“Türkiye kentleştikçe sorunları büyüyen bir ülke”

“Türkiye kentleştikçe sorunları büyüyen bir ülke”

“Türkiye kentleştikçe sorunları büyüyen bir ülke”

“Türkiye kentleştikçe sorunları büyüyen bir ülke”

“Türkiye kentleştikçe sorunları büyüyen bir ülke”
20 Ocak 2011 - 10:35

Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli Temsilciği, Kırklareli Kent Konseyi ve Kırklareli Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 19 Ocak 2011 Çarşamba günü Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nde ‘Kırsal Kalkınma Arayışları ve Türkiye Kırsalı Nereye Gidiyor’ konferansı verildi.


HABER MERKEZİ

Konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ve Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu katıldı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk Türkiye'nin kendi ürettiğini tüketemeyen bir toplum olduğunu belirterek Türkiye'de yoksulların yüzde 70'i kırsal toplumda olduğunu kaydetti.
Gülçubuk; “İnsanlara balık tutmayı öğretmeyi bırakıp karada avlanmalarını göstermemiz gerekiyor. Türkiye tarıma el verişli olduğu için sanayiden geri kalıyor. Türkiye kentleştikçe sorunları büyüyen bir ülke. Kırsaldaki insanlar kentlere göç ediyor. Türkiye'deki eşitsizlik, yoksulluk herkesi ilgilendiriyor. Yoksulluk sürekli yer değiştiriyor. Kaçak işçiler ülkemizin çeşitli illerinde çalışıyorlar. 434 bin kişi Türkiye'de aç olarak yatağa giriyor. Tarımı ne kadar geriletirsek bu rakamlar o kadar büyür. Ülkeler arası göçte başlamış durumda. Tüm Dünya'da kırsal kalkınma arayışları var. Dünyada da 6 insan 1 tanesi aç. Türkiye'de de geçtiğimiz günlerde bir çocuğumuz açlıktan öldü. Açlık çok önemlidir. Açlık insanı savaşa sürükler, aç insan her şeyi yapabilir. Amerika 2025 yılında 3 milyon insanın açlık, yoksulluk ve susuzlukla karşı karşıya kalacağını söylüyor. Kalkınma için herkes elini taşın altına koymalı. Toplumumuzun da yüzde 84'ü göç ediyor. Ülkemizde 2 kişiden 1'i iş gücüne katılıyor. Türkiye'de en büyük sorun iş gücüne katılımsızlıktır. Türkiye'de yoksulların yüzde 70'i kırsal toplumda, demek ki kendi ürettiğini tüketemeyen bir toplumuz” dedi.
“Kırsal Kalkınma Arayışları ve Türkiye Kırsalı Nereye Gidiyor?” konferansına Gülçubuk’un ardından konuşmacı olarak katılan Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu tarımın bir bereket olduğunu ve bu sebepten dolayı desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti;
“Türk çiftçisi kara kara düşünüyor. Çiftçinin borç kapatmak için bir bankadan aldığını diğer bankaya veriyor. 100 milyon nüfusu rahatlıkla besleyebilecek Türkiye'de maalesef halen açlıktan bahsediliyor. Tarım bir bebektir ve bu yüzden mutlaka desteklenmelidir.”
Yapılan konferansın ardından Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli temsilcisi Erol Özkan Gülçubuk’a, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Nurcan Tezer ise Gaytancıoğlu'na plaket takdim etti. (ue)