Üreticilerden Çeltik Fiyatı’na tepki

Üreticilerden Çeltik Fiyatı’na tepki

Üreticilerden Çeltik Fiyatı’na tepki

Üreticilerden Çeltik Fiyatı’na tepki

Üreticilerden Çeltik Fiyatı’na tepki
30 Eylül 2010 - 09:34

Edirne'nin İpsala İlçesine bağlı Yenikarpuzlu Beldesi’ndeki Çeltik
üreticileri, düşük fiyat nedeniyle ürün satmama kararı aldı.



Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Yenikarpuzlu beldesindeki çeltik üreticileri, düşük fiyat nedeniyle ürün satmama kararı aldı. Yenikarpuzlu Beldesindeki çeltik üreticileri, Belediye Başkanı Tevfik Şahinbaş'ında katılımı ile çeltikteki fiyat düşüklüğü nedeniyle toplantı yaptı.
Şahinbaş, yapılan toplantıda, belde sınırları içinde bu yıl 80 bin dekarlık alana çeltik ekimi yapıldığını ve tek geçim kaynaklarının bu ürün olduğunu söyledi.
Geçen yıl tonu 1.200 lira olan çeltiğin hasadının başladığını ve fiyatların da 900 lira civarında seyrettiğini anımsatan Şahinbaş, girdilerin geçen yıla göre artış göstermesine rağmen çeltik fiyatlarının düşüşüne bir anlam veremediklerini belirtti.
Şahinbaş, şöyle devam etti:
''Beldemizde sadece çeltik yetiştirmekteyiz. Ve ailemizin rızkını buradan temin etmekteyiz. Bugün burada tek yetiştirdiğimiz ürün olan pirincin fiyatının maliyetlerin altında satın alınmasına karşı olduğumuz için toplandık. Biz çok şey istemiyoruz veya gayri resmi bir şey de yapmıyoruz.
Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. Arkadaşlar hesabı çıkardılar. Çeltiğin kilo maliyeti 1,10 lira. Bu fiyatın altında ürün satamayız. Biz 1.50-2.00 lirada istemiyoruz. Ama en azından 1,20 lira istiyoruz ve bu fiyatın altındaki fiyata ürünümüzü satmayacağız.''
* Kaliteli Pirinç yetişiyor
Beldelerinin, Türkiye'nin en büyük sulu tarımın yapıldığı ve en kaliteli pirincinin yetiştiği yer olduğunu vurgulayan Şahinbaş, şunları kaydetti:
''Bazı tüccarlar diyorlar ki, Balıkesir'in Gönen ilçesinde pirinci 90 kuruşa alıyoruz. Doğrudur Gönen'deki pirincin randımanı 35-40, bizim en düşük randımanımız 60 randıman. 64 randımana kadar çıkıyor kalitemiz. Bizi Gönen'le aynı kefeye koymasınlar. Yetiştirdiğimiz ürün ortada, kalitemiz ortada. Tekrar söylüyorum biz sadece alın terimizin, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ne oldu ki geçen yıl 1,20 liradan satılan pirinç, bu yıl 90 kuruşa düştü? Mazot mu ucuzladı, gübre mi?
Bakın biçer döver fiyatları geçen yıla göre yüzde 50 artış gösterdi. Pirinç neden düştü? Yeri gelmişken biçerdövercilere de değineyim. Dönüm başı 30 lira normal fiyattır. Ancak 50-60 lira imkansız fiyat. Çok yüksek fiyat talep ediyorlar. Tabii ki onları da mağdur etmeyeceğiz. Uygun şekilde ürünleri biçeceğiz. Ve ürününü satıp, parasını alan çiftçimiz lütfen biçerdövercilerin ücretlerini de geciktirmeden ödesin. Onları da mağdur etmemeliyiz. Tekrar harmanımız hayırlı olsun.''
S.S. Yenikarpuzlu Beldesi Sulama Kooperatif Başkanı Abdi Mustafa Akman da çeltikte hasadın başladığını vurguladı. Çeltik fiyatının geçen yıla göre düştüğünü ve maliyetlerinin altında fiyat teklifleri aldıklarını ifade eden Akman, ''Biz maliyetlerin altında çeltik satmayacağız. Satamayız, satarsak gelecek yıl ürün yetiştiremeyiz. Maliyelerimiz 1,10 lira civarında ve 1,20 lira teklif gelmeden ürünlerimizi satmamaya kararlıyız. Ayrıca ürünlerimizi satarken güvenilir ve tanıdık kişilere, ürünlerimizi uzun vadeli değil, kısa vadeli olarak satmalıyız'' dedi. aa