Yerli mahsul fiyatları düşürdü

Yerli mahsul fiyatları düşürdü

Yerli mahsul fiyatları düşürdü

Yerli mahsul fiyatları düşürdü

Yerli mahsul fiyatları düşürdü
02 Eylül 2013 - 09:23

Kırklareli Merkez Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı’nda bu hafta rağbet çoktu. Sonbahara gireceğimiz bu günlerde vatandaş kış hazırlıklarını yapmak için pazara akın etti. 




HABER MERKEZİ


Kırklareli Merkez Karacaibrahim Mahallesi’nde kurulan Cumartesi Pazarı’nda bu hafta rağbet çoktu. Sonbahara gireceğimiz bu günlerde vatandaş kış hazırlıklarını yapmak için pazara akın etti. Tarhanalık ve Domates, Biber Salçası hazırlamak için özelliklede domates ve kırmızı biberlerin olduğu tezgahlarda yoğunluk vardı. Ayrıca bu sene üzümümün ve İncirin bol olması dikkatlerden kaçmadı.


* “Bamya ve sarımsak Altınla yarışıyor”


 Buna rağmen bazı sebzelerin fiyatının bir hayli yüksek olması vatandaşları şaşırttı. Vatandaşlar özellikle Barbunya, Sarımsak ve Bamyanın fiyatının yüksek olması üzerine şunları söylediler:


“Bu senenin zam rekortmeni Bamya olsa gerek fiyatı 8-10 lira arasında değişiyor. Nasıl alırsında nasıl yaparsın. Alan kişide tadımlık yarım kilo alıyor. Sarımsak 5-6 lira ikisinden de birer kilo aldığın zaman nerdeyse bir kilo et fiyatına denk geliyor. Barbunyada da fiyat 4-5 lira gibi bu kadar da olmaz yani. Üç tane malzeme al yirmi lira para ver başka bir şey almana gerek yok sanki. Pazarcıların ve özellikle üreticilerin işlerinin zor olduğunu biliyoruz ancak bu kadar da olmaz diye düşünüyoruz.”


* “Domates, Biber, Üzüm bolluğu var” 


Son haftalarda Pazarda en dikkat çeken şeylerin başında Domates, Biber, Üzüm ve Soğanın bol olması dikkat çekiyor. Ayrıca fiyatlarında yüksek olmamasından dolayı vatandaşların bu ürünlerin olduğu tezgâhlarda yoğunlaşması dikkat çekiyor. Tezgâhları başında mallarını satmaya çalışan Pazarcılar neyin nasıl yapılması konusunda Vatandaşı uyarıyor.


Örneğin Pazarcılıkla uğraşanlar Kış aylarının sofrada vazgeçilmezi olan Tarhana ile ilgili olarak şunları söylüyorlar:


“Domates, kırmızıbiber ve soğanı iri iri doğrayarak büyük bir tencereye yerleştirin. Bu aşamada isterseniz üzerine haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz. Üzerine bir çay bardağı su ekleyip kısık ateşte yumuşak bir kıvam alıncaya kadar pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra ılıyana kadar bekleyin ve karışımı bir süzgeç yardımıyla bir başka tencereye süzün. Süzülen bu karışımı blender’den geçirin ve püre haline getirin. Üzerine yoğurt, kaya tuzu ekleyin ve aldığı kadar unla birlikte yoğurun. Tuz miktarının yemekler için kullandığınızdan biraz daha fazla olmasına dikkat edin. Hamuru beş veya yedi gün boyunca ara ara yoğurarak bekletin. Daha sonra hamuru bir bez torbanın içine koyarak bir gün boyunca daha bekletin. Ertesi gün hamuru küçük parçalar halinde güneş gören bir yerde bir bezin üzerine çıkarın. Burada ara ara ters çevirip ufalayarak iyice kurumasını bekleyin. Kuruyan tarhana parçalarını döverek toz haline getirin. Toz tarhananın da kuruması için bir gün daha güneş gören bir yerde bekletin. Son olarak kumaş bir torba ya da bir kavanozda saklayın. İstediğiniz zaman çıkarıp kullanın.


* “Salça yapacakların dikkatine”


Üreticiler ve Uzmanlar Domates salçası yapacaklar için Eylül ayının ilk iki haftasında yapılmasının en uygun zaman olduğunu dile getiriyorlar. Bu dönem içerisinde domateslerin tam olgunluk döneminde oğlunu söylüyorlar ve yapılacak salça konusunda şunları dile getiriyorlar:


“Salça ya da sos yapmak için bol etli, olgun, parlak renkli, beresiz domatesleri tercih edin (özellikle bardacık domatesi). Bir paket kaya tuzu alın (artanını turşu ya da salamura yaparken kullanın), hazırlamaya başlayın. Birkaç saat içinde kışlık salçanızı hazırlayıp dolabınıza kaldırın. Malzemeler: 10 kilo domates, Zeytinyağı ve kalın tuz. Hazırlanışı: Domatesleri dörde bölün, bir kase içinde bir gün bekletin. Ertesi gün süzgeçten geçirin. Çekirdeklerini, kabuklarını ayırın. Bez bir torbadan süzün. (Ya da bu işlem yerine, domatesleri kabuklarıyla beraber robottan geçirin.) Torbada kalan pelte kısmı, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tuz ekleyerek tencerede kısık ateşte, suyunu çekip, koyu bir kıvama gelecek şekilde kaynatın. (Domates ısıya maruz kaldıkça içindeki likopen oranı artar.) Soğuduktan sonra kavanoza doldurun. 10 kilo domatesten 750-1000 gram arası salça çıkıyor. Kavanozda, içine biraz daha tuz ekleyin, karıştırın. Eklenen tuz bakterilerin oluşmasını önler. Üzerine zeytinyağı gezdirin sıkıca kapayın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar. Hazırladığınız salçaları tüketene kadar buzdolabında saklayın. Bu ölçüden 750-1000 gram arası salça çıkmaktadır. Kullandığınız kavanoz çok sıcak suda yıkanmış ve kuru olmalı. Mümkünse iç kısmına el ile temas edilmemeli. Kapak olarak kullanılmamış yeni kapak tercih edilmeli. Hazırlanan salça buzdolabında saklanmalı. (Serkan Koçtürk)