TÜBİTAK ve Trakya Üniversitesi'nden doğa eğitimi

TÜBİTAK ve Trakya Üniversitesi'nden doğa eğitimi

TÜBİTAK ve Trakya Üniversitesi'nden doğa eğitimi

TÜBİTAK ve Trakya Üniversitesi'nden doğa eğitimi

TÜBİTAK ve Trakya Üniversitesi'nden doğa eğitimi
20 Temmuz 2010 - 09:10

TÜBİTAK ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile ilki 2005 yılında gerçekleştirilen ''İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı ve Gala Gölü Milli Parkı'nda Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi''nin ikincisi Kırklareli'nin İğneada Beldesi'nde başladı.

 



Proje Yürütücüsü Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, İğneada'ya hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, 15-26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve 12 gün sürecek olan ''İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı ve Gala Gölü Milli Parkı'nda Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi'' projesine öğretmenler, araştırma görevlileri, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan 30 kişinin katıldığını söyledi.
Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerini kapsayan Trakya bölgesinin, sahip olduğu doğal kaynakları, kültürel değerleri ve sürekli büyüyen turizm potansiyeli nedeniyle, ''bilimsel amaçlı kullanım'' ve ''ekoturizm'' açısından öncelikli konumda olduğunu vurgulayan Kaya, eğitimin bu nedenle bu bölgede yapıldığını ifade etti.
Eğitim programının 8 gününün İğneada, 4 günün ise Meriç deltasında geçeceğini vurgulayan Kaya, amaçlarının, katılımcılara doğayı doğada öğretmek olduğunu belirtti.
Kaya, bu proje kapsamında, gerçekleştirilecek olan geniş alanlı, uygulamalı doğa eğitiminde, doğal çevrenin jeolojik, jeomorfolojik, floral, faunal ve kültürel özellikleri ile tanıtılması bölgede doğal süreçler ve kitle turizmi uygulamalarından kaynaklanan sorunların ortaya konularak korunmasına katkı sağlamayacaklarını bildirdi.
Kaya, şunları kaydetti:
''Konusunda uzman olan eğitmenler, hedef kitlemiz olan öğretmenler, izci liderleri, lisansüstü öğrencileri ve araştırma görevlilerine sunacakları konular arazide yerinde gözlemlerle, katılımcı ve sorgulayıcı bir yaklaşımla, çözüm üreterek işlenecektir. Böylece, doğada gözlem yapma fırsatı verilerek, bilimsel araştırmaları sevdirmeye, ilgili konularda kursiyerlerin kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunacak ve çevre bilincinin artmasına olanak sağlanacaktır.
Sonuç olarak, öğretmen ve genç akademisyenlerin kazanacakları bilgi ve deneyimin yöre halkı ve eğitim kurumlarındaki öğrencileri ile paylaşmaları beklenmektedir.'' aa