Trakya Kalkınma Ajansı’ndan gazetemize anlamlı ziyaret

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan gazetemize anlamlı ziyaret

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan gazetemize anlamlı ziyaret

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan gazetemize anlamlı ziyaret

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan gazetemize anlamlı ziyaret
18 Aralık 2011 - 08:40

2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ve halen faaliyetlerini sürdüren Trakya Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün ile Halkla İlişkiler Yönetmeni Erman Trak gazetemize bir nezaket ziyaretinde bulundu.

HABER MERKEZİ


Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün ve Halkla İlişkiler Yönetmeni Erman Trak 16 Aralık 2011 Cuma günü Yeşilyurt Gazetesi Tesisleri’ne gelerek bir ziyaret gerçekleştirdi. Saat 15.000’da yapılan ziyarette Genel Sekreter Üstün Yeşilyurt Gazetesi İmtiyaz Sahibi Elmas Cankurt ve Genel Koordinatör Yasin Şendir ile görüştü. Sıcak ve samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen anlamlı ziyaret ile ilgili bir açıklama yapan Genel Sekreter Üstün, Trakya Kalkınma Ajansı’nın kurulduğundan bu yana zaman darlığından ötürü bu tip ziyaretleri sürekli olarak ertelemek zorunda kaldıklarını, ancak bundan sonraki süreçlerde bu tarz ziyaretleri sıklaştıracaklarını ifade etti.


* “Gazeteler birçok bilginin aktığı, üzerinden geçtiği kurumlardır”


Trakya Kalkınma Ajansı’nın faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Genel Sekreter Mehmet Gökay Üstün şunları kaydetti;


“Trakya Kalkınma Ajansı, Bakanlar Kurulu kararı ile 2009 yılında kuruldu. Filli işlemlerini Mayıs 2010’da başladı. O tarihten bugünlere kadar en fazla kurulum, organizasyon, eleman alımı, hibe programları ile uğraştı. Bu yoğun çalışma içinde bizler kendimizi anlatma konusunda çok fazla bir çalışmada bulunamadık. Asli işleri tamamlamak için bu tür işleri erteledik. Artık kadromuz tamamlandı. Hizmet binamız tamamlandı. Artık zaman açısından elimiz bollaştı. Biraz çıkıp kendimizi anlatmaya başlayalım dedik. İnsanlara kendimizi anlatırken de şu zamana kadar kendimizi anlattık ama insanlar bizi nasıl anladı birde onları dinlemek istedik. Bunu da en iyi öğrenebileceğimiz yerlerden biride gazeteler. Sonuçta gazeteler birçok bilginin aktığı, üzerinden geçtiği kurumlardır. Bu yönden halk bizi nasıl algılıyor, bunu öğrenebiliyoruz. Biz kendimizi halka nasıl anlatıyoruz, bunu da görebiliyoruz. Gazetelerin tespit ettiği ve ajansa tavsiyede yada uyarıda bulunacağı hususlar varsa bunları öğrenmek istedik.”


* “20 milyon TL’lik bir hibe paketimiz var”


Trakya Kalkınma Ajansı’nın en son faaliyetlerini anlatan Genel Sekreter Üstün hibe programları hakkında şunları kaydetti;


“20 milyon TL’lik bir hibe paketimiz var. Bu paketimizin değerlendirme aşamasındayız. 2012 yılına gireceğiz. 2012’de Teknik Destek Programları’nda 4 ayrı paket halinde destekler olacak. Doğrudan Faaliyet Desteği Programımız olacak. Teknik terimler halinde cümleleri kullanıyorum. Bunu insanların merak edip internet sitemizi ziyaret etmemeleri için kullanıyoruz. 10 milyon TL’nin üzerinde destek dağıttığımız 54 adet projemiz var. Hatta bir tanesi Kırklareli OSB’de yapılacak. Doğrudan Faaliyet Desteği’nde Kırklareli üç il arasında %43 oran ile en fazla desteği aldı. İyi fikri olan ve bunu bize iyi bir şekilde anlatan herkes projesine destek alabiliyor. Yeter ki bu samimiyeti kişi kendisinde hissetsin ve bunu kağıda yansıtsın, oda bize proje olarak gelsin.


* “Ergene için deşarj yapan bir işletmenin arıtmasını iyileştirebilirsek bu kalkınma için bir hamledir”


Gazete, radyo televizyon kullandık. Billboardlara reklamlar verdik. Pankartlar asarak yaptığımız çalışmaları duyurduk. Özellikle şuanda değerlendirmesi devam eden hibe programları var. İktisadi Kalkınma adı altında KOBİ’lere destek veriyoruz. Onların AR-GE, İnovasyon, kapasitelerini arttırma, teknoloji transferi gibi, onları biraz daha ileriye götürecek, daha yeni teknolojiler getirerek, daha çevreci çalışmalarını sağlayacak destekler veriyoruz. Ergene mesela bir problem, Ergene’ye bir şekilde deşarj yapan bir işletmenin arıtmasını iyileştirebilirsek kalkınma için bir hamledir. Bu konuda eğer firma para harcamakta zorlanıyor ise biz onu hibe olarak destek verelim, onlarda bunu hayata geçirsinler. İki yıl sonra yapacaksa parayı bizden alınca bunu hemen bu yıl yapsınlar. Zaman kaybetmeyelim. 20 milyon TL’nin 9,5 TL’si bu paket altında dağıtılacak.


* “STK’lara %90 hibe desteği”


Sosyoekonomik Kalkınma var. Özellikle sivil toplum kuruluşları, Trakya’da her ne kadar sayısı çokta olsa faaliyetleri bakımından çokta faal olmayan bir gruptur. Dernekleşmeler var. Kurumlar kurulmuş. Fakat bunlar fiiliyatta çokta fazla eseri ortaya çıkaramamışlar. Bununda birinci sebebi paraları yok. Sivil toplum kuruluşlarına bu paket altında, mahalli idareler, diğer kamu kurum ve kuruluşları da var. Bunların sosyal kalkınma ile ilgili olarak getirecekleri projeleri %90’nına kadar destek vereceğiz. Çünkü STK’ların parası gerçekten az. Onlara “Projeni getir %50’sini vereceğiz.” desek, “geriye kalan yüzde elliyi nerden bulacağım.” derler. Şimdi bu bunu %90’a kadar çıkarttık ki %10’unu bir şekilde tedarik etsinler. Yaptıkları çalışmaya sahip çıksınlar. Bu konuda çok farklı örnekler var. Bizler %90 ile yapılabileceğin en iyisini yaptık. En iyi seviyede destek verdik. 


* “2012’de çok daha güzel projeler ile destekleri dağıtmayı hedefliyoruz”


Küçük Ölçekli Altyapılar var. Özellikle mahalli idarelerin, il özel idarelerin, köylere hizmet götürme birliklerinin, kooperatiflerin, derneklerin, birliklerin küçük ölçekli alt yapı ile ilgili yapacakları faaliyetleri de projenin %75’e kadar destek veriyoruz. Burada da 5 milyon TL’lik bir paketimiz var. 5 milyon TL, 5,5 milyon TL,  9,5 milyon TL’lik üç paket ile projeleri topladık. İncelemesini yapıyoruz. Gayette güzel gidiyor. Bu yıl çok daha güzel projeler ile destekleri dağıtmayı hedefliyoruz. Bu anlattıklarım 2011 hibeleri, paraları 2012’de dağıtılacak. 2012’nin sonunda da KOBİ’lerimize STK’larımıza kaynak aktarmayı düşünüyoruz.  Çünkü STK’ların bence düzenli olarak destek almasında fayda var. Onları bir şekilde güçlendirmemiz gerekiyor. Onlar özellikle sağlıklı işleyen bir yapının olmaz ise olmazlarıdır. Bizim gördüğümüz Trakya’da güzel eserler çıkabilir. Ama güzel eser çıkması için bu kurumlara maddi destek yapılması gerekiyor. Onlar güzel proje yaptığı sürece bizde onları desteklemek istiyoruz.” (cs)