Üniversite öğrencileri Tekstil Ürünlerini Kurutma Makinesi geliştirdi

Üniversite öğrencileri Tekstil Ürünlerini Kurutma Makinesi geliştirdi

Üniversite öğrencileri Tekstil Ürünlerini Kurutma Makinesi geliştirdi

Üniversite öğrencileri Tekstil Ürünlerini Kurutma Makinesi geliştirdi

Üniversite öğrencileri Tekstil Ürünlerini Kurutma Makinesi geliştirdi
25 Mayıs 2010 - 09:21


* Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi Öğretim Görevlisi ve Proje Grup Başkanı Adnan Fatih Kocamaz, Tekstil ürünlerine zarar vermeden ve maliyeti azaltan kurutma sisteminin geliştirildiği bildirildi.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi Öğretim Görevlisi ve Proje Grup Başkanı Adnan Fatih Kocamaz yaptığı açıklamasında, öğrenciler Soner Çıtak, Uğur Aktoprak ve Ozan Yürek'ten oluşan proje grubunun, tekstil ürünlerine zarar vermeden ve maliyetleri azaltan kurutma sistemini geliştirdiğini söyledi. Kocamaz, projeyle tekstil ürünlerinin ısı yöntemiyle kurutulacağını ifade etti.
Tekstil mamullerinin üretim sürecinde bir takım yaş işlemlere tabi tutulduğunu ve bu nedenle değişik aşamalarda kurutulmaları gerekebilmekte olduğunu ifade eden Kocamaz, şöyle devam etti:
''Tekstil endüstrisinde ürünlerin kurutulması, malzemeden alınış şekline göre ön kurutma ve esas kurutma olarak sınıflandırılmaktadır. Bu yaptığımız çalışmada tekstil ürünlerinin kurutulmalarında esas kurutmanın önemi ile ürünün yapı ve kalitesine zarar vermeden yapılan ısı enerjisiyle kurutma ve bu amaçla yaygın kullanılması amaçlanan kurutma makinesi üretimi geliştirilmiştir.
Uyguladığımız yöntemlerin arasında Infrared ışınımla kurutma yöntemi, yüksek sıcaklıkta bulunan yüzeyden nemli tekstil malzemesine ısının elektromanyetik dalgalar şeklinde transfer ile gerçekleşen ışınımla kurutma işleminin gerçekleştirme yöntemidir.
Diğer bir uyguladığımız yöntem ise yüksek frekanslı alternatif akımdan ötürü kondansatör levhaların yükü sürekli olarak değiştiğinden mamul içindeki su moleküllerinin de yapısı da sürekli değişmektedir. Uygulanan yöntemde 1000-3000 mhz magnetron yardımı ile mikrodalga homojen ve hızlı bir kurutma sağlamaları ve aşırı kurutma riskinin bulunmaması nedeni ile tekstil endüstrisinde ilgi görecek bir projedir.''
* “Proje'de ithal ekip ekipman kullanılmayacak”
Öğrencilerden Soner Çıtak da projede kullanılan malzemelerin Türkiye'de bulunabileceğini belirtti.  Türkiye'de bulunan bu malzemelerin ithal malzemelere göre çok daha ekonomik olduğunu ifade eden Çıtak, proje ile üretilen prosesin tekstil firmaları tarafından olumlu karşılanacağı düşündüklerini ifade etti.
Projede ithal ekipmanın kullanılmadığını ve kullanılmasını istemediklerini vurgulayan Çıtak, ''Bu proje, tekstil ürünlerin üretiminde kullanılan elektrik girdi maliyetlerinde işletme sahibine avantaj sağlayacak.'' dedi. (s)