Trakya’nın turizm hedefleri masaya yatırıldı

Trakya’nın turizm hedefleri masaya yatırıldı

Trakya’nın turizm hedefleri masaya yatırıldı

Trakya’nın turizm hedefleri masaya yatırıldı

Trakya’nın turizm hedefleri masaya yatırıldı
16 Aralık 2011 - 09:32

Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “II. Geleneksek Trakya Turizm Paneli” düzenlendi.




HABER MERKEZİ


15 Aralık 2011 Perşembe günü saat 14.00’da Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi Üst Salonu’nda gerçekleşen panele; Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık,İğneada Resort Hotel Yönetim Kurulu Başkanı H.Emre Sağışman, İğneada Resort Hotel Müdürü Erçin Çorba, fakültede görevli Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.


* “Fakültemiz Trakya açısından fırsata dönüştürülmelidir”


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk önce Turizm Fakültesi’nin tanıtım slaydı izletildi. Ardından Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç bir açılış konuşması yaptı. Rektör Aykaç konuşmasında şunları kaydetti;


“Kırklareli Üniversitesi, Turizm Fakültesi’nin 2.sini düzenlediği Geleneksel Turizm Paneli’ne hoş geldiniz. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Turizm Fakültemiz Trakya açısından fırsata dönüştürülmelidir. Trakya’da turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi için Turizm Fakültesi’nin bu anlamda hizmet veresi gerekiyor. Trakya bölgesi turizm açısından bizim fakültemizin öncülüğünde, bu anlamda fakültemizce yapılan araştırmalardan yararlandırılması gerekiyor.


* “Turizm potansiyelleri ciddi bir biçimde değerlendirilmelidir”


Trakya bölgesi turizm açısından olması gereken noktanın çok uzağında bulunuyor. Trakya sahip olduğu imkanlara rağmen istenilen düzeyde turizm faaliyeti yapamıyor. Turizm faaliyetlerinin çeşitlenerek, bu faaliyetleri destekleyecek potansiyel fırsatları ne olmalıdır? Bununla birlikte sahip olduğu potansiyel fırsatları gün yüzüne çıkararak, bunlardan yaralanmanın önündeki engeller nelerdir? Uzun bir süre zarfında bunları, şimdiye kadar bu konuda yapılan konuşmalara ilaveten tekrara konuşulması gerekiyor. Ciddi bir değerlendirme yapılmalıdır. 


* “Atılacak adımlar iyi hesaplanmalıdır”


Büyük yolculuklar küçük adımlar ile başlar. İlk adım çok sağlam ve kararlı bir adım olmalıdır. İlk adım atılırken, adımın ilerde çok büyük imkanlara dönüşeceğini hesaplamazsak daha sonra atılacak adımlar boşa olur. Bu yüzden bu konudaki araştırmaları yaparken gelecekte karşımıza çıkacak büyük fırsatları bilmeliyiz. Yolun başındayız. Ama gelecekte çok büyük hedeflere ulaşacağımızı umuyorum.


Turizm anlamında bakir bir alandayız. Değerlendirilmemiş, üzerinde durulmamış, yeterice inceleme fırsatı bulunmamış, turizm açısından ne kadar potansiyele sahip olduğu ortaya konulmamış, bir bölge ile karşı karşıyayız. Bu konuda yapılacak küçük faaliyetler ilerde çok büyük yararlara dönüşecektir.”


Konuşmasının sonunda Turizm Fakültesi öğrencilerine seslenen Rektör Aykaç; “Sizleri, turizm alanında kendini iyi yetiştiren, gelecekte karşısına çıkacak fırsatları ciddi bir biçimde değerlendirecek adaylar olarak görüyorum. Gelecekte sizleri turizm konusunda çok önemli fırsatlar bekleyecektir.” ifadelerini kullandı.


* “Turizm için yılda 9 milyar doların üzerinde para harcanıyor”


Daha sonra Panel Başkanlığını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Turan panel öncesi bir konuşma yaparak şu ifadelere yer verdi; 


“Panelimizin konusu, Trakya Bölgesi’nin Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Pazarlanması ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri, turizm bölge kalkınmasına, ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bir sektör haline geldi. Dünya ekonomisi ile iç içe olan turizm için yılda 9 milyar doların üzerinde bir para harcanıyor. Türk turizmi bu pastadan mutlaka payını almalıdır. Çünkü ülkemiz, 4 mevsimin bir arada yaşandığı, tarih ile doğal zenginliklerin kaynaştığı bir coğrafyada bulunmaktadır. Trakya bölgesi de bu coğrafyanın bir parçasıdır. Bölgede gelişmeye hasret bir çok tarihi ve kültürel varlıkların bulunuşu turizmi ön plana çıkarmaktadır. Trakya bölgesi hem jeopolitik, hem de içinde barındırdığı zenginlikler açısından üstün turizm potansiyeline sahiptir. Bölgede çeşitli turizmler vardır. Bu bakımdan bölgedeki turizmin geliştirilmesi gerekiyor.


Trakya’daki turizm ile ilgili konunun tartışılıp değerlendirileceğini belirten Dekan Prof. Dr. Kemal Turan, panelde sunum yapacak olan İstanbul Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü Prof. Dr. Nüzhet Kahraman, Turist Rehberliği Birliği ve İstanbul Rehberler Odası Başkanı Şerif Yenen ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Boğaziçi Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı ve Minka Travel Sahibi Nejat Karagöz’ü tanıttı. Tüm panelistler sırayla sunumlarını yaparak Trakya Bölgesi’nin Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Pazarlanması ile İlgili anlatımlarda bulundular. (cs)