Türk-Yunan dostluğu Kırklareli’de pekiştirildi

Türk-Yunan dostluğu Kırklareli’de pekiştirildi

Türk-Yunan dostluğu Kırklareli’de pekiştirildi

Türk-Yunan dostluğu Kırklareli’de pekiştirildi

Türk-Yunan dostluğu Kırklareli’de pekiştirildi
17 Şubat 2011 - 09:24

* Kırklareli Valisi Öner; “iki ülke ortak çıkarlarını bir tarafa bırakıp neredeyse kavga sürecine girdiler. Çünkü şahinler ve şeytanlar görev başındaydı ama meleklerin duygusu egemen oldu, iki komşu ülke savaştan geri durdu” dedi.


HABER MERKEZİ
Türk-Yunan Dostluk Derneği tarafından kültürel ve uluslar arası ilişkileri çerçevesinde düzenlenen “Türk-Yunan Kültür Haftası” 16 Şubat 2011 Çarşamba günü Kırklareli’de başladı.
Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörlüğü Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda saat 13.00’da başlayan Türk-Yunan Kültür Haftası etkinlikleri yapılan açılış konuşmaları ile başladı. Türk Yunan Dostluk Derneği Genel Başkanı Kadriye Esra Aygün, kültürel ve uluslararası ilişkileri çerçevesinde düzenlenen “Türk-Yunan Kültür Haftası”nın etkinliklerine ilginin yoğun olduğunu belirterek, daha öncesinde Edirne ve Tekirdağ'da yapıldığını ifade etti. Kutlamayı son olarak Kırklareli'de yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Türk-Yunan haftası destek verenlere teşekkür etti.
Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner İki ülke uçakların ‘İt dalaşı’ denen anlamsız durumlarla karşı karşıya kalabildiklerini belirterek, Kardak'ta çıkan krizde iki ülke ortak çıkarlarını bir tarafa bırakıp neredeyse kavga sürecine girdiğini ifade etti.
Vali Öner; “Türkiye ve Yunanistan'da meydana gelen felaketlerde her iki ülke biri birine yardıma koşarak, dostane ilişkilerini gösterdiler.
İki ülke uçakların ‘İt dalaşı’ denen anlamsız durumlarla karşı karşı kaldılar. Kardak'ta çıkan krizde iki ülke ortak çıkarlarını bir tarafa bırakıp neredeyse kavga sürecine girdiler. Çünkü şahinler ve şeytanlar görev başındaydı ama meleklerin duygusu egemen oldu, iki komşu ülke savaştan geri durdu. Devlet adamlarının da bazen yanlış anlamalara yol açacak ufuk tefek sözleri sarf etseler de çıkarların dostluk olarak görüyorlardı.
Milli mücadeleden sonra mübadele adı altında Türkiye'den Yunanistan gönderdiğimiz kardeşler orada gurbetlik duyguları çekmediler mi?, Yunanistan'dan Türkiye'ye gelenler gurbetlik duyguları içinde yaşamadılar mı?. Yaşadıkları toprağın özlemini duymadılar mı? Savaş sürecine çok katkı sağlayan da oldu. Artık barış sürecine katkı sağmala sürecidir. Türkler ve Yunanlılar geçmişteki kavgalarını, yanlış davranışlarını aşabilmiş, sağ duyulu yaklaşımları sergileme erdemine ulaşmış uluslardır. Türk ve Yunan yöneticileri her ortamda bir birleriyle ön adlarıyla hitap etmenin güzelliğini yaşamaktadırlar. İyi örnekler sergilemektedirler” dedi.
Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan kardeş şehir olma yoğunda Drama ile yazıştıklarını belirterek;
“Bilindiği üzere Kırklareli Osmanlı Egemenliğindeydi ve Kırklareli’de bin 800’lü yılların nüfus sayımlarında Türk, Yunan, Rum, ve Bulgar hemen hemen aynı sayıdaydı.
Bir süre Türk, Yunan, Rum ve Bulgar vatandaşları sorunsuz yaşamışlar ve çıkan savaşlarla ayrılmalar başlamış.
Yunan-Tük Kültürü’nde birçok ortak özellikler, benzerlikler var. Dostluğun ve kardeşliğin yaygınlaştırılmasındaki en önemli girişimi, sivil kuruluşlar ve Belediyeler sağlıyor. İki devlet olarak birbirimize gösterdiğimiz saygı ve sevgi ile bazı tabuları yıktık. Artık biz onların, onlar bizim festivallerimize katılıyor.
Yunanistan’ın Drama Belediyesi ile kardeş şehir olma yolunda yazışmalarımız oldu. Selanik’te Kırklareli’den göçen vatandaşlarımızın kurduğu bir belediye varmış. Onlarla da kardeş şehir olma yolunda yazışmalara başlayacağız” dedi.
KLÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, 2 ülkenin kültürel ve ekonomik bakımdan kesiştiği noktaların çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti;
“Kültürel ve ekonomik açıdan iki ülke arasındaki ortak noktalar, o ülkeleri daha kolay barış içerisine çeker.
Dünya üzerinde baktığımızda ne kadar istesek de barış, ne kadar istemesek de savaş savaşlar oluyor. Önem verdiğimiz bu ortak noktaları öne çıkartarak süratle barış ve kardeşlik ilişkilerini geliştirmek üzere kurmak istiyoruz. Her iki ülkede de öyle bir arzu var. İlişkilerimizi barış, kardeşlik ve saygı üzerine kurmak istiyoruz. Kırklareli Üniversitesi olarak bu etkinliğe ortak olmak bizim için sevindirici bir olay.”
Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Paraskevi Tzevelek ise Türk Yunan ilişkilerinin normalleşmesi için kültür, sanat, eğitim, ekonomi alanındaki üretim faaliyetlerinde lokomotif rolünü üstelendiklerini belirterek;
“Yakın dönemde bazı gerginlikler olmuştur ama bir daha bu tür olayların tekrarlanmayacağına inanmak itiyorum. Kuşkusuz tarihimizi bilmek zorundayız ama çocuklarımızı, geleceğini düşünmek zorundayız. Bu bölgenin geleceği için ortak çalışmalıyız. Ortak geleceğizin barış içinde olacağına inanıyorum. Her alanda pek çok ortak noktamız var. Kırklareli'den Yunanistan da gitmek isteyenlere kapımız açık. Vize konusun da gerekli yardımı yapmaya hazırız” dedi.
Konuşmaların ardından, ''Türk Yunan Tarihsel Diyaloğu'' konulu bir sinevizyon gösterisinden sonra, ''Türkiye Yunanistan Tarihi Münasebetleri'' konulu panele gerçekleştirildi. (ue)