Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 84 Yıl evvel bugün Kırklareli’deydi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 84 Yıl evvel bugün Kırklareli’deydi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 84 Yıl evvel bugün Kırklareli’deydi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 84 Yıl evvel bugün Kırklareli’deydi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 84 Yıl evvel bugün Kırklareli’deydi
19 Aralık 2014 - 17:21





* “Kırklareli’de Halkın çok hassas, Millet ve Memleket işlerinde çok alakalı ve heyecanlı olduğunu gördüm. Faaliyetlerinizi de işittim. Burada geçirdiğim iki gün zarfında edindiğim hislerle, unutulmaz hatıralarla sizlerden ayrılıyorum” diyerek Kırklareli’den ayrılan Ulu Önerde Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ye gelişinin 84. Yılı bugün düzenlenecek olan çeşitli törenlerle kutlanacak. 








HABER MERKEZİ 


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ye gelişinin 84. Yılı çeşitli törenlerle kutlanacak. 20 Aralık 1930 yılında Kırklareli’ye gelen Atatürk için, 20 Aralık 2014 Cumartesi günü (bugün) ilk orak Vilayet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde Çelenk Sunma Töreni düzenlenecek. Saat 13.50’de protokol, törene katılan öğrenci ve halkın tören alanında yerini almasında ardından saat 14.00’da Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı Çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunulacak. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımız T.O.B.B. Anadolu Lisesi müzik öğretmeni Mete Deniz Karabacak tarafından yönetiminde hep birlikte okunacak. 


* Gar Binası’na yürüyüş yapılacak 


Atatürk Anıtı önündeki Çelenk Sunma Programı’nın sona ermesini ardından, Protokol ile birlikte halk İstasyon Caddesi’nden yürüyerek kortej halinde Gar Binası önüne gidecek. Milli birliğimizi sembolize eden büyük bir bayrak, Remzi Yapıcı Sosyal Bilimler Lisesi tarafından görevlendirilecek 20 öğrenci tarafından taşınacak. Ulusal birliğimizi sembolize eden büyük bayrak altındaki öğrenci gurubu, Mülki ve Askeri erkân, Öğrenci gurupları, Sivil Toplum kuruluşları ve vatandaşlardan oluşacak kortej daha son Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenecek olan programa katılmak üzere otobüslerle hareket edecek.


* Tören Kültür Merkezi’nde devam edecek 


Atatürk’ün Kırklareli’ye gelişinin 84. Yılı törenleri saat 14.30’da Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi salonunda devam edecek. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşmasını ardından günün anlamına yönelik şiirler okunacak. Programın devamında Kırklareli Valisi Esengül Civelek’e Remzi Yapıcı Sosyal Bilimler Lisesi’nce görevlendirilecek folklor kıyafeti giymiş iki kız öğrenci tarafından Bayrak sunumu yapılacak. Remzi Yapıcı Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin seslendireceği ve T.O.B.B. müzik öğretmeni Mete Deniz Karabacak‘ın yöneteceği koro tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirilecek. Kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından araştırmacı Yazar Nazif Karacam’ın vereceği konferansla Kültür Merkezindeki program sona erecek. 


* Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırklareli’ye Gelişi


Zamanın İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Valilere gönderdiği bir genelge ile Mustafa Kemali Paşa’nın 17 Ekim 1930 günü akşamı, trenle yurt gezisine çıkacağını çok önemli bir olaya cereyan etmedikçe, bu gezinin sonunda İstanbul’a geleceklerini bildirdi.


Mustafa Kemal’in Kırklareli’ye de gelebilecekleri umudunun ışığı, bu haberle birlikte yanmıştır. Nitekim Büyük Kurtarıcı, Trabzon gezilerini İstanbul’da bitirmiş ve buradan Trakya İl’lerine gidecekleri ilgililere duyurulmuştu. Tarih olarak da 20 Aralık 1930 Cumartesi günü bildirilmişti. Haberin resmen açıklanması, günün belli edilmesi, Kırklareli halkında büyük bir sevinç oluşturdu. Halk, günlerce bu konuyu konuştu. Hazırlıklar yaptı. Her ne kadar İçişleri Bakanı, Mustafa Kemal’in karşılama törenleri düzenlenmesini istemediğini, halkı kendi ve doğal hayatı içinde görmek istediğini bildirmiş ise de, Kırklareli halkı içinden gelen coşkunluğu yenememiş ve Mustafa Kemal’i karşılamak için hazırlanmaya başladı.


19 Aralık 1930 Cuma günündün itibaren, bütün köy ve kasabalarından halk temsilcileri “Gazi”yi görmek iştiyakı ve özlemi içinde kıvranan yurttaşlar Kırklareli’ne gelmeye başladılar. Mevsim kıştı. Dondurucu bir gündü. Hava bulutlu idi. 20 Aralık 1930 Cumartesi günü sabahın erken saatlerinden itibaren halk istasyonda toplanmaya başladı. Şehir ve caddeler bayraklarla donatıldı. Tüm Kırklareli halkı, yakın ve uzak köy ve kasabalardan gelen yurttaşlar, istasyon çevresinde muazzam bir kalabalık meydana getirdiler. Halk sevinçli ve heyecanlıydı. O kadar ki halkın yaşadığı bu psikolojik anı kalemle anlatmak mümkün değildi.


Nihayet saat 13.30 a doğru Mustafa Kemal’i getiren tren uzaklardan göründü. Muazzam kalabalık “Tren geliyor… Gazi geliyor…” diye sevinç çığlıkları içinde büyük bir dalgalanma gösterdi. O an yediden yetmişe herkes “Büyük kurtarıcıyı“ görmek iştiyakı ile yanıyordu. Ortalıkta da kolları kırmızı -beyaz pazubentli kimseler görünüyordu. Bunlar Halk Fırkası mensuplarıydılar ve ödevleri güvenlik kuvvetlerine yardımcı olmaktı.


Beyaz tren tam saat 15.30 da istasyona geldi ve durdu. Gazi Mustafa Kemal trenden indi. Büyük bir alkış tufanı koptu. “Yaşa varol büyük Halaskar” diye bağırılıyordu. Mustafa Kemal’in yüzü güleçti. Dinç görünüyordu. Sırtında gocuk. Başında kasket vardı. Ayağında kahverengi çizme, külot pantolon. Üstünde süet yelek ve spor ceket vardı. Çok sevdiği köpeği de yanında idi. Yanında tanınabilen kişilerden; İçişleri Bakanı Sükrü Kaya, Halk Fıkrası Genel Sekreteri Recep Peker, Ali Çetinkaya, Kılıç Ali, Tevfik Rüştü Aras, Afet İnal, Ruşen Eşref, Hasan Rıza Soyak, Yaveri Nasuhi Bey, Generallerden Fahrettin Altay ve daha başkaları vardı. Coşkun alkış ve tezahürat ile karşılanan Mustafa Kemal, halkı selamladı. Kendilerini karşılamayan gelenlerin ellerini sıktı. İltifatlarda bulundu. Karışlayıcılar arasında görülenler Trakya Milletvekilleri, Şevket Ödül, Vali Mustafa Arif, Belediye Başkanı Şevket Dingiloğlu, Gazeteci Ali Rıza Dursunkaya Türk Ocağı Başkanı Kara Hafızın Mehmet, Öğretmen Kazım Konuralp, Baytar Süreyya, Kırklareli Fırka Kumandanı Mürsel Paşa, Makbule Süreyya, Şükriye Rahmi ve Hayriye Mehmet Hanım (Umay)’lar ile Kavaf Emin, Kağıtçı Ahmet, Av. Nuri Ahmet Ziya Çetintaş, Dr. Mehmet Can, Liseli Aziz Bey, Bilal Güçlü, Helvacızade Kemal, Mahmut Fehmi, Yağhaneci Şevki, Fabrikatör Şükrü (Deli Şükrü) Perese, Tuzcu Salih, Gazozcu Hasan Fehmi Sakarya, Abdullah Altınelli, Üzeyir Koçtürk, Kasap Yakup Gürel Beyler vardı.


Mustafa Kemal kendilerini karşılayanların ellerini sıktıktan, onlara iltifatlarda bulunduktan sonra otomobiline binerek Vilayet Makamına geldiler. Vali Mustafa Arif’in de bulunduğu Vilayet Toplantısı’ndan sonra, buradan Süvari Tümeni Karargahına gittiler. Geçtiği yol ve cadde boylarına dizilmiş halk toplulukları tarafından çılgıncı alkışlandılar. Buradan Cumhuriyet Caddesini takip ederek (Eski) Belediye Binasına geldiler. Burada Belediye Başkanı Şevket Dingiloğlu ve Belediye Meclisi Üyeleri, Gazeteci Ali Rıza Dursunkaya, Baytar Süreyya Harmankaya, Makbule Süreyya, İmamoğlu Rahmi’nin karısı Şükriye Öner, Mehmet Kızı Hayriye Umay, Fabrikatör Şükrü Perese (Deli Şükrü), Kavaf Emin, Kağıtçı Ahmet, Ahmet Ziya Çetintaş, Dr. Mehmet Can, Bilal Güçlü, Helvacı Zade Hüseyin, Gözlüklü Süleyman, Yağhaneci Haşim Peksöz, Ethem Zade Kemal, Cami-i Kebir Mahallesi Muhtarı Fehmi Mahmut Ağa, Hasan Fehmi Sakarya, Tuzcu Salih, Yağhaneci Şevki, Abdullah Altınelli, Üzeyir Koçtürk, Tüfekçi Kazım, Abbas Hoca (Akyürek) Av. Şükrü’nün kızı Nimet Hanım, Köylü Birliği Başkanı Av. Nuri Bey tarafından karşılandılar. Ertesi gün yani 21 Aralık 1930 Pazar günü saat 14.30’da Türk Ocağı’na geldiler. Türk Ocağı’na gelen ana yollar, halk tarafından hınca-hınç doldurulmuştu. Ocağa otomobili ile gelen Mustafa Kemal yol boyunca kendilerine sevgi gösterisinde bulunan halkı selamladı. Türk Ocağına geldikleri zaman kendilerini bine yakın insanın beklediğini gördüler. Kadın erkek bir arada Türk Ocağı’nın çatısı altında Gazi’yi dinlemek için sabırsızlık gösteriyorlardı. Gazi’yi kapıda Türk Ocağı Başkanı Kara Hafızın Mehmet, Yönetim Kurulunda Ragıp Özer, Necmettin, Av. Alaeddin, Av. Kemal, Baytar Süreyya, Diş Doktoru Halit ve eşraftan insanlar karşıladı. Bu arada Reşid Altay, Haşim Peksöz, Gazeteci Ali Rıza Dursunkaya, Öğretmen Kazım Konuralp, Yakup Gürel ve daha başkaları göze çarpıyordu. Belediye Başkanı Şevket Dingiloğlu, Türk Ocağı Başkanı’nın hemen yanında bulunuyordu. Mustafa Kemal karşılayıcıların ellerini sıktı ve içeriye girdi. Kalabalığın arasına girip oturdu.


Mustafa Kemal, Türk ocağı hatıra defterine duygu ve düşüncelerini yazdıktan sonra beraberindekilerle dışarıya çıktılar. Türk Ocağı binası önü ve çevresi o an binlerce kişi tarafından doldurulmuştu. Halk, Gazi’ye tezahürat yapıyordu. “Yaşa, varol Gazi”, “Büyük kurtarıcı” diye bağırıyor ve alkışlıyorlardı. Mustafa Kemal kendilerine tezahürat yapanları eli ile selamladı. Sonra eski lise binasında yerleşmiş olan Ziya Gökalp okulunu ziyarete gittiler. Burada sınıfları dolaştılar. Öğrencilere ve öğretmenlere sorular yönelttiler. Ziya Gökalp Okulu’nda bir süre kaldıktan sonra, Edirne’ye otomobillerle gitmek üzere şehrimizden ayrıldılar. Gelişlerinde olduğu gibi gidişlerinde de Kırklarelililer kendilerine büyük gösteride bulundular. Ve “Büyük Kurtarıcı”yı uğurladılar. Mustafa Kemal İnece Bucağı’nda durarak köylülerle sohbet ettikten sonra Edirne’ye gitmek üzere Kırklareli’den ayrıldı. (Kadir Sinici)