Vali Öner’in ilgi çeken Kırklareli gözlemleri

Vali Öner’in ilgi çeken Kırklareli gözlemleri

Vali Öner’in ilgi çeken Kırklareli gözlemleri

Vali Öner’in ilgi çeken Kırklareli gözlemleri

Vali Öner’in ilgi çeken Kırklareli gözlemleri
05 Mart 2011 - 09:40


“Kimse kimseye güvenmiyor”


Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner, Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Mart
Ayı 1. birleşiminde, Kırklareli ile ilgili bazı görüş ve izlenimlerini
Kırklareli İl Genel Meclisi üyeleri ile paylaştı. 

Dikkat çekici tespitlerde bulunan Vali Öner’in en çok dikkat çekici
sözleri ise; “Kırklareli İl Özel İdaresi’nde bir güvensizlik ortamı
gözlemliyorum. Kimse kimseye güvenmiyor. Bu şekilde hareket edildiğinde
hizmetteki verimlilik oldukça azalıyor.” oldu.




HABER MERKEZİ

Kırklareli İl Genel Meclisi Mart ayı 1. birleşimi 1 Mart 2011 Salı günü Meclis Başkanı M. Tuna Soykan başkanlığında yapıldı.
Saat 10.30’da Kırklareli Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan birleşime katılan Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner birleşim öncesi Kırklareli ile ilgili bazı düşünce ve izlenimlerini meclis üyeleriyle paylaştı.

“Ben aile hekimimin kim olduğunu halen bilmiyorum”
Vali Öner konuşmasında Kırklareli’ye ilişkin gözlemlerini toplantı salonundakiler ile paylaştı.
Vali Öner konuşmasında; “Aile hekimliği sürecine geçmemize rağmen ben aile hekimimin kim olduğunu halen bilmiyorum. Bu bir anlayış eksikliğidir. Aile Hekimi herkese kendini tanıtmak görevini üstlenmesi lazım, Aile Hekimi görevlendirildiği aileler ile ilgilenmek durumundadır” şeklinde konuşarak aile hekimlerinin görevini tam manası ile yerine getirerek kendi bölgesindeki ailelerin ne durumda olduğunu bilmesi gerektiğini ifade etti.


“Kirletmek suç ise kirletmeye müsaade etmekte bir suçtur”
Vali Öner Kırklareli genelindeki çevre kirliği ile ilgili gözlemlerini açıklamaya devam eden Öner şunları kaydetti; “Kırklareli’ne geldiğimde çevre bakımından bir düş kırıklığına uğradım. Kırklareli genelinde yol kenarlarındaki ağaçlarda poşetle, atılmış boş şişeler ve buna benzer çevreyi kirletici atıklar var. Ergene’yi mahvetmişiz, Trakya’daki her il bu nehri kirletmiş, insanlar kullandığı alanı temiz bırakması gerektiği gibi, kullandığı suyu da kirli bırakmaması gerekmektedir, insanlar kullandığı suyu arıtıp bırakmalıdır. Ama ne yazık ki bunu yapmıyoruz, çevreyi sürekli olarak kirletiyoruz. Çevre temizliği konusunda her bireye her birime, herkese görev düşüyor. Çevreyi kirletmek bir insanlık suçudur. Ergene nehrinde yaşanan bir su taşkınıyla taşan kirli sular tarım arazilerine gidiyor ve tarım arazileri kirleniyor. Kirlenen tarım arazilerinden elde edilen üründe tüketiciye giderek tüketiciyi zehirliyor. Bu kapsamda sadece sanayiciyi suçlamamak gerekiyor. Kirletmek suç ise kirletmeye müsaade etmekte bir suçtur. Bizlerde kusurluyuz bunun farkına varmamız gerekiyor. Birde Kırklareli’de karga sürülerinin çok olduğunu gözlemledim. Bu hayvanlar tarımsal alanlara girerek zarar yapıyorlar. Çok fazla olmaları tarım alanlarının çok fazla zarara uğraması anlamına geliyor. Karga, Domuz gibi zararcı hayvanlar için gerekli önemleri almamız gerekiyor.”

“Kimse kimseye güvenmiyor”
“Elimizde iki tür kaynak var, bir yerel bütçe kaynağı, birde genel bütçe kaynağı, İl özel idaresi genel bütçe kaynağı ile vilayetin tümüne hizmet götürmek ile görevlidir. Ama Kırklareli İl Özel İdaresi’nde bir güvensizlik ortamı gözlemliyorum. Kimse kimseye güvenmiyor. Bu şekilde hareket edildiğinde hizmetteki verimlilik oldukça azalıyor. Kırklareli İl Genel Meclisi’nde güven çerçevesi içinde hareket edilmesi gerekiyor. Bu güveni kötüye kullanan varsa o kimse en ağır ceza ile yargılanmalıdır. Meclis üyeleri seçilerek göreve getiriliyor. Meclis üyeleri göreve geldiklerinde parti kimliğini ikinci planda bırakmalıdır. Bu şekilde hareket ederek hizmette iş birliği için gerekli duyarlılığı göstermelidir.”

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Ergin Vali Öner’e bir soru yönelterek; “Eski yıllarda bir karga vurup getiren avcıya muhtarlık tarafından iki fişek verilirdi. Ama şimdi böyle bir uygulama yok. Bu uygulamayı yeniden başlatsak kargaların zararlarını önleyebilir miyiz?” Vali Öner Karga ve Domuz zararlıları için uygun yol ve yöntemler uygulanması gerektiğini belirterek bu konuda İl Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir’e söz verdi.
Müdür Bilgir, bu sıkıntının uzun yıllardır herkes tarafından kendilerine iletildiğini, bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Belli süreler ile bu zararcı hayvanların avlandığını belirten Müdür Bilgir, bu konuda dünyada hiçbir önleyici faaliyetin bulunmadığını sadece zararcıların belli sürelerde avlanarak önleme işleminin yapıldığını ifade etti. Bu konuda il tarım müdürlüğünden bir talep yazısı gelirse yasal prosedür içinde çalışma yapabileceklerini kaydetti. (cs)