Trockyablues’un “Seyirci Korosu” büyük beğeni topladı

Trockyablues’un “Seyirci Korosu” büyük beğeni topladı

Trockyablues’un “Seyirci Korosu” büyük beğeni topladı

Trockyablues’un “Seyirci Korosu” büyük beğeni topladı

Trockyablues’un “Seyirci Korosu” büyük beğeni topladı
28 Şubat 2012 - 10:21

“Lüleburgaz Trockyablues” Grubu tarafından düzenlenen “Seyirci Korosu” grup üyeleri tarafından sıra dışı bir yaklaşım ile sergilenerek dinleyicilerin büyük beğenisini kazandı.




HABER MERKEZİ


Kırklareli Belediye Başkanlığı tarafından her ay düzenlenen Kültür ve Sanat Etkinlikleri’nin Şubat Ayı Programı kapsamında “Lüleburgaz Trockyablues-Seyirci Korosu” etkinliği düzenlendi.


25 Şubat 2012 Cumartesi günü saat 20.00’de Rektörlük Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan etkinliğe Kırklareli Belediye Başkan Vekili Şenol Can, Eşi Serpil Can, Başkan Çağlayan’ın Eşi Figen Çağlayan, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Eşi Ruhan Uzunlar Altıntel, Belediye Meclisi Üyeleri ile çok sayıda vatandaş iştirak etti.


İbrahim Metin Baltacı öncülüğünde 7 kişiden oluşan grup sıra dışı bir gösteri ile salonun dolduran dinleyicilere unutulmaz dakikalar yaşattı. 


Gösterinin ana teması gösteriye katılımcı gözü ile bakmak. Salona dinleyicilerin giriş kapısından giren grup üyeleri devamında dinleyicileri sahneye alarak bambaşka bir ambiyans ortaya koydu.


Lüleburgaz Trockyablues Grubu kurucusu Edebiyat Öğretmeni İbrahim Metin Baltacı etkinlik hakkında bir açıklama yaparak şunları kaydetti;


* “Seyirci korosu’nun Türkiye’de örneği yok”


Fikri bana ait olan bu projeyi kurucusu olduğum Lüleburgaz Trockyablues müzik topluluğu ile gerçekleştiriyoruz.  “Seyirci Korosu” etkinliği, Kırklareli Belediyesi tarafından etkinlik programlarına alındıktan sonra ilk programı 25 Şubat 2012 Cumartesi günü Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdik. Türkiye’de başka bir örneği olmayan çok özgün bir proje, gördüğü ilgi, topladığı beğeni ile yoluna devam edecek. 31 Aralık 2012’de ikincisi ve 28 Nisan 2012’de de üçüncüsü gerçekleşecek.


* “Amacımız unutulmaya yüz tutmuş büyük sanatçılarımıza karşı olan vefa borcumuzu ödeyebilmek”


“Seyirci Korosu” Etkinliği’ni şöyle özetleyebilirim. Dillerde ve gönüllerde yer etmiş, hala da ruhumuzu besleyen Türk Müziği’nin unutulmaz eser ve sanatçılarını, seyircinin “seyretmeyip” -bizzat söyleyeceği  “özne” olacağı  “birlikte söylemeler”le anmak/yad etmek bu projenin özetidir. Her konser, aslında hep izlemeye alışmış ama bu sefer kendi söyleyecek olan “seyirci korolar”ın icrasından oluşmaktadır. 


Bu proje; Abdullah Yüce, Rüştü Şardağ, Tatyos Efendi, Semahat Özdenses, Baki Duyarlar, Sadettin Kaynak, Yusuf Nalkesen, Selami Şahin, Melahat Pars, Avni Anıl, Aleaddin Yavaşça, Alaaddin Şensoy, Selahattin Pınar, Erol Sayan, Münir Nureddin,  Zeki Duygulu, Muzaffer İlkar, Yıldırım Gürses, Zeki Müren, Zekai Tunca, Hamiyyet Yüceses, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar gibi Türk Müziği’ne emek vermiş bestecilerimizi ve unutulmaz sesleriyle gönüllerimizde yer eden kıymetli sanatkarlarımızı anmak ve bugün “popüler kültür” içinde unutulmaya yüz tutmuş bu büyük sanatçılarımıza karşı vefa borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Aynı zamanda,  “Genç  kuşakların  musiki kültürümüzle bağının kurulması” fikrine dayanmaktadır.


* “Temel amaç ortak şarkılar üzerinden gönül bağı kurmak”


Program boyunca birlikte şarkı söylemekten doğan coşku ve oluşturulan ortak enerji korunarak ortak müzik kültürümüzün sevilen-bilinen eserlerinin yeniden ve hep birlikte icrası yoluyla “bir ve bütün” olma duygusunun üretilmesi; yurttaşlık, hemşehrilik ve komşuluk bağı taşıyan insanların ortak şarkılar üzerinden de gönül bağı kurması bu projenin düşünsel temelidir.


* “Sivil, protokolsüz ve sıcak bir etkinlik gerçekleşiyoruz.”


Her programda bir ya da birkaç bestecimiz oluyor. Bu sanatkarların yaşam hikayelerine ve eserlerine birlikte tanıklık ettikten sonra onların şarkılarını söylüyoruz. Söylüyoruz derken, seyirciler söylüyor. Müzisyenler yer yer seyircilerin arasına karışarak çalıyorlar. Son derece sivil, protokolsüz, sıcak bir etkinlik gerçekleşiyor. Bestekar ya da solistimizin müzik eşlikli “projeksiyon sunumu”ndan sonra programda yer alan ve büyük bir çoğunluk tarafından bilinen şarkılar-şarkı sözleri sahnedeki perdede akarken- izleyicilerin arasında dolaşan müzisyenlerin çalımı ve “seyirci koroyu” yöneten sahnedeki yönetici marifetiyle hep birlikte icra ediliyor. Birkaç denemeden sonra, büyük korodan seçilen ya da gönüllü olanlarla sahnede oluşturduğumuz “vefa korosu” ile son icra yine hep birlikte gerçekleştiriliyor ve herkesin birbirini alkışlamasından sonra bir sonraki bestekar veya solist sanatçımızın tanıtımına geçiliyor.


Bu, programda yer alan her bestekar ve solist için tekrar ediliyor. Bütün bunlar için “amatör bir coşku” yeterli oluyor. Program boyunca kullandığım etkileşimli (interaktif) yöntemin, bu etkinliği aynı zamanda zevkli bir yaşantıya dönüştürdüğüne de tanık oluyoruz. Bütün programların müzikal icrası, Lüleburgaz Trockyablues tarafından gerçekleştiriliyor. Programlarımız yaklaşık 90 dakika sürüyor. Bugüne kadar yaptığımız “Seyirci Korosu” etkinliklerinin video ve ses kayıtlarından örnekleri görmek isteyen komşularımız Lüleburgaz Trockyablues’un Facebook’taki sayfasından bunlara ulaşabilirler.”


Grup Üyeleri: İbrahim Metin Baltacı (Bağlama, Gitar, Davul), Ahmet Özden (Zurna), Erdinç Koşar (Vurmalılar), Serkan Turnacı (Klarnet), Erkan Kaynarcalı (Keman), Veli Çavuş (Tambura, Piyano, Bas), Kıvanç Kaytanlı (Gitar) (cs)