“Türkiye’nin yeniden üretime dönmesi lazım”

“Türkiye’nin yeniden üretime dönmesi lazım”

“Türkiye’nin yeniden üretime dönmesi lazım”

“Türkiye’nin yeniden üretime dönmesi lazım”

“Türkiye’nin yeniden üretime dönmesi lazım”
02 Aralık 2010 - 09:17

* Kırklareli Valisi Muammer Muşmal; “Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 3 yada 5 yıl içinde gelişecek” dedi.


HABER MERKEZİ
29 Kasım 2010 Pazartesi günü Kırklareli Polis Evi’nde düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Vali Muşmal, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) çok yakın bir gelecekte gelişeceğini ifade ederek İstanbul ve Çerkezköy OSB’lerin dolduğunu belirtti.  Kırklareli’ne yakın OSB’lerinin dolmasıyla birlikte fabrikaların yavaş yavaş Kırklareli OSB’ne geleceğini, OSB’nin haricinde Kırklareli’ne hayvancılıkla ilgili ciddi talepler geldiğini ifade etti.
Vali Muşmal; “Bölge en azından Türkiye’nin dikkatini çekmiş bir bölge. Onun için siz isteseniz de istemeseniz de bölgeye artık fabrikaların geleceği, hayvancılığın ve çiftçiliğin gelişeceği gözleniyor.
* “İnsanları biraz daha harekete geçirmemiz lazım”
Kırklareli özellikle hayvancılığa son derece uygun bir bölge konumunda bulunuyor. Belki Türkiye’nin Hayvan Merkezi veya hayvan potansiyelinin en yoğun olduğu bir bölge haline getirilebilir. Hayvancılığın haricinde tarım ürünlerine de çeşitlilik getirilebilir. Buğday, Sulu Tarım, Bağcılık olabilir veya değişik endüstriyel bitkiler olabilir. Tabi birazda tarım teşkilatının çiftçilerimizi yönlendirmesine, bilgilendirmesine bağlı. Bizim insanımız sadece bu bölgeye has değil, Türkiye insanımız genelde klasik ürünler üretmeye devam ediyor. Mesela; Buğday, Arpa, Mısır, Ayçiçeği, Pancar’ın dışına çıkmak gerekiyor. Meyvecilikte olabilir, Kırklareli bölgesinde Kiraz’da iyi olur diye tahmin ediyorum. Bağıcılığında alt yapısı mevcut, bunu da geliştirmemiz lazım. Bunun içinde insanları biraz daha harekete geçirmemiz gerekli.
* “Birileri yapmazsa başkaları bu boşluğu doldurur”
Anlaşmalı çiftçiler oluşturulabilir. Türkiye’de tavukçuluk mesela bu şekilde yürüyor. En azından kanatlı hayvanlar ciddi oranda çok denecek şekilde 7 buçuk milyon kanatlı hayvan yetiştiriliyordu. Türkiye’de yapılan hayvancılık adamın 2 tane büyük baş hayvanı var hayvancı oluyor. Bence hayvancı değil. Birileri artık bu hayvancılığı, çiftçiliği anlaşmalı olarak yapması lazım. Birileri yapmazsa başkaları bu boşluğu doldurur.
Şimdiki halimize bir bakın eskiden Türkiye hayvan ithal eden bir ülkemiydi, tamamen yurt dışına hayvan ihraç eden bir ülkeydi. Ama son 10-15 yıldır kimi zaman canlı hayvan kimi zaman et halinde ithal ediyoruz. Türkiye’nin bir ayıbı bu bence, buna mutla bir çözüm bulunması lazım. Büyük alışveriş merkezleri nasıl ki bakkalları, küçük marketleri etkiliyorsa bu anlaşmalı olan çiftçilikler, hayvancılıklarda etkilenecektir. Ama şimdi etkilemesin diye hep böyle kalmak doğru mu yanlış mı tartışılır.
* “Bölgede bir hareketlilik var”
En son hayvan krizinden ve et krizinden dolayı bu bölge dikkat çekmiş durumda. Artık parası olan insanlara veya para kazanmak isteyen insanlara Kırklareli bölgesi cazip hale gelmiş durumda. Bölgede bir hareketlilik var. Vatandaşlar geliyor, araştırıyor. Bu bölgeden olmayan insanların bu bölgeye yatırım yapması rekabeti ortaya çıkartır. Yani rekabet olsaydı yenilikler, yapılabilir, fabrikalar gelirdi.
* “Köylü Türkiye’de üretimden koparıldı”
Köyleri görüyoruz, bizde köylü çocuğuyuz. Benimde babamın evinin altı ahır üstünde de kendi oturur. Ahırda 3-5 tane inek, 3-5 tane koyun oluyordu. Bunlar artık hayvancılık değil. Türkiye’de yapılan tarım da tarım değil ama yine en iyi tarım da bu bölgede yapılıyor. Çünkü büyük araziler var. Yıl 2010 ama Anadolu’da benim kendi köyüme daha biçerdöver girmemiştir. Nedeni ise araziler çok küçük. İşte bu bölgede o yok. Genel anlamda köylü arazisi olan, hayvanı olan, yiyeceğinin yüzde 90’ını kendi yetiştiren, ekmeğini yapan, sütünü sağan, peynirini yapandır. Şimdi köyle bir bakın sizden bizden farkları yok. Her şeyi onlarda artık satın alıyor, Allah aşkına köylülük bu mu? Bir kere köylü Türkiye’de üretimden koparıldı. Gerekçe ne olursa olsun geldiğimiz nokta bu. Köylü yumurtayı, ekmeği, ıspanağı, maydanozu, her şeyi dışarıdan alıyor. Peki köyde niye oturuyor. Türkiye yeniden üretime dönmesi, artık çiftçiliği modernleştirilmesi gerekiyor.” (ue)