Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi İl Grup Toplantısı yapıldı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi İl Grup Toplantısı yapıldı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi İl Grup Toplantısı yapıldı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi İl Grup Toplantısı yapıldı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi İl Grup Toplantısı yapıldı
02 Eylül 2013 - 09:14

Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi  İl Grup Toplantısı; İl Müdürü Cevdet Soyak, İl Müdür.......




HABER MERKEZİ


Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi  İl Grup Toplantısı; İl Müdürü Cevdet Soyak, İl Müdür Yardımcısı Bilal Emül, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Necmettin Köşkeroğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İsmet BAŞER,  Ziraat Odası  Başkanı İmdat SAYGI,  Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü M. Hanifi Türkaslan, Önder Çiftçi Projesi Tekirdağ İl Temsilcisi Nezih Suyaran,  Tahıl Üreticileri Başkanı Hasan Ergin,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe  ve Şube Müdürleri, İl Müdürlüğü çalışanları, Tar-Gel personeli katılımıyla yapıldı.


Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Necmettin Köşkeroğlu; Tekirdağ tarımı, arazi durumu, bitkisel üretim ve özellikle buğday üretimi ile ilgili istatistiki bilgileri içeren bir açılış sunumu yaptı.


İl Müdürü Cevdet Soyak konuşmasında; “1. sınıf arazilerde buğday, ayçiçeği, kanola yetiştiriyoruz. Çiftçimizin cebine daha fazla para girebilmesi için sebzecilik ve meyvecilik alanında üretimi arttırmalıyız. Buğdaya ayrı bir önem vermeliyiz. Farklı bir tarım deseni oluşana kadar çeşit ve verim bakımından buğdayda araştırmalar ve iyileştirmeler yapmalıyız. Protein bakımından, sanayi bakımından uygun olan çeşidi yetiştirmeliyiz.


Edirne’de yapılacak bölge toplantısına katılımcıların aktaracağı ilimizde buğday yetiştiriciliğinde ortaya koyduğu değişik tespitler ve öneriler; Bu bölgeye uygun çeşit araştırılmalı  ( adaptasyon ), çeşitlilik sayısı azaltılmalı. Buğday çeşidine ve toprak yapısına göre ihtiyaç duyulan gerekli besin maddeleri tespiti yapılmalıdır. Hastalıklarla mücadele kapsamında ilaç seçiminin ve zamanının iyi tespit edilmesi gerekir. Küresel ısınma ile birlikte bir takım uygulamalar değişmiştir. Riski azaltmak için bir işletme arazinde en az 2-3 çeşit buğday ekilmelidir. D.S.İ. ve Özel İdare tarafından kapama sulama ile ilgili yatırımların acilen yapılması gerekmektedir. Gölet kenarında arazisi olanlar bile ilkel metodlarla sulama yapmaktadırlar. TÜİK ve ÇKS verileri üzerinden planlamaların, projelendirmelerin ve desteklemelerin yanlış olduğu belirtildi. Hastalığa ve kuraklığa dayanıklı tohum kullanımına prim verilmelidir. Sertifikalı tohum kullanımına verilen prim arttırılmalıdır. Sertifikalı tohum üretimi ve ekiminde sözleşmeli ve planlı üretim yapılmalıdır. Topraklarımızın organik madde oranının iyileştirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Topraklarımız ıslah edilmelidir. Kaliteli buğday üretimine önem verilmelidir. Aksi takdirde buğday ithal etmek, ekmek yapımında katkı maddesi kullanmak zorunda kalırız. Kalite kriterlerini laboratuar sonuçları ile teyit etmeliyiz” dedi. (Savaş Eskici)