Vatandaşın umudu Pazar yeri

Vatandaşın umudu Pazar yeri

Vatandaşın umudu Pazar yeri

Vatandaşın umudu Pazar yeri

Vatandaşın umudu Pazar yeri
23 Eylül 2013 - 09:34

Kırklareli Merkez Karacaibrahim Mahallesinde kurulan Cumartesi Pazarı Vatandaşların hesaplı alışveriş yapacakları yerlerin başında geliyor.

HABER MERKEZİ


Kırklareli Merkez Karacaibrahim Mahallesinde kurulan Cumartesi Pazarı Vatandaşların hesaplı alışveriş yapacakları yerlerin başında geliyor. Ancak son haftalarda Kışlık yiyecek telaşında olan vatandaşlar birçok ürünün fiyatının artmasından şikâyetçi. En yoğun talep geçen haftalarda olduğu gibi bu haftada vatandaşların yine tahrana ve salçalık biberler oldu. Tahrana ve salçalık biber satan pazarcı esnafı; ‘’ Bu yıl tahrana ve salçalık biber hasattı çok fazla bunla birlikte fiyatlarda makul oranlarda. Mahsul çok fazla olması ve geçen seneye oranla bu sene tahrana ve biber satan pazarcının çok fazla olması işlerin yoğunluğunu azaltıyor. Buna da şükür kurak geçen yaz ayların ardından Allah yüzümüze güldü” dedi. Tahrana ve salçalık biberler 0,50 ve 0.75 kuruş arasında satıldı. Kış aylarının kapıda olması sebebi ile  ev hanımların hazırlandığı ve her yemekte yenilen turşu içinde hazırlıklarda başladı. Tezgâhtaki yeni yeni yerini alan turşuluk salataya vatandaşlar yoğun bir ilgi gösteriyor. Pazarda turşuluk salata satışı yapan Pazarcı esnafı konuya ilişkin olarak şunları kaydetti; ‘’  Turşu özellikle kış aylarında çok tüketiliyor. Bizlerde bu işin ticaretini yapıyoruz. Yerli salâtlık iyi rağbet görüyor ve fiyatlarıda uygun. Bu işin hem üretimini hem satıcılığını hemde en güzel turşu nasıl yapılır bize gelen müşterilerimize aktarıyoruz’’. Turşuluk salata fiyatları cinsine ve boyutuna göre 1kg 1.5 lira 2 lira ile 3 lira arasında tezgâhlardaki yerini aldı. Turşunun tarifine gelince Taze, diri, ufak boy ve aynı kalınlıkta olan salatalıkları kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. En iyi çeşidi kornişon olanıdır. Aldığınız salatalıkların içindeki eziklerini, çürüğünü ve de küflenmiş olanlarını ayırıp, güzelce temizlenene kadar yıkayınız. Suda bekleterek üzerinde varda çamurların çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra iki başını biraz kesiniz ve bıçakla salatalıkları delmek gerekiyor. Ardından salatalıkları kavanoza koymak lazım. Tuzlu suyunu hazırlayınız, bunun için yumurta yöntemini kullanabilirsiniz; bir kaba su doldurun ve içerisine tuz atıp iyice eritin, ardından bir adet yumurtayı suya koyunuz eğer yumurta suyun üzerine çıkarsa tuzu yeterli demektir. Suyun dibinde kalırsa daha tuza ihtiyaç var demektir. Bu şekilde tuzunu ayarlayabilirsiniz. Sarımsakları da kavanoza atınız, sirkesini de ekledikten sonra tuzlu suyu da kavanoza doldurmak gerekiyor. Salatalıkların tamamı suyun içerisinde kalacak şekilde tuzlu suyu ekleyiniz. En üzerine de maydanozları koyunuz ve kavanozun kapağını kapatınız. Güneş görmeyeceği, serin bir yere koyunuz ve suyunda azalma olursa üzerine su ekleyiniz. Yaklaşık bir ay içerisinde turşunuz hazır olacaktır. Olduğunda salatalıkların rengi sarı olur, tadına bakarak da olup, olmadığını anlayabilirsiniz” dedi. 


Balıkçılar Pazara hareket getirdi


Balık sezonun başlaması ile Pazar yerinede hareketlilik geldi ancak özellikle Vatandaşın en çok sevdiği balıkların arasında yer alan Hamsinin fiyatının yüksek olması vatandaşın diğer çeşitlere yönelmesine sebep oldu. Balıkçı esnafının konuya ilişkin olarak düşünceleri ise şu şekilde oldu: “Balıkçılar fiyatların yüksek olması nedeniyle fazla satış yapamadıklarını söylüyor. Hamsi’nin kilosu 10 TL, İstavrit ve Mezgit’in kilosu 8-10 TL, Palamut’un tanesi ise 7-8 TL’den satışa sunuluyor. Tezgâhların en pahalı balığı olan Hamsi fazla rağbet görmezken, en çok Palamut balığı satılıyor. Kimi vatandaş fiyatları sorduktan sonra balıkhaneden ayrılırken kimi de yarım kilo veya 1 kilo balık alarak evinin yolunu tutuyor. Görüşlerini aldığımız balıkçılar önümüzde ki günlerde trollerin avlanmaya çıkmasının ve havaların soğuması ile birlikte denizden fazla balık avlanmasıyla fiyatların düşeceğini tahmin ediyorlar.


Açıkta satılan Şekerlemelere dikkat!!!


Kurban Bayramına kısa bir süre kala açık şekerleme tezgâhlarını yoğunlaşmaya başlamasından dolayı uzmanlar dikkat çekiyor: “Hijyenik olmayan şartlarda üretilen, kalitesiz ve bayat şeker ve çikolatanın sağlığı ciddi biçimde tehdit ettiği uyarısında bulunuyorlar. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun geçim sıkıntısı çektiği bir ortamda, kalitesiz şekerleme üretenlerin bu durumu suiistimal ettiği biliniyor. Hemen her köşede satışa sunulan marketlerdekinin yarı fiyatına, ama sağlıksız ve güvencesiz lokum, çikolata, şekerleme türleri, bayram geleneklerini yerine getirmek isteyen dar gelirli vatandaşı adeta tüketim tuzağına çekiyor. Vatandaşın en mutlu olacağı bu bayram günlerinin öncesinde sahte ve kalitesiz ürünlerin piyasayı doldurması, aslında ülkemiz için yüz kızartıcı bir durumdur. Denetim eksikliği nedeniyle hem kayıt dışı, hem de merdiven altı üretimin kesintisiz devam ettiği bu ortamda, buraları ne zabıta ekipleri, ne Tarım Bakanlığı, ne de Sağlık Bakanlığı ekipleri sağlıklı ve yeterli bir şekilde denetleyebiliyor. Denetlemenin olmadığı yerlerde her türlü sahtekârlığın yapılabildiğini önceki yıllarda yaşadığımız acı tecrübelerden biliyoruz.”  Serkan Koçtürk