Türkiye’nin AR-GE Oscarları’nda Ödül Kırklareli Üniversitesi’nin

Türkiye’nin AR-GE Oscarları’nda Ödül Kırklareli Üniversitesi’nin

Türkiye’nin AR-GE Oscarları’nda Ödül Kırklareli Üniversitesi’nin

Türkiye’nin AR-GE Oscarları’nda Ödül Kırklareli Üniversitesi’nin

Türkiye’nin AR-GE Oscarları’nda Ödül Kırklareli Üniversitesi’nin
31 Ekim 2013 - 09:49

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Toylan, Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “II. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinde Akademisyen Kategorisi’nde 1.lik ödülü kazandı.







HABER MERKEZİ


TÜBİTAK ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından desteklenen “II. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı” Etkinliği tüm Türkiye’den sanayici, girişimci ve akademisyenleri bir araya getirdi. 303 projenin yarıştığı etkinlikte; Akademisyen, Sanayici, Girişimci ve Öğrenci Kategorileri’nde başarılı bulunan toplam 17 proje ödüllendirildi.


Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Toylan, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Kuşçu ile ortak yürüttüğü “Makine Görmesi İle Gerçek Zamanlı Çalışan Elma Sınıflandırma Makinesi Tasarım ve Geliştirilmesi” projesiyle Ar-Ge Proje Pazarı Akademisyen Kategorisi’nde birincilik elde etti.


26 Ekim 2013 cumartesi günü İstanbul WOW Hotel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte,  Ödül Seçici Kurulu tarafından değerlendirilen projeler arasından  birinci seçilene 10 bin TL., ikinciye 5 bin TL. ve üçüncüye ise 3 bin TL. ödül verildi. Ödüller Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran tarafından takdim edildi.


Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Toylan gazetemize özel olarak yaptığı açıklamasında, proje ve aldığı ödül ile ilgili şunları söyledi: 


“Projenin konusu olan makine görme sistemleri, biyoloji, medikal, savunma sanayi, trafik kontrol ve endüstriyel alanların otomatik denetlenmesi gibi pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu sistem tarım ürünlerinin sınıflandırılması için de pratik ve kullanışlı bir araç olarak kullanılabilir. Ülkemizde üretimi yapılan meyve sınıflandırma sistemleri, genellikle sadece boyut ve kütle esas alınarak çalışmaktadır. Ancak günümüzde bu tür sistemler pazardaki aktörler tarafından yetersiz görülmektedir. Bu proje kapsamında, makine görme sistemi kullanarak gerçek zamanlı çalışan elma sınıflandırma sistemi geliştirilmiştir. Bu projede makine görmesi, elmaları yüzey kalitelerine veya renk ve boylarına göre sınıflandırmak amacı ile kullanılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere yapay zeka algoritmalarından yararlanılmıştır.


Bu türden proje etkinlikleri, bizim gibi araştırmacıları cesaretlendirmekte ve her geçen gün artan katılımcı sayısı ile de, bu alanda ne kadar çok çalışma yapıldığının göstergesi olarak önem arz etmektedir. Ödül, bu alanda çalışan herkes için ve Ar-Ge çalışmalarının ülkemizde daha fazla tanınması için çok önemli bir göstergedir. Böylece, ülkemizde Ar-Ge’ye verilen değer artacak ve ülkemizin ihtiyacı olan katma değeri yüksek ürünler ile birlikte bu  alanda çalışan çok sayıda yetenekli insan ortaya çıkacaktır. Benim için de bu değerli insanlar arasında Türkiye çapında böyle büyük bir etkinlikte birincilik ödülünü almak gurur verici olmuştur.”


Akademik alanda ödül alan diğer projeler;


2. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Çetinsoy'un "Patlayıcı İmha Robotu" Projesi, 3. Prof. Dr. Osman Babaarslan ile Recep Yılmaz'ın "Endüstriyel Kaplama ve Laminasyon Makinesinin Geliştirilmesi ve Bu Alanda Teknolojik Dışa Bağımlılığın Azaltılması" Projesi, Teşvik ödülü: Arş. Gör. Lütfi Mutlu'nun "Beyin Dalgası Kontrollü Akıllı Engelli Aracı" Projesi’dir” (Savaş Eskici)