Trakya Çevre Düzeni Planı tartışıldı

Trakya Çevre Düzeni Planı tartışıldı

Trakya Çevre Düzeni Planı tartışıldı

Trakya Çevre Düzeni Planı tartışıldı

Trakya Çevre Düzeni Planı tartışıldı
17 Mayıs 2010 - 09:18

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 ölçekli Trakya Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Planı'nın Tekirdağ özelinde hazırlanan taslak 1/25.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı bilgilendirme toplantısı Tekirdağ'da yapıldı.

 



Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, 1/100.000 ölçekli planın bu planlamaların anayasası konumunda olduğunu belirterek, 1/25.000 ölçekli planın da kabulünden sonra bunların uygulamaya konulacağını söyledi.
Bu planlamaların Trakya'nın çevre düzeni planlarına çözüm oluşturacağını ifade eden Kemelek, “Bu plan düzenli sanayileşmeyi getiriyor. Böylece belli alanlarda belirli konularda faaliyet gösterilebilecek. Bundan sonra fabrikalar sanayi bölgesi olarak belirlenen alanda kurulacak” dedi.
1970'li yıllarda bu bölgede yer altı sularının fazla olması nedeniyle tekstil bölgesinin yaygınlaştığını anlatan Kemelek, şunları kaydetti: “Artık 300-400 metre derinlikte bile yer altı suyuna zor ulaşıyoruz. Sadece Ergene Nehri'ne bakmakla kirliliğin ne boyutta olduğunu görmek mümkün. 1/25.000 ölçekli planla düzgün ve uygun sanayileşme yapılmasını planlıyoruz. Bu planlar geleceğimiz için çok olumlu sonuçlar doğuracak. Tekirdağ'dan şu anda Fransa ve İtalya'ya Ro-Ro seferleri başladı. Bölgemize bir liman daha yapımı söz konusu. Bu nedenle yapılan bu planlamalar kentimiz için de büyük önem taşıyor.”
Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir ise, bu planlama ile ilgili çalışmaların 2-3 yıldan bu yana sürdüğünü ifade etti.
Yapılan çalışmalar sonucunda 24 Ağustos 2009'da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı'nın yayımlandığını, şu anda itirazların değerlendirildiğini belirten İşbilir, ancak bu süreçte bazı nedenlerden dolayı 6-7 ay itirazları değerlendirmede gecikme yaşandığını kaydetti.
İşbilir, şöyle devam etti:
“Şu anda yönetmeliğimiz yürürlükte. Artık itirazları değerlendirme ve sonuçlandırma aşamasındayız. İnşallah 1/25.000 ölçekli plan da kabul edilir ve Trakya böylece sağlıklı bir altyapıya kavuşur. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Ergene Havzası ile ilgili detaylı bir çalışma yaptı. Bakanlığımız bu çalışmayla Ergene Nehri'ndeki kirliliğin önlenmesini hedefliyor.”
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ise, Trakya'nın düzensiz büyüdüğünü söyledi.
Bu planları önemsediklerini ifade eden Dalgıç, planlar bittikten sonra Trakya'nın geleceğinin sağlıklı bir gelişme göstereceğine inandığını belirtti.
Konuşmaların ardından ÇED ve Planlama Genel Müdürü İşbilir, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özdemir Sönmez, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri ve İstanbul Metropolitan Planlama yetkilileri Tekirdağ özelinde hazırlanan taslak 1/25.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı ile ilgili değerlendirme yaptı.
*Tekirdağ’ın nüfusu artacak    
Özdemir Sönmez, 2023 yılına kadar Tekirdağ il genelindeki nüfusunu 1,7 milyon ile sınırlı tutmayı planladıklarını belirterek, Çorlu ve Çerkezköy gibi organize sanayinin yoğunlukta olduğu bölgelerde orantısız bir şekilde artış gösteren nüfusun önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi.
Sönmez, 1/25.000 ölçekli plan üzerindeki görüşmelerin 15 Temmuz'a kadar tamamlanıp Tekirdağ Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi'nde ele alınarak onaylanacağını umut ettiklerini bildirdi.
Tekirdağ genelindeki 630 bin hektar toprağın yüzde 86'sının tarımsal alan olduğunu belirten Sönmez, “Biz 1/100.000 ölçekli plan ile bütünleştirdiğimiz 1/25.000 ölçekli planda, öncelikli olarak tarım arazilerinin korunmasını amaçladık. Bu bağlamda tarımsal nüfusun hızla düşüş göstermesi üzerine bunu koruma amaçlı bir takım önlemler aldık'' dedi.
*Ergene Havzasındaki kirlilik    
Sönmez, konuşmasında ayrıca Ergene Havzası'ndaki kirliliğin önüne geçebilmek için mevcut sanayi alanlarında bir takım ıslah çalışmalarının yapılmasının şart olduğunu kaydetti.
Tekirdağ'daki sanayi bölgelerinde yaşanan sorunların çözülmediği sürece Ergene'nin kirlilikten kurtarılamayacağını anlatan Sönmez, şöyle devam etti:
“Ergene'deki kirlilik bölgedeki sanayileşmeden sonraki yıllarda başladı. 1/25.000 ölçekli planda sorunlu ve dağınık yapıda olan sanayinin ıslah edilerek bir düzene sokulması da yer alıyor. Bu planda tarımsal alanlarda yeni sanayi bölgesi kurulması amaçlanmıyor. Tarım Alt Bölge (TAB) ve Tarım Organize Bölge (TOB) oluşturulması amaçlanıyor. TOB bölgesinde sadece tarımsal üretime yönelik entegre tesislerin kurulmasına izin verilecek.''
Tekirdağ'da teknik alt yapının kurulmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Sönmez, bölgeye gelecek nüfus için yeni konut alanları açmak yerine, şu anda sadece yaz döneminde kısa süre kullanılan atıl durumdaki çok sayıda konutlara yeni gelecek nüfusun yerleştirilmesinin daha doğru olacağını düşündüklerini ifade etti.
1/25.000 ölçekli planda ayrıca bölgede yeni demiryolu ve karayolu projelerinin de öngörüldüğünü anlatan Sönmez, Tekirdağ'ın liman kenti olmasının ileride kente büyük avantaj sağlayacağını bildirdi. aa