Üniversite ve Siyaset ilişkisi tartışıldı

Üniversite ve Siyaset ilişkisi tartışıldı

Üniversite ve Siyaset ilişkisi tartışıldı

Üniversite ve Siyaset ilişkisi tartışıldı

Üniversite ve Siyaset ilişkisi tartışıldı
15 Aralık 2011 - 09:22

Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından, üniversite kurumu ve kavramına dair bir tartışma zemini sağlamak, üniversite mensuplarının ve öğrencilerinin entelektüel gündemini oluşturmak gibi amaçlarla ana teması“Üniversite Kavramı Etrafında Tartışmalar” olan konferanslar dizininin 2’ncisi düzenlendi.




HABER MERKEZİ





“Üniversite’de Siyaset” konu başlıklı konferans 14 Aralık 2011 Salı günü saat 16.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Alt Salonu’nda yapıldı. Gerçekleşen konferansa Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Besim Fatih Dellaloğlu, bölümde bulunan tüm öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ile bölüm öğrencileri katıldı.


* “Konferansları bir seri olarak devam ettirmeye çalışacağız”


Konferans öncesinde Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Besim Fatih Dellaloğlu bir açılış konuşması yaparak şunları kaydetti;


“Sosyoloji bölümü olarak belli bir süredir konferans programını organze etmeye çalışıyoruz. “Üniversite Kavramı Etrafında Tartışmalar” başlığı altında bu ikinci konferans olacak. İlkini Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Aykaç verdi. Bu konferansları bir seri olarak devam ettirmeye çalışacağız. Öğrencilerimiz ve meslektaşlarımızdan ilgi bekliyoruz. Üçüncü konferansımızı yine bu salonda yapmayı planlıyoruz. Üçüncü konferansımız 29 Aralık 2011 Perşembe günü saat 16.00’da olacak. Bu seferki konferansımızı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof Dr. Teoman Duralı verecek.”


* “İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dünya’da 2.”


Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. İsmail Coşkun hakkında bilgiler veren Fatih Dellaloğlu şunları kaydetti;


“Prof. Dr. İsmail Coşkun kendisi İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı, nazik davetimizi kırmayarak kalkıp buraya geldiği için kendisine teşekkür ediyorum. Prof. Dr. İsmail Coşkun, bugün bizlere “Üniversite ve Siyaset” başlıklı bir sunum yapacak. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dünya’da 2. ilki 1913’te Fransa’da kuruldu. İkincisi de Ziya Gökalp tarafından 1917’te İstanbul Üniversitesi’nde kuruldu. Bu nedenle İstanbul Üniversitesi’nin Sosyoloji Bölümü, sosyoloji camiasında özel bir anlam taşır.”


* “Üniversite, Siyaset değildir”


Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun konuşmasına başladı. Yeni kurulmakta olan bir üniversitede konuşmanın ve sosyoloji bölümünün kendisine sağladığı bu imkanın takdir edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Coşkun, Üniversite ve Siyaset ilişkisini tartışmaya açtı. Prof. Dr. İsmail Coşkun, konuşmasında Batı ve Türkiye deneyimleri üzerinden modern devlet ve onun siyaset örgütlenmeleri ile fazlasıyla yakın ilişki içinde kimliğini kazanan Üniversite’nin, devlet/siyaset ile ilişkisini ve bu ilişkide yaşanan sorunları ele aldı. 


Prof. Dr. Coşkun, Avrupa’dan örnekler vererek anlattığı sunumunda şunları kaydetti


“Üniversite, Siyaset değildir. Modern siyaset, modern devlet, modern üniversite batıda çok yakın bir ilişki içinde bulundu. 19.  yüzyılda özellikle Almanya’da devletin çok fazla talepte bulunması nedeni ile üniversite ve siyaset iç içe geçti. Oradaki siyaset bana göre toplumsal sorunların çözümünün kurumsallaşması düzeyinde kaldı. Siyaset ve Üniversite beraber kurumsallaşma sürecine girdi. İş birliği içinde bilgi üretti. Ama siyaset ile üniversite ilişkisi genelde yakın ama sorunlu oldu. Güçlü bir üniversite geleneği sürdüren Almanya’da 20. yüzyıla girildiğinde kırılmalar yaşandı. Hitler’in üniversiteye sert müdahaleleri oldu.”


Gerçekleşen konferans yapılan soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (cs)