler ile birlikte ilçenin genel nüfusu 2 bin 963`tür.
Türkiye`nin Nüfus bakımından en küçük ilçelerinden birisi konumunda bulunan Kofçaz ilçesinde yaşayan vatandaşlar, günden güne azalan nüfusun önlenmesi için Kırklareli Üniversitesi`ne bağlı en azından bir Meslek Yüksek Okulu`nun yapılmasını ve Malkoçlar Sınır Kapısı`nın açılmasını istiyorlar.
* “Meslek Yüksek Okulu ve Malkoçlar Gümrük Kapısı mutlaka açılmalı”
İlçe halkının bu isteklerini iletmek ve görüşlerini almak üzere Gazetemiz İdare Müdürü Yasin Şendir, Muhabirimiz Savaş Eskici ve Sayfa Editörümüz Murat Cankurt Kofçaz ilçesine gitti. Konuyla ilgili olarak il önce Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkanı makamında ziyaret etti. İlçenin gelişip büyümesi için bu iki konunun ivedilikle çözüme kavuşturulması için üstlerine düşen çalışmaları yaptıklarını belirten Başkan Çalışkan şunları kaydetti:
“Bizde en büyük sıkıntı ilçe nüfusunun hızla düşmesidir. Bunun önlenmesi ile ilgili olarak bizim yaptığımız çalışmalar var. Bunların ilki Kırklareli Üniversitesi`nin küçükte olsa bir bölümünün ilçemize yapılmasıdır. Bu ziraat ile ilgili olabilir, hayvancılıkla ilgili olabilir. Hayvancılıkla ilgili bir bölümün ilçemizde olursa öğrenciler bu eğitimlerini uygulamalı olarak yapabilecekler ve halkımız da teknoloji alanında, yenilikler alanında halkımızda onlardan bir şeyler öğrenebilecekler. İstihdam alanında da faydası olacağından eminim. Bu sebeple ilçemizde Kırklareli Üniversitesi`ne bağlı bir Meslek Yüksek Okulu mutlaka olmalıdır. Daha önceki Milletvekillerimizden Mehmet Siyam Kesimoğlu`nun da Kofçaz`a Meslek yüksek Okulu olması için Meclise bir talebi vardı. Bu neden olmasın.  
Bu bölgede ilk Gümrük Kapısı Malkoçlar Köyü`ndedir. Bu uzun zamandan beridir gündemde bulunuyor. Bizim aldığımız duyumlar her şey hazırlandığı halde, Edirne`nin Hamzabeyli Köyü`ne siyasilerin ağır basması dolayısıyla bu iş kaydırılmış. Aslında o zaman ki düşünce Malkoçlar Köyü ile alakalıydı. Aslında haritadan Bulgaristan ile Türkiye`nin konumuna baktığınızda en doğru hat ilçemizden geçiyor. Coğrafi yapı olarak da Dereköy tarafı dağlık, bayırlıktır. Bizim burası biraz daha uygun. Yol yapma anlamında daha masrafsız bir konumda bulunuyoruz. Burası hem daha kestirme olacak hem de ilçemizin kaderi değişecektir.  
* “Turistik yol ilçemizden geçmeli”
Doğalgaz Boru Hattı da Malkoçlar Köyü`nden geçiyor. Türkiye`den AB ülkelerine doğal gaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesi olan Nabucco Projesi de Malkoçlar`dan geçiyor. Avrupa`nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya`dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından destekleniyor.
Telekomünikasyon Hattı, Doğalgaz Boru Hattı, Nabucco Projesi Malkoçlar Köyü`nden geçiyor neden turistlik amaçlı bir yolumuzda buradan geçmesin. Malkoçlar Gümrük Kapısı`nın da işler hale gelmesi çok önemli. Buranın açılması halinde ilçemiz ile ilgili çok büyük gelişmelerin olacağına eminim. Devletimiz bu konulara el atması gerekir.
* “Yüksek Okul için yerimiz hazır”
Ben bu iki önemli konuyu daima sıcak tutuyorum. Valilerimiz ilçemizi ziyaretlerinde onlardan bu iki konunun bir an evvel çözüme kavuşturulması için çalışmaların başlatılmasını istiyoruz. Milletvekillerimiz ile Bakanlıklarda yaptığımız görüşmelerde isteklerimizin başında ilçemizdeki bu iki önemli konu yer alıyor.
Bu yörede 1/25 binlik haritalarda da fabrika görülmüyor. Turizmin gelişmesi ile ilgili düşüncelerimiz var. Bunlarla ilgili olarak Avrupa Birliği Projeleri`ni uygulamak istiyoruz. Ama en büyük sıkıntımız Malkoçlar Gümrük Kapısı ve Meslek Yüksek Okulu.
İlçemizin ön tarafında Orman İşletme`nin 50 dekar kadar bir yeri bulunuyor. Bu yerin üniversitemize geçmesi ile ilgili bir çalışma başlattım. Bu konuyla ilgili olarak dekanla da görüşmeler yapmamız gerekiyor. Bu yer Orman İşletme tarafından kullanılmıyor ve atıl durumda bulunuyor. Bu yerin ilçemizde Meslek Yüksek Okulu olması için üniversiteye geçmesini istiyorum. Bizim imkânlarımız bu kadar. Devletimizde ilerleyen zamanlarda Meslek Yüksek Okulu`nu ilçemize yapar.”
* “Bu iki sorun çözülürse ilçemiz canlanacaktır”
21 Şubat 2011 günü Kofçaz Kaymakamlığı`na başlayan Enver Özderin`i de makamında ziyaret ederek ilçe halkının bu iki konu ile ilgili olarak isteklerini kendisine ilettik. Kaymakam Özderin, bu konuların çözülmesi halinde ilçene sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük bir oranda canlılık yaşanacağını belirterek;  
“İstihdama yönelik olarak ilçemizde çalışmalarımız devam ediyor. Bu bağlamda gerek Kırklareli Üniversitesi`ne bağlı bir Meslek Yüksek Okulu`nun ilçemize kazandırılması, gerekse sınır ilçesi olmamız dolayısıyla Malkoçlar Köyü`ne bir sınır kapısı açılması ilçemize istihdam ve ekonomik canlılık getirmesi bakımından faydalı olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda 250 bin TL ödenekle Halı Saha Projesi`ni başlattık. Buranın yapımı devam ediyor. Mayıs`ın 20`sinde tamamlanacak. Buranın en kısa sürede tamamlanması için takipçisi olacağız. Kırklareli Üniversitesi`nin kampüs alanının ilçemiz yolu üzerinde olması dolayısıyla belki oradaki öğrencileri de çekme açısından bu sahanın yararlı olacağını düşünüyorum. Hafta sonları ilçemize gelerek maçtan önce ve sonra piknik yapabilirler. Kendi aralarında bu Halı Saha`da turnuvalar düzenleyebilirler.
Meslek Yüksek Okulu`nu Rektörlükle çözebiliriz ama Sınır Kapısı`nın açılması uluslar arası olduğu için Ankara ile bu konuda yazışmalar yapılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Zamanında Malkoçlar`a sınır kapısının açılması için yoğun bir baskı olmuş ama maalesef burası gündemdeyken Hamzabeyli`ye sınır kapısı açılmış.  Bu önemli iki konu çözüldüğü takdirde ilçemiz sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük bir canlılık getireceğine inanıyorum” dedi. (s)