Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. Yılı’nda anılacak

Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. Yılı’nda anılacak

Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. Yılı’nda anılacak

Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. Yılı’nda anılacak

Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. Yılı’nda anılacak
04 Kasım 2011 - 09:28

Kırklareli’nin yetiştirdiği değerlerden; Milli Sporcu, Gazeteci, Eğitimci ve sevilen bürokrat Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. Yılı’nda sevenleri tarafından anılacak.







HABER MERKEZİ 


Kırklareli’ne hizmetleriyle ve Kırklareli sevdasıyla abideleşen, siyasi fikri ve inancına bakmadan Kırklareli insanının yardımına Kırklareli’li olma mantığı ile koşan ve onları kucaklayan, örnek bürokrat, yeri dolmayan insan Yakup Kadri Ceylan 6 Kasım 1994 yılında genç yaşta çok sevdiği binlerce Kırklareli’linin göz yaşları arasında ebediyete uğurlanmıştı. Genç yaşlı hiç kimse Kırklareli tarihinde bu kadar insanı bir araya toplayan bir başka cenazeye tanık olmamıştı. Genç yaşta hayata veda etmesi ise Kırklareli’nin şanssızlığı olmuştu.


Yakup Kadri Ceylan, gençlik yıllarında  Milli Sporcu olarak (Boks branşında) Kırklareli’nin adını tüm Türkiye’ye duyurmuş, kazandığı Batı Anadolu, Marmara Bölgesi ve Ferdi Türkiye Şampiyonluklarıyla Milli Takım Kadrosu’na seçilmiş, 1973 yılında Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Yılın Sporcusu Anketi’nde de Yılın Sporcusu seçilmişti. Şimdiki adıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, o günkü adıyla Beden Terbiyesi Bölge  Müdürlüğü’nde Türkiye’nin en genç Bölge Müdürü olarak görev yapmış, görev süresince Amatör Spor’da yüzlerce  gence ülke çapında başarı getiren imkanları, binlerce gence de spor yapma imkanını sağlamıştı.


Ticaret Lisesi’nde öğretmenlik yaptığı dönemlerde derse girdiği sınıflarda yüzde yüz başarı seviyesine  ulaşarak örnek bir eğitimci olmuş, Vatanına, Milletine ve ailesine faydalı bir kuşak yetişmesi için özveriyle çalışmıştı. Öğrencileri bu gün hala “Ben Yakup hocanın öğrencisiyim” diyerek bu ayrıcalığın gururunu yaşamaktadırlar.


Gönül dostu  Yakup Kadri Ceylan bir dönem Sonhavadis, Tercüman ve Gerçek Gazeteleri’nde haber ve köşe yazıları yazdı. Makaleleriyle savunduğu konulara çözüm getirdi. Karanlıkta kalan olayları su yüzüne çıkardı. Bazı çevreler tarafından tepki alırken,  her zaman kamuoyunun desteğini ve takdirini yanında buldu.


Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı süre içinde Ankara’da bir Bürokrat gibi değil, Milletvekili gibi çalıştı. Hemşehrilerinin resmi ve özel tüm işlerini zaman geçirmeden sonuçlandırdı, onların tüm sorunlarında gece gündüz demeden yardıma koştu. 


Aramızdan ayrılışının 18.yıldönümünde hala evimizde, kahvede, dost sohbetinde  onu konuşuyorsak, çözümsüz bir işimizde hala onu hatırlayabiliyorsak, onun insan sevgisini, onun Kırklareli aşkını, Türkiye sevdasını, Tarih boyunca birçok siyasi tarafından sadece seçimden seçime hatırlanan ve bir tarafa itilmiş Kırklareli insanına kimliğini bahane ederek ilgisizliğe maruz bırakmamasını, dürüstlüğünü,  tüm Kırklareli’nin sevgi ve takdirini kazanmış olduğunu anlatabiliyorsak Yakup Kadri Ceylanların kolay yetişmediğini doğruluyoruz.


Kırklareli aşığı, örnek sporcu, örnek eğitimci, örnek Bürokrat ve örnek insan Yakup Kadri Ceylan’ı Kırklareli insanının bunca yıla rağmen unutmaması onun Kırklareli insanını karşılıksız sevmesi, her ferdini kendi ailesinden biri gibi görmesi ve bu çerçevede verdiği değerin  göstergesidir.  Görünen o ki, Kırklareli insanı Yakup Kadri Ceylan’ı ömrü oldukça unutmayacak, hayır dualarıyla yâd edecektir.


* Yakup Kadri Ceylan kimdir?


Kasap Hüseyin Ceylan ve Emine hanımın iki oğlundan biri olan Yakup Kadri Ceylan 25 Kasım 1954 yılında Kırklareli’de dünyaya geldi. İlköğrenimini Tevfik Fikret İlk Okulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini de Kırklareli Ticaret Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Üniversite Sınavı’nda Ankara Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi İşletme-Muhasebe Bölümü’nü kazandı. Fakülteyi başarıyla bitirdi. Kooperatifçilik ve Zirai Krediler konulu bir tezi de bulunan Yakup Kadri Ceylan’ın memuriyetteki ilk görev yeri Ankara Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü Muhasebe Servisi’dir. Daha sonra Futbol Federasyonu Planlama Dairesi’nde Beden Terbiyesi Genel Müdürü’nün Özel Kalem Müdürlüğü görevine atandı. Bu görevinde artan bilgi ve deneyiminden sonra Kırklareli Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’ne atandı. Bölge Müdürü olarak görevine başladığında 24 yaşında olup O yıllar itibariyle Türkiye’nin en genç  Müdürüydü. Bölge Müdürlüğü döneminde onlara sağladığı geniş imkânlar ve spora olan hizmetlerinden dolayı Amatör sporcuların büyük sevgisini kazandı. Bir çok spor branşında Milli takım seviyesine kadar sporcuların yetişmesine imkân sağladı. Çok genç yaşına rağmen örnek alınacak bir yöneticilik ortaya koyarak Beden Terbiyesi’nin çehresini değiştirdi. Ve tüm Kırklareli’lilerin de sevgi ve takdirini kazandı. Bu dönemden sonra Yakup Kadri Ceylan Kırklareli’lilerin karşısına eğitimci olarak çıktı. Her zaman kutsiyetine inandığı öğretmenlik mesleğine Kırklareli Ticaret Lisesi’nde (Mezun olduğu okulda) başladı. Görevi süresince öğrencilerine baba şefkati ile yaklaşıp, ahlaklı, dürüst, Milli ve Manevi değerlerine bağlı, bilgili, çalışkan ve örnek alınacak öğrenciler yetiştirerek öğrencilerinin, velilerin ve Milli Eğitim camiasının gözdesi oldu.


Son görevi olan Tarım Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandıktan sonra iyi ilişkileri sayesinde genişlettiği bürokratik çevresi sebebiyle elde ettiği imkânları Kırklareli ve Kırklareli’liler için kullanmakta tereddüt etmedi. Yetkilerini ve nüfuzunu sürekli Kırklareli insanının sorunlarını çözmede kullandı. Ankara’da işi olan hemşerilerine inanç ve siyasi görüşlerine bakmaksızın yardımcı oldu. İşlerini sonuçlandırmada önemli rol oynadı. Ankara’da bir Milletvekili gibi çalıştı. Hatta o dönemde Milletvekillerinin sonuçlandıramadığı işleri de takip edip sonuçlandırdı.


Bu gün Tarım Kredi Kooperatifleri’nin malı olan Kırklareli Yem Fabrikası’nın Jet-Pa tarafından alınmasından sonra büyük bir mücadele örneği vererek bu ihaleyi iptal ettirip fabrikanın Tarım Kredi Kooperatiflerince alınmasını sağladı. Fabrikanın alınmasındaki büyük çabası burada Kırklareli insanına iş istihdamı sağlamak, doğduğu büyüdüğü bu kentin insanlarının işsizlik sorununa bir nebze olsun çözüm getirmekti. 


Yakup  Kadri Ceylan’ın adı ölümünden sonra Kırklareli Yem Fabrikasına verildi. Sonraki yıllarda Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü’nün tüm İllerde ki fabrikalarının İl isimleriyle anılması kararından sonra Fabrikanın adı Kırklareli Yem Fabrikası oldu. 


Merhum Yakup Kadri Ceylan ölümünün 18. yılında Kırklareli’li dostları ve sevenleri ile bazı Dernekler tarafından tören ve mevlid’i şerif okunarak anılacak. (s)