TUSKON İş Dünyasını Şanlıurfa’da bir araya getirdi

TUSKON İş Dünyasını Şanlıurfa’da bir araya getirdi

TUSKON İş Dünyasını Şanlıurfa’da bir araya getirdi

TUSKON İş Dünyasını Şanlıurfa’da bir araya getirdi

TUSKON İş Dünyasını Şanlıurfa’da bir araya getirdi
25 Eylül 2013 - 09:36

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) 7 Federasyon 210 üye İş Adamları Derneğiyle çözüm sürecine destek vermek amacıyla İş Dünyasını Şanlıurfa’da bir araya getirdi.







HABER MERKEZİ


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 11. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nı bu yıl Şanlıurfa'da gerçekleştirdi. Tüm bölgelerden 300 işadamının katıldığı toplantı yoğun ilgi gördü. Kırklareli’ni temsilen Kırklareli İş Adamları Derneği KİAD) Başkanı Emre Yurdakul, Başkan Yardımcısı Hakan Akbulut ve Lüleburgaz İş Adamları Derneği (LİAD) Başkanı Cengiz Konca katıldı.





Toplantı ve program hakkında bilgiler veren KİAD Başkanı Emre Yurdakul şunları kaydetti; “ İki günlük program çok verimli geçti. Konfederasyonumuz ve Federasyonlarımıza bağlı Dernek Başkanlarıyla bir araya gelme fırsatı bulduk. İş Dünyasına yön verenlerle beyin jimnastiği yaptık. Türkiye Ekonomisi hakkında bilgilendirme toplantıları yaptık.  Şehirlerarası ticareti geliştirme adına Dernek Başkanlarıyla istişarede bulunup, Tarihi dokusuyla meşhur Şanlıurfa’yı gezme imkânları bulduk. Her yönüyle ufuk açıcı bir program oldu.”  


Yapılan Çalıştay sonunda Kırklareli İş Adamları Derneği (KİAD) Başkanı Emre Yurdakul Ekonomik ibrelerin olumlu yönde ilerlediğini dile getirdi. Fakat bu büyümenin yeterli olmadığının altını çizerek ihracat açığına İthalatın fazlalığına dikkat çekti. Yurdakul; "Türkiye’de bazı yapısal sorunlar da var. Bu yapısal sorunların sonucu da şuanda Türkiye’deki cari açık. Büyük bir cari açığımız var. Ayda 6 milyar gibi bir döviz açığımız var. Biz bunu yıllardır sürdürüyoruz. Ama ne kadar sürdürebiliriz. Gerçekten hiçbirimiz bilemiyoruz. Şu anda biz 10 ithal ediyor, 5,7 ihraç ediyoruz. Bu sıkıntılı bir oran.  Dünyada küçük ekonomiler var. Ama bunların ithalatları ve ihracatları arasındaki fark az” dedi.








TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyonda iş dünyasına çok önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin üretmeden ayakta kalamayacağına değinen Meral;  "Bu sadece Türkiye için değil, dünya için geçerli. Üzülerek söylüyorum, çamaşır suyumuzu bile ithal ediyoruz. Türkiye'nin üretmekten başka çaresi yok. Kendi ürünümüze güvenmemiz lazım" dedi.





Türk ekonomisinin, FED Başkanı Ben Bernanke'nin sözlerine bağlı olmaması gerektiğini ifade eden TUSKON Başkanı Meral, "Dışarıdan esen rüzgâr bizi yatağa düşürmemeli. En hızlı büyüyen ekonomiyiz ama en kırılganı da biziz. Bunun tek nedeni var, dış ticaret açığı. Bunu değiştirmek için sadece Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar yeterli olmaz. Şuurumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yapabiliriz" dedi.





"RÜZGÂR DURSA BİLE KÜREKLERE ASILACAĞIZ"





TUSKON Başkanı, Suriye'de yaşanan gelişmelerin Türk ekonomisine etkileri ile ilgili şunları söyledi: "Rüzgar dursa bile, bizler durmak yok küreklere asılacağız. Yeni pazarlar bakacağız. Yurt dışındaki fuarlara katılacağız. Gitmediğimiz yerlere gideceğiz ve alternatif pazarlar oluşturacağız. Dünya Pazarı çok büyük. Her yerde alıcılar var. Her yerde ithalatçılar var. Bunlar yeni üreticiler arıyorlar. Yeni markalar arıyorlar. Dolayısıyla biz ümitsizliğe kapılmadan, Suriye'nin yerini alabilecek pazarlar oluşturmamız lazım. Bunu yapabiliriz. Biz Suriye'nin telafi edilebileceğine inanıyoruz. Ama arzumuz ve dileğimiz bir an önce kardeş kavgasının sona ermesi ve tekrar Suriye'nin eski güzel, huzurlu günlere dönmesidir.”





Meral daha sonra, Avrupa'da yaşanan krizin ardından burada bir toparlanmaya gidildiğini de söyleyerek konuşmasını şöyle sonlandırdı; “ Öncelikle bizim Avrupa'yı hiçbir şekilde ihmal etme küçük görme küçümseme lüksümüz yok. Bu kadar önemli bir komşuyu, bu kadar zengin bir komşuyu bizim ihmal etmememiz lazım. Burayla ilişkilerimizi hem seviyeli hem sıcak tutmamız lazım. Oradaki fırsatlardan istifade etmemiz lazım. Bugün Afrika'nın dünya ticaretindeki toplam payı yüzde 3. Avrupa'nın 4'te 1'i. Yani bu aradaki farkı görebiliyorsunuz. Dolayısıyla hemen başımızdaki Avrupa'daki yüksek fiyatlı yüksek kalite standardındaki ürünler alıcı buluyor ve bunlardan para kazanıyorlar. Dolayısıyla hiçbir yer bizce Avrupa'nın alternatif olarak görülmemeli. Dünya ticaret hacmi küçülmüyor büyüyor. Ama ticaretin yapıldığı coğrafyalar değişiyor. Yeni coğrafyaları iyi keşfetmek lazım. Bütün dünya oyun alanımız olmalı. Oralara mal satmak lazım. Onun için de çok fazla yurtdışı heyetlere katılmaları lazım. Heyetlerle görüşmeleri lazım. Fuarlara özellikle katılmaları lazım ki kendi ürünlerini tanıtabilsinler. Böylece Türkiye'deki mükemmel ekonomideki iniş çıkışlardan da bölgemizdeki iniş çıkışlardan da küresel dalgalanmalardan en az etkilenecekler diye düşünüyorum. " (Derya Atkoşan)