Ünlü Uzman Aytürk’ten Milli Eğitim Camiası’na “Protokol Eğitimi”

Ünlü Uzman Aytürk’ten Milli Eğitim Camiası’na “Protokol Eğitimi”

Ünlü Uzman Aytürk’ten Milli Eğitim Camiası’na “Protokol Eğitimi”

Ünlü Uzman Aytürk’ten Milli Eğitim Camiası’na “Protokol Eğitimi”

Ünlü Uzman Aytürk’ten Milli Eğitim Camiası’na “Protokol Eğitimi”
02 Aralık 2014 - 08:21


T.C. Kırklareli Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen 2 günlük program kapsamında, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Salonu’nda 01 Aralık 2014 Pazartesi günü 13.30-17.00 saatleri arasında TODAİE Protokol Uzmanı Nihat Aytürk tarafından  “Protokol ve Davranış Kuralları Eğitimi” verildi.  











HABER MERKEZİ


Kültür Merkezi Salonu’nda başlayan 1. gün eğitimine; Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz, İl Müdür Yardımcıları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yöneticileri, Maarif Müfettişleri Başkanı ve Müfettişleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri ile Okul Müdürleri ile Kamu Kurum ve Kuruluş Müdür ve Temsilcileri katıldı.


“Protokol ve Davranış Kuralları Eğitimi” açılış konuşması ile başladı. Konuşmanın akabinde Protokol Uzmanı Nihat Aytürk’ün tanımı yapıldı.


Nihat Aytürk vermiş olduğu  "Protokol Semineri”nde: protokolün şekil ve usul olduğunu ifade ederek protokolün amacının da onuru ve itibarı korumak olduğunu; bu yüzden, %1 hatanın % 99 başarıyı götürdüğünü dile getirdi.


Aytürk: "Her üniversitede protokol kuralları makamda, resmi toplantılarda, resmi törenlerde, resmi davetlerde ve resmi arabalarda uygulanır. Rektörlük makamında masanın sağında Türk Bayrağı, solunda üniversite bayrağı; makam masasının arkasındaki duvarda Atatürk fotoğrafı olmalıdır. Atatürk’ün fotoğrafının asılı olduğu duvara başka hiçbir şey asılmaz. Sağ tarafa Cumhurbaşkanının fotoğrafı asılır. Rektörün koltuğuna yalnızca Cumhurbaşkanının oturabilir. Rektör, koltuğuna başka kimseyi oturtamaz” dedi.


Aytürk, “Protokol şekildir, usuldür, biçimdir. Protokol; kamusal ve kurumsal yaşamdaki törenlerde; resmî görüşmelerde ve toplantılarda; konuşma ve davranışlarda; resmî yazışmalarda, giyimde, kabul ve ziyaretlerde; davet ve ziyafetlerde yöntem ve biçim yönünden uyulması ve uygulanması gereken kurallar bütünüdür.


Bireysel, kurumsal ve ulusal temsil ve saygınlık açısından, bütün yöneticilerin ve her düzeyde çalışanların protokol ve davranış kurallarını bilmeleri ve bu kurallara uymaları gereklidir. Protokol kurallarını bilmek kişiye güven verir, üstünlük ve saygınlık kazandırır. Bilmemek o kişiye, kuruma ve devlete zarar verir” dedi.


İnsanın bütün davranışlarının özel, sosyal ve kamusal alanda gerçekleştiğini vurgulayan Aytürk, protokolün kamusal alanda geçerli olduğunu ifade etti. Aytürk, protokolün amacını, ‘itibarı ve şerefi korumak’ şeklinde tanımladı. Protokol kurallarında karşılıklılık ilkesinin önemine değinirken, tevazu; sosyal hayatta üstünlük, resmi hayatta acizliktir” dedi. “Sosyal yaşamda protokol, doğum ziyaretiyle başlar, ölümle biter” diyen Aytürk; “Herkes iki hanımın toplamıdır; annesinin ve eşinin. Kişinin annesi ve eşi ne kadar biliyorsa kendisi de o kadar bilir” dedi.


Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen program kapsamında Protokol Uzmanı Nihat Aytürk 2 Aralık 2014 Salı günü (bugün) yine aynı yerde 09.30-12.30 saatleri arasında Resmi Ziyaret, Karşılama ve Ağırlama Protokolü, İl Protokolü ve Kurumsal Protokol, Giyim Protokolü, Davet ve Ziyafet Protokolü hakkında seminer verecek. Eğitimin sonuna paket ve çiçek takdimi yapılacak.


* Nihat Aytürk kimdir?


1948'de Aydın'da doğdu. 1975’te Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünü bitirdi. Başbakanlık’ta Özel Kalem Müdürü, Uzman, Araştırma-Planlama-Koordinasyon Dairesi Başkanı (1978-1991); Fransa'da T. C. Paris Büyükelçiliği’nde Müşavir, Lyon Başkonsolosluğunda Ataşe olarak çalıştı. Fransa Türk Kültür Dernekleri Birliğini kurdu ve Genel Başkanlığını yaptı (1992-1997). Rusya, Romanya, Özbekistan, Azerbaycan KKTC; Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Fas; Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve İsviçre'de inceleme ve araştırma görevlerinde bulundu; Hükûmet nezdinde görüşmelere ve uluslararası toplantılara katıldı (1978-2006). Başbakanlıkta, Hükümet nezdinde yürütülen "Kamu Yönetiminin Yeniden Düzenlenmesi" projelerinde "Uzman" olarak görev aldı. Başbakanlık ve bağlı kuruluşlar ile bölge ve yurtdışı kuruluşlarının yeniden düzenlemesi çalışmalarını yaptı. Ayrıca, yönetimin geliştirilmesi konularında 16 araştırma yaptı ve raporlar hazırladı (1980-1983 ve 1988- 1991). Polis Akademisinde öğretim görevlisi olarak çalıştı, Personel Yönetimi dersi verdi (1997- 2001). TODAİE'de, Kamu Yönetimi Uzmanı olarak; TBMM, bakanlıklar ve kamu kuruluşlarının Yeniden Yapılanma ve Norm Kadro Projelerinde görev aldı (1997-2010). Yönetim alanında 10 kitabı, 5 VCD'si, çeşitli dergilerde 45 makalesi, 25 radyo ve televizyon konuşması yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, Yüksek Yargı Organları ve Bakanlıklar dâhil kamusal ve özel 130 kuruluşta protokol ve yönetim konularında 560 seminer, konferans ve ders verdi. Ayrıca Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, Azerbaycan, KKTC siyasi parti yöneticilerine, milletvekillerine, diplomat ve bürokratlarına yönetim ve protokol seminerleri verdi (1998-2010). Kamu yönetiminde başarılı araştırma ve yeniden düzenleme çalışmaları ile yönetim ve eğitim alanındaki başarıları sonucunda 12 Şilt, 3 Takdir ve 15 Teşekkür Belgesi aldı. 1997 yılından beri TODAİE'de sözleşmeli Uzman ve Öğretim Elemanı olarak çalışmakta; Protokol Yönetimi ve Büro Yönetimi Dersleri vermektedir. (Savaş Eskici-Derya Atkoşan)