Vize’de TARİHİ toplantı

Vize’de TARİHİ toplantı

Vize’de TARİHİ toplantı

Vize’de TARİHİ toplantı

Vize’de TARİHİ toplantı
28 Aralık 2009 - 10:22

Tarihi Kentler Birliği (TKB) üyesi olan Vize Belediyesi’nin, tarihi değerleri ile ilgili iki ayrı projesinin yürütülmesi için, Salı günü Meslek Yüksekokulu salonunda yapılacak toplantı büyük önem taşıyor. Projelerde önemli bir role ve işleve sahip olan Sibel Üstündağ ve Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, bu önemli toplantıya kalabalık bir katılım beklediklerini dile getirdiler.

 


 


Vize Belediyesi, kentin tarihi değerlerini ortaya çıkarmak, var olanlarını da korumak ve doğal hallerine kavuşturmak üzere, Tarihi Kentler Birliği (TKB) ile iki ayrı proje yürütüyor.


Taşı toprağı tarih Vize


Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz:”İstanbul'a iki saat mesafede (140 kilometre) henüz keşfedilmemiş bir hazine var. Tarih ve doğa hazinesi. Nüfusu küçük (10 bin) ama geçmişteki ünü büyük bir ilçe burası.


Vize'nin taşı toprağı tarih. Arkeologların "Bir kazma vurmaya korkuyoruz" dedikleri yer. 1936 yılında bir kazma vurulmuş, tümülüslerde Traklar dönemini aydınlatan çok önemli eserler bulunmuştu. Birkaç yıl önce bir kazma daha vuruldu, alttan Trakya'nın ilk ve tek antik tiyatrosu çıktı.


BAŞKENT SANCAK
Vize'de yerleşim M.Ö. 1000 yılına uzanıyor. Adının Trak Prensi Bizye'den geldiği tahmin ediliyor. Kalekent Vize, Trakya'da hep kilit konumda oldu. Traklar'ın başkentiydi, Roma'nın eyaleti, Bizans'ın Batı kalesi oldu. Bir ara piskoposluk merkezi işlevi gördü. Osmanlı döneminde uzun süre Edirne ve Gelibolu'yla birlikte Trakya'daki üç idari merkezden biriydi. Kanuni döneminde Vize Sancağı'na Çorlu, Kırklareli, Babaeski, Lüleburgaz, Hayrabolu, Saray, Pınarhisar, Silivri nahiyeleri yani Trakya'nın neredeyse yarısı bağlıydı.


ÇOĞU HARAP OLDU
Her tarihsel dönem kendi izini bıraktı Vize'de. Taş sunaklar, kaya tapınaklar, kaya mezarlar, antik tiyatro, kale, surlar, sonradan cami olmuş kiliseler, mağara manastırlar, su kemerleri, sarnıçlar, Bizans hamamı, Osmanlı hamamı, çeşmeler... Ama ne yazık ki çoğu gerektiği gibi korunamadı. Antik miras göz göre göre harap oldu. "Kurtarın" çağrıları yankı bulmadı, birkaç bilinçsiz kurtarma çalışması çare olmadı, hatta zarar verdi. Bu yıkımda definecilerin payı da vardı. Birçok tarihi mekan delik deşik edildi. Vize'deki arkeolojik kazılardan çıkan çok değerli eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi ile Edirne ve Kırklareli müzelerinde sergileniyor.


TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ İLE İKİ YENİ PROJE
Şimdiye kadar zengin tarihi mirası kendine saklayan Vize, artık bunu paylaşmak istiyor. Bu amaçla iki adım atıldı. Birincisi belediyenin girişimiyle Vize Tarihi Kentler Birliği'ne üye oldu. İkincisi, önde gelen bilim adamlarının katılımıyla "Vize Tarih ve Kültür Sempozyumu" düzenleniyor. 29 Aralık Salı günü yapılacak olan toplantıda da, iki ayrı ve önemli proje ile ilgili çalışmalar tartışılacak.
VİZE’NİN ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK
Vize Belediyesinde, iki yeni projenin yürütülmesinde önemli bir role sahip bulunan Sibel Üstündağ:”Bu proje kapsamında; Küçük Ayasofya (Gazi Süleymanpaşa Camii), Şerbettar Hasan Bey Camii ve Traklardan kalma kale burçları ve surların onarımları, bakımlarının yapılması sağlanacak. Birliğin bir fonu var. Şekül Vakfı da, birliğin sponsorlarından. Bu fondan destek almak isteyen belediyeler, projelerini hazırlıyorlar. Uzmanlardan oluşon bir kurul var. Kurulun bunu onaylaması gerekli. Bu üç eserin bulunduğu alan 2. derecede SİT alanı. Detaylı proje olmazsa, fon dan destek alamıyorsunuz. Proje için, 2 şehir plancısı, 1 mimar, 1 peyzaj mimarı, 1 arkeolog ve 1 harita mühendisinden oluşan ekip çalışıyor. Bölgenin arkeolojik yapısının ortaya çıkarılması. Yapısının belirlenmesi. Yine aynı bölgedeki insanların yaşam kalitesinin arttırılması. Yeni eserlerin araştırılması. Çevreyle uyumlu hale getirilmeleri. Kentin turizm potansiyelinin arttırılması söz konusu. Projenin yarısı bitti. Araştırma kısımları tamamlandı. Toplantıda artık bundan sonrası ele alınacak.” Dedi.