Turhan; “Türkiye İş kazalarında 3. sırada”

Turhan; “Türkiye İş kazalarında 3. sırada”

Turhan; “Türkiye İş kazalarında 3. sırada”

Turhan; “Türkiye İş kazalarında 3. sırada”

Turhan; “Türkiye İş kazalarında 3. sırada”
01 Mayıs 2013 - 09:54

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Trakya tarafından KTSO üyelerine 6331 sayılı yeni iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkında bilgilendirme yapıldı.




HABER MERKEZİ





29 Nisan 2013 Pazartesi günü saat 16.30’da KTSO eğitim salonunda yapılan seminerde 6331 sayılı yeni iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkında çeşitli bilgiler veren ABİGEM Trakya’da Makine Mühendisi ve Baş Denetçi Selami Turhan, Türkiye’nin iş kazalarında dünyada 3. sırada AB ülkeleri arasında ise 1. sırada olduğunu söyledi.


Türkiye’de her yıl 100 bin iş kazasının meydana geldiğini ifade eden Turhan; “Her yıl meydana gelen 100 bin iş kazasında bin 500 kişi ölürken, yaklaşık 4 bin kişi de iş görmez hale geliyor. Bu rakamlar SGK’ya bildirilenler. Ancak bunların haricinde bildirilmeyenler de var. Yılda meydana gelen iş kazaları, ölümler ve yaralanmaların sayıları oldukça fazla. Türkiye iş kazalarında Dünyada’da 3. sırada. Avrupa Birliği bazında düşündüğümüzde 1. sırada. Bu kötü imajı silmek gerekiyor. Avrupa Birliği 2003 yılında risk değerlendirilmesini zorunlu kıldı. Anca Türkiye’de şuana kadar yüzde 0,5 oranında bile risk değerlendirilmesi yapılmış değil. İş kazasını Uluslararası Çalışma Örgütü; önceden planlanmamış bilinmeyen ve kontrol altına alınmamış olan etrafa zarar verecek nitelikte olaylar olarak tanımlarken, Dünya Sağlık Örgütü ise; önceden planlanmamış çoğu kişisel yaralanmalara, makine ve araç gereçlerin zarara uğramasına üretimin bir süre durmasına yol açan bir olarak tanımlıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü sadece çalışanı gözetirken, Dünya Sağlık Örgütü ise çalışan ile birlikte işvereni de gözetiyor. 


Ülkemizde şuana kadar 4 adet kanun çıktı ve o kanunların hiç birinde iş kazasının tanımı yoktu. Eskiden SSK vardı ve kendi belirlediği maddeleri iş kazası olarak tanımlıyordu. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’nın birleşmesine meydana gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yönetmeliğinin 13. maddesi iş kazalarını, 14. maddesi ise meslek hastalıklarını içeriyor.


SGK sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, iş veren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, iş veren tarafından göre ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda gibi meydana gelen kazaları iş kazası olarak kabul ediyor” dedi.


KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş ise verilen bilgilerin fayda getirmesi temennisinde bulundu. (Ufuk Ertop)