“Türkiye’de Sadece Kırklareli’de var”

“Türkiye’de Sadece Kırklareli’de var”

“Türkiye’de Sadece Kırklareli’de var”

“Türkiye’de Sadece Kırklareli’de var”

“Türkiye’de Sadece Kırklareli’de var”
21 Şubat 2015 - 08:21

Türkiye de İlk ve Tek olan, Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu 2009 yılında kurularak faaliyete geçirildi




HABER MERKEZİ


Türkiye de İlk ve Tek olan, Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu 2009 yılında kurularak faaliyete geçirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan’ın önderliğinde kurulan istasyon faaliyetlerine devam ederken, Şaylan; “Kırklarelililerin bu İstasyona sahip çıkmasını istiyorum” dedi. 


Şaylan, Toprak, Su ve Tarımsal meteoroloji araştırmaları konusunda Önümüzdeki Günlerde seminer düzenleyeceğini ve Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu’nu tanıtacağını, Bu Kapsamda Kırklareli’ye geldiğini ve seminer hazırlıklarına başladığını dile getirdi.


Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şaylan şunları kaydetti;


“Türkiye de ilk defa Kırklareli’de kurulan, Tarımsal Araştırma İstasyonu Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu, Bu isim ve bu özel konu ile Türkiye’de başka araştırma istasyonu yok. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği Meteoroloji Bölümü olarak, 2000 yılında çalışmalarımıza başladık. Ve halen daha çalışmalarımız devam ediyor. Burada yaptığımız bu çalışmalar ile Kırklareli’nin gelecekte iklimi nasıl değişecek, bu değişim buradaki tarımsal ürünleri nasıl etkileyecek. Bunları araştırıyoruz. Bu çalışmalar ile uluslar arası projelere bütünleşmiş olduk.  Çalışmalarımız kapsamında yaşanabilecek değişimler tarım kadar suyu’ da etkileyecek onları da takip ediyoruz. Acaba gelecekte su problemi ile karşılaşabilir miyiz? Hem yağış bakımından hem buharlaşma bakımında ne gibi sıkıntılar yaşarız? Bunların araştırmalarını yapıyoruz. Yaptığımız tarımsal faaliyet ile biz iklimi nasıl etkiliyoruz? Trakya Bölgesi olarak Buğday ve Ayçiçeği yetiştiriyoruz ama bunları yetiştirirken ne gibi zararlar sağlıyor? Veya ne gibi faydaları var? İklimi etkiliyor mu? gibi konuları da araştırıyoruz. Ama biliyoruz ki bu ürünler havayı temizliyor. Ama ne kadar havayı temizliyor bunun araştırmasını yapıyoruz çünkü bunun sonucu, tarım ekosisteminden karbon transferidir. Bu araştırmadaki amaç, bunun gelecekte bir ekonomik boyutu çıkacaktır. Yani çok yönlü, hava, tarım ve su arasındaki ilişkileri araştırıyoruz. Kırklareli Böyle bir enstüye sahip olduğu için şanslıdır. Bunun farkına vararak Kırklarelilinin buna sahip çıkması gerekiyor. Ben Bir Kırklarelili olarak elimden geleni yapıyorum Kırklareli’nin de buna sahip çıkmasını istiyorum.”


* Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu nedir?


Prof. Levent Şaylan tarafından yürütülen proje; buğday bitkisinin Kırklareli'nde yetiştirilmesi ile iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından karbondioksitin atmosfere ne kadar verildiği ve atmosferden bu sera gazının ne kadar geri alındığı, saniyenin onda biri zaman Aralığında (0.1 saniye) ve sürekli-ölçülmüştür. İlgili bitki çeşidinin karbon bütçesi, ülkemizde ilk kez uluslararası kabul gören yöntem (mikro meteorolojik) ve İleri teknolojiler İle Kırklareli'nde belirlenmiştir. Ayrıca, bahsi geçen yöntem ve teknoloji kullanılarak elde edilen buharlaşma (bitki su tüketimi) ile ilgili sonuçlar; ilgili bitki çeşidi ve Kırklareli için bir ilktir.


* Prof. Dr. Levent Şaylan kimdir?


Prof. Dr. Levent Şaylan; Kırklareli doğmuştur. Doktorasını, 1993 yılında, Viyana/Avusturya'da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi'nde görev yapmış ve 1994 yılından İtibaren de, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. Avusturya, Almanya, Hollanda ve Japonya'da üniversitelerde veya araştırma enstitülerinde bulunmuş, Ulusal ve uluslararası Araştırma Projeleri’nde görev almıştır. Çok sayıda araştırma projelerini yönetmiştir. Ülkemizi Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği alanında 3 farklı aksiyonunda temsil etmiştir. Dünya Meteoroloji organizasyonunda Türkiye adına uzman olarak görev yapmıştır. Ülkemizde Tarım, Orman ve Su Meteorolojisi alanında ender araştırmacılardan biridir. Halen bu konularda araştırma faaliyetlerine İTÜ'de devam etmektedir. Toplam 130'dan fazla ulusal ve uluslar arası yayına sahiptir. (Selçuk Vurucu)