Tezbaşaran’ın sesini TSD Kırklareli Şubesi duydu

Tezbaşaran’ın sesini TSD Kırklareli Şubesi duydu

Tezbaşaran’ın sesini TSD Kırklareli Şubesi duydu

Tezbaşaran’ın sesini TSD Kırklareli Şubesi duydu

Tezbaşaran’ın sesini TSD Kırklareli Şubesi duydu
13 Aralık 2010 - 09:33

Kırklareli merkez ilçe Kavaklı Beldesi’nde ikamet eden ve yaklaşık 1 ay
önce vücudunun sol tarafı felç olan 56 yaşındaki Necmettin Tezbaşaran
yardım eli bekliyor.

HABER MERKEZİ

Kırklareli merkez ilçede terzi dükkanı olduğunu kumaş boyama ve kumaş tamir işleri ile uğraştığını belirten Tezbaşaran dükkanında yemek yedikten sonra geçirdiği rahatsızlığın ardından felç olduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Terzi dükkanımda öğle yemeğinin ardından ağzımı çalkalamak için pet şişeyle su içiyordum. Tükürmek için eğildiğimde yüzümün sol tarafında bir boşluk hissettim ve ağzımdaki suyu tüküremedim. Sol elimde olan pet şişe ise yere düştü. Yüzümün sol tarafı ve sol kolum tutmuyordu. Kendimi dükkanın önüne attım. Dükkanın önünde kaldırıma oturduğumda esnaf arkadaşlarım yanıma gelerek ne olduğunu sordular. Bende yüzümün sol tarafının ve sol kolumun tutmadığını söyledim. Sağlık görevlisi olan yeğenimi çardım ve hastaneye gidilmesi gerektiğini ifade etti. Hastaneye yakın olduğundan dolayı hastaneye yürüyerek gitmek istedim ve giderken sol ayağımın da sürüklendiğini hissettim. Hastaneye gittiğimizde acil biriminin önünde yere düşüp bayıldığımı hatırlıyorum ve daha sonrasını hatırlamıyorum” şeklinde konuştu.
* “Rapor için 6 ay süre verdiler”
56 yaşındaki felç hastası Tezbaşaran hastaneye getirilmesinin ardından yapılan müdahaleler ve kontrollerin ardından felçli olduğunun kesinleştiğini ifade etti.
Sosyal güvencesinin olmadığını belirten Tezbaşaran, özürlülere evde bakım ücreti almaları için felçli olduğuna dair sağlık raporu alınması gerektiğini ve rapor için 6 ay sonraya gün verdiklerini ileri sürerek şöyle devam etti;
“Yapılan müdahalelerin ve doktor kontrollerinin ardından bir tek bana değil, yakınlarıma da sadece felç olduğumu söylemişler ve biz istemeden raporu bile vermediler. Vücudumun sol tarafının felçli olduğuna dair özürlülere evde bakım ücreti için felçli olduğuma dair sağlık raporu almamız gerektiğini öğrendim ve rapor için başvurduğumuzda Kırklareli Devlet Hastanesinde görevli bir doktor tarafından 6 ay sonrasına gün verildi.
6 ay sonrasına süre vermelerinin sebeplerinin 6 ay içerisinde iyileşirse raporu vermeyeceklerini, iyileşmezse gerekli işlemlerin ardından raporu vereceklerini belirttiler. Peki bu insanlar hiç düşünmüyorlar mı sosyal güvencemiz yok, durumumuz ortada biz 6 ay nasıl geçinebiliriz. Hangi parayla ilaç alır, hangi parayla ihtiyaçlarımızı gideririz” dedi.
* “Başkanlığının yanı sıra akraba olarak gelmesi gerekiyordu”
55 yaşındaki felç hastası Necmettin Tezbaşaran’ın bakımını üstlenen gelin Ömür Tezbaşaran ise ağabeyinin bakımı için belirli bir masraf yapılması gerektiğini bu tür masrafları nasıl karşılayacaklarını bilmediklerini belirtti.
Konu ile ilgili Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç’tan yardım istediklerini ifade etmelerinin üzerine aldığı cevabı şu şekilde ileri sürdü; “Belediye olarak yardım yapabilmemiz için komisyondan olur raporu almamız gerekiyor. Olur raporu çıkmaz ise belediye olarak yardım yapamayız.”
Ömür Tezbaşaran Kavaklı Belediye Başkanı İnci Tunç ile akraba olduklarını başkanlığın yanı sıra bir akraba olarak gelmesi gerektiğini ifade ederek şu şekilde devam etti;
“Ağabeyimin en büyük isteği kahveye çıkarak arkadaşlarıyla çay içmek ve birileriyle konuşmaktır. Ağabeyime bakmak bana zor gelmiyor. Benim annemde 4 yıl felçli olarak yattı. Ağabeyim terzi dükkanı açtığında Bağ-Kur’unu ödeyemediği için 18 bin lira borç çıktı. 2011 yılının Ocak ayında af çıkar ve yararlanırsak bir nebzede olsa rahatlayacağız” şeklinde konuştu.
* “İnsanları 4 duvar arasından çıkartarak topluma katmak istiyoruz”
Felç Hastası Tezbaşaran’ın yardım elini ilk olarak Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kırklareli Şubesi tuttu.
TSD Kırklareli Şubesi Başkanı İrfan Özeklioğlu, Tezbaşaran’ın durumunu duyarlı vatandaşların söylediğini belirterek tekerlekli sandalye ihtiyacı olduğunu duyduk.
Özeklioğlu; “Duyarlı vatandaşlarımızın Tezbaşaran’ın yardıma ihtiyacı olduğunu bize haber vermelerinin ardından buraya gelerek ihtiyaç sahibi Necmettin Tezbaşaran’a tekerlekli sandalyeyi kendilerine teslim ettik. Felç hastalığı uzun soluklu olduğu için bakımını üstlenen kişilerin bir yerden başka bir yere götürmekte sıkıntı çekeceklerini bildiğimiz ve felç olan vatandaşımızın daha rahat edebilmesi için tekerlekli sandalye ihtiyaçlarını giderdik. Biz bu tekerlekli sandalyeleri Kırklareli’de duyarlı vatandaşlarımızın derneğimize bağış yaptıkları tekerlekli sandalyeleri ihtiyacı olan vatandaşlara veriyoruz. Bizim derneğimizin amacı özürlü olan vatandaşlarımızı insanları 4 duvar arasından çıkartarak topluma katmak istiyoruz” dedi. (ue)