“Yasa gereği evcil hayvanlar belediyeye kayıt ettirilmeli”

“Yasa gereği evcil hayvanlar belediyeye kayıt ettirilmeli”

“Yasa gereği evcil hayvanlar belediyeye kayıt ettirilmeli”

“Yasa gereği evcil hayvanlar belediyeye kayıt ettirilmeli”

“Yasa gereği evcil hayvanlar belediyeye kayıt ettirilmeli”
18 Kasım 2011 - 08:29

Kırklareli Belediye Başkanlığı Veteriner hizmetleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Evinde hayvan bakan, barındıran, besleyen vatandaşlarımızın hayvanlarını belediyemize kayıt ettirmeleri yasa gereği zorunludur” denildi.
















HABER MERKEZİ


Kırklareli Belediye Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüden Vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve konu ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile yapılan eçğklemede şunler kaydedildi:


“Sahipli, kontrollü hayvanlar ile sahipsiz sokak hayvanları, denetim, kontrol, kayıt ve rehabilitasyon hizmetleri faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği görev ve yetkilerin hangi kurum ve kişilere yüklendiği 5199 sayılı kanun ile belirlenmiştir. 


 Salgın hastalıklar ile mücadele hakkındaki görev ve yetkiler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uygulama yönetmelikleri yayımlanana kadar, 3285 sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu hükümlerine bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. 


5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği nin tanımlar bölümünde belirtildiği üzere; 


Belediyelerin sokak hayvanları rehabilitasyon hizmetlerini yürütmek üzere işletmeye açtıkları merkezler Geçici Bakımevi olarak adlandırmıştır. Sokak hayvanlarının rehabilite edilinceye veya sahiplendirilinceye kadar kadar konuk edilecekleri yerlerdir. Hayvanların sokaklardan alınıp, barınak olarak adlandırılan açık ve kapalı projelerle yapılandırılan tesislerde kapatılarak bir anlamda da hapsederek bakılması ve barındırılması ilgili mevzuatlarda yer almamaktadır. 


Ayrıca hayvanların hapsedilerek barındırılmaya zorlanması ruh ve beden sağlıklarının korunması anlamında da bilimsel ve etik olarak yanlıştır. Sokak hayvanı sorunun çözümü çalışmalarında hayvanların sokaklardan toplanarak hapsedilmek suretiyle barındırılmaları, sorunun çözümüne değil sorunun çözülemeyecek derecede artmasına neden olmaktadır. Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmaların sonucu çözümün barındırma adı altında hapisle değil hayvanların yaşadıkları ortamlarda çevrelerine uyumlu ve zararsız hale getirilerek insanlarla ve diğer canlılarla birlikte yaşama koşullarının oluşturulması ile sokak hayvanı sorunu kısmen çözülebilir. 


Özetle toparlayacak olursak bazı vatandaşlarımızın sürekli sokak hayvanlarını şikayet etmek suretiyle bu hayvanların toplatılmasını istemeleri ve bu doğrultuda yasal olmamasına rağmen istekleri yerine getirilecek olsa dahi sokak hayvanı sorunun çözülmeyeceğinin bilinmesidir. 


Sahipsiz hayvanlar sokaklarda yemek ve barınacak yer aramak için gezerler. Barınma yeri ve yiyecek buldukları yerde kalırlar. Bir sokakta 3 sahipsiz köpek barınıyor ve bu sokaktan ayrılmıyorsa, o sokakta üç köpeğe yetecek yiyecek artığı ve barınma yeri var anlamını taşır. Dördüncü bir köpeğin bu sokakta barınma şansı olmaz. Belirli bir süre sonra bu hayvanlar sokak sakinlerini tanır sokağı ve burada yaşayan insanları koruma altına alırlar. Belediye tarafından kısırlaştırılıp tedavi ve aşıları yapıldıktan sonra zararsız hale gelirler. Şayet bu hayvanlar buradan alınıp uzaklaştırılırsa, mevcut yiyecek artıklarını yemek ve barınabilmek için buraya çok sayıda sokak köpeği gelir. Yiyecek ve barınma yeri için aralarında kıyasıya bir mücadele başlar. Gerek kendi aralarındaki kavgaları ve gerekse çevreyi ve sokak sakinlerine yabancı olmaları nedeniyle çevre ve insanlar için alışıncaya kadar tehlike arz ederler. Önce burada barınan üç köpeğin yerine daha fazla sayıda köpek bu sokağı yurt edinecektir. Sorunlara çözüm aramanın ve sokak hayvan hareketlerini çevre,  insan sağlığı yönünden zararsız hale getirmenin yolu, hayvanlarla birlikte yaşamak, ekolojik dengeyi bozmamak ve hayvanların zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları, organize bir şekilde toplum, resmi ve sivil kurumları elbirliği ile doğru yöntemleri kullanarak birlikte çalışmalarından geçer.


Bu hükümlere göre belediyelerin rehabilitasyon hizmetleri sokak hayvanlarını geçici bakımevlerinde gözlem, tedavi, kısırlaştırma, kuduz aşılama, sahiplendirme ve kayıt altına alma işlemlerinden sonra hayvanları aldıkları yere bırakmalarından ibarettir. Belediyeler bu hizmetleri oluşturdukları tesislerin fiziki koşulları elverdiği ölçülerde yerine getirebilirler. Belediyeler sahip olmadıkları olanaklar kapsamında istenecek hizmetleri gerçekleştiremezler. 


* “İmkanlarımızın elverdiği yere kadar rehabilitasyon hizmetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz”


Diğer türler için fiziki koşullarımız uygun olmadığı için çalışmalarımız şimdilik sadece sokak köpeklerini kapsamaktadır. Ancak hayvan severler tarafından operasyonları önceden randevu alınması halinde tedavi maksatlı getirilecek olan diğer tür sahipsiz hayvanların tedavilerini de,  tedavi sonrası getiren kişiler tarafından götürülmeleri şartıyla yapmaktayız. 


* “Evinde hayvan bakan barındıran hayvan sahiplerinin hayvanlarını belediyemize kayıt ettirmeleri yasa gereği zorunludur”


Hayvanların kaydını yaptırmayanlar için cezai hükümler bulunmaktadır ve gereği halinde uygulanacaktır. Geçim şartlarının her gün ağırlaştığı günümüzde bir de bu yüzden cezalandırılmamak için hayvan sahipleri hayvanlarını mutlak surette Belediyemiz Veteriner Müdürlüğüne en kısa zamanda kayıt ettirmeleri gerekmektedir.


Komşular arasında olan sorunların hayvanlara yansıtılması ve komşuluk haklarının ihmalinden kaynaklanan olaylar sonucunda, Başkanlığımıza çok sayıda sahipli  hayvan şikayetleri gelmektedir. Bu şikayetleri en aza indirmek amacıyla hayvan bakan, barındıran ve besleyen hayvan sahiplerinin mutlaka uymaları ve dikkat etmeleri  gereken konular hakkında bilgilendirmek amacıyla 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunun hayvan sahiplerine yüklediği sorumluluklar aşağıda belirtilmiştir. Aynı kanunun cezai hükümler bölümünde kanuna aykırı hareket edildiğinde, hayvan sahiplerine verilecek idari para cezaları ve diğer hukuki yaptırımlar belirtilmiştir. Cezaya maruz kalmamak için hayvan sahiplerinin mutlaka sorumluluklarına sahip çıkmaları gerekmektedir. Bazı vatandaşlarımız sahipli hayvan şikayetleri hakkında belediyemizin bir mahkeme gibi davranarak sorumlular hakkında ceza uygulamasını istemekte ve beklemektedir. Belediyemiz yetkili birimlerinin yaptırımları, hayvanların belediyeye kayıtları, çevre ve halk sağlığı konularında kabahatler kanununda belirtilen konularda uyarı ve uygulama yapmaktan öteye gidemez. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu tip sorunlarını hukuki anlamda çözmeleri gerekmektedir. 


* Hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları


Madde 10: 


(1) Ev ve süs hayvanı veya kontrollü hayvanı bulunduranlar ile yeni hayvan sahiplenecekler;


a) Kedi ve köpek gibi hayvanlara yapılan bütün işlemlerin, mevcut ya da geriye doğru izlenebilmeleri ve denetim altında tutulmalarının sağlanması amacıyla; hayvanını veteriner hekimler tarafından, mikroçip uygulaması ile kimliklendirip kayıt altına almakla, 


b) Mikroçip uygulaması yapılamadığı durumlarda; hayvanına ve kendisine ait bilgileri içerecek şekilde ilgili belediyeye Ek-1 deki Sahipli Hayvan Kayıt Defterine belirtildiği şekilde kayıt yaptırmakla, 


c) Hayvanın türüne uygun olan etolojik ihtiyaçlarını karşılamak; gerekli aşılarını ve tedavilerini veteriner hekime yaptırmak, sağlığına dikkat etmekle,


ç) Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmasıyla, hayvanını yavrulatmak istemesi halinde doğacak yavruları belediyeye bildirerek kayıt altına aldırmak suretiyle bakmak ve/veya dağıtımını yapmakla,


d) Kedi ve köpek gibi sahipli hayvanların ölmesi halinde, hayvanına ait bilgi ve belgelerini yedi gün içinde belediyeye teslim etmekle, 


e) Kedi ve köpek gibi hayvanı kaybolduğunda, yedi gün içinde belediyeye bildirmekle,


f) Ev ve süs hayvanları ve kontrollü hayvanların gerektiğinde bağlanması sırasında; kullanılan alet ve ekipmanların hayvana zarar vermeyecek şekilde olmasına dikkat etmek, alet ve ekipmanların hayvanlara yeterli hareket özgürlüğü vermesini sağlamakla,


g) Hayvanların bakıldığı ve barındırıldığı ortam şartlarının; onların etolojik ve tür özelliklerine uygun, optimum şartlarda olmasına dikkat etmekle, 


ğ) Hayvan sahibi ya da hayvan muhafaza eden kurum ve kuruluş, sahibi bulunduğu hayvanın ses düzeyini kontrol altına almak üzere, söz konusu hayvan ya da hayvanların yaşama ortamına en yakın konutta bulunan bir yatak odası için ses basıncı düzeyi ve oturma odaları için de kabul edilebilir ses basıncı düzeyleri ile ilgili olarak 1/7/2005 tarihli ve 25862 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğindeki (2002/49/EC) değerleri sağlamakla,


h) Mesken dışında dolaştırılan hayvanların dışkılarını temizlemekle,


ı) Ev ve süs hayvanı veya kontrollü hayvanı, halka açık yerlerde tasma ile kontrol altında dolaştırmakla,


i) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce sahiplendirilmiş tehlikeli hayvanların; halka açık yerlerde dolaştırılması sırasında çevreye vereceği zararı önleyecek şekilde mutlaka ağızlığını takmakla ve kontrolünde tasma ile dolaştırmakla , görevli ve sorumludur.” (s)