"Gübrelerinizi yetkili bayilerden alın"

18 Ekim 2013 - 12:15

'Gübrelerinizi yetkili bayilerden alın'

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada üreticilerin gübre alırken dikkatli olması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:







HABER MERKEZİ


Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada üreticilerin gübre alırken dikkatli olması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:


“Hepimizin bildiği gibi bütün canlılar yaşamak için beslenmek zorundadırlar. Bitkiler kendi besinlerini kendileri yaparlar. Hayvanlar ise hazır besin alırlar. Hayvanların hazır besinleri ya bitkiler ya da diğer hayvanlardır. Bu demektir ki, bitkilerin sentezlediği besinler tüm canlılar için gereklidir. Daha doğrusu canlılığın sürmesi doğadaki hayatın devam etmesi için gereklidir. Bitkiler fotosentez yaparak besin üretirler. Fotosentez yaparken de topraktan aldıkları su ve mineral maddeleri, havadan aldıkları karbondioksitle birleştirirler. Ürettikleri besinleri önce kendileri, fazlasını da diğer canlılar kullanılır. Bitkiler fotosentez yaparken kullandıkları mineralleri topraktan alırlar. Her bitkinin topraktan aldığı mineral madde çeşidi ve miktarı farklıdır. Üst üste aynı bitkinin yetiştirildiği topraklarda zamanla verim azalmaya başlar. Bunun nedeni, topraktaki minerallerin azalmasıdır. Topraklarımızdan her zaman iyi verim almak istiyorsak eksilen mineralleri bilmeli ve toprağımıza bu maddeleri vermeliyiz. Gübreleme dediğimiz bu olay çok önemlidir. Topraklarımızı verimli hâle getirmek ve daha çok ürün almak için toprağımızın ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Topraklarımızın bu ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullandığımız en iyi yöntem gübrelemedir.


Başta hububat ürünleri olmak üzere özellikle kışlık ekim hazırlıklarının yapıldığı bu günlerde üretimin en önemli girdilerinden olan gübrenin fazla tüketildiği dolayısıyla ticaretinin yapıldığı bir mevsimde bulunmaktayız. Üreticilerimiz büyük emek ve masraf yaptıkları ve yaklaşık sekiz ay gibi bir umut besledikleri tarımsal üretimlerinde hedeflerine ulaşabilmeleri için  gübrelemeyi doğru uygun gübreler ile yapmalıdırlar.


Üreticilerimiz tarımsal üretimde büyük bir gider olan gübreleri satın alırken ve kullanırken dikkatli davranması gerekmektedir. Son zamanlarda gübre ithalatçısı ve üretici firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübre satışı yapılmaktadır. Ülkemizde üretmek ya da ithal etmek suretiyle tarımsal üretimde her yıl 5 milyon tonun üzerinde gübre kullanılmaktadır. Bu kadar büyük bir sektör olması ne yazık ki kötü niyetli insanların iştahını kabartmaktadır. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz bu kötü niyetli girişimleri önlemek için piyasa ve şikâyet denetimleri yapmaktadır. Yapılan bu denetim çalışmalarının etkinliğinin arttırılması için gübre bayilerimizin ve çiftçilerimizin de bu konuda bilinçli olmaları önemlidir.


* Gübre satın alırken aşağıdaki hususlara dikkat ediniz:


- Gübrenizi yetkili bayiden alınız


- Gübrenizi alırken mutlaka fatura, makbuz vb. belgenizi alınız,


- Satın aldığınız ürünün ambalajını ve etiketini mutlaka kontrol ediniz,


- Satın aldığınız gübre çuvalı üzerinde, ürün adı, içeriği, parti no, tescil no, lisans no gibi bilgilerin olmasına dikkat ediniz


- Ruhsatsız, gezici bayi ve tanımadığınız kişi ya da kuruluştan gübre almayınız,


Değerli üreticilerimiz; Tarımsal girdilerin içerisinde önemli bir paya sahip olan gübre alırken yukarıdaki hususlara dikkat ediniz. Ayrıca yukarıdaki hususlara aykırı bir durum tespit ettiğinizde İl ve İlçe Müdürlüklerimize ve adli makamlara müracaat ediniz.” (Savaş Eskici)