“Tarımsal üretimde su gıda güvencesinin kaynağıdır”

“Tarımsal üretimde su gıda güvencesinin kaynağıdır”

“Tarımsal üretimde su gıda güvencesinin kaynağıdır”

“Tarımsal üretimde su gıda güvencesinin kaynağıdır”

“Tarımsal üretimde su gıda güvencesinin kaynağıdır”
19 Mayıs 2010 - 09:18

 Kırklareli Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı; “Bakanlığımızca modern sulama sistemi tesisi kurmak isteyen üreticilerimizin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla; Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası’ndan %100 faiz indirimiyle yani 0 faizle ve 5 yıl süreyle kredi kullanabilmeleri sağlanmaktadır”

 



*dedi.
HABER MERKEZİ
Kırklareli’de Haziran ayı içerisinde yapılması planlanan Tarım Zirvesi öncesinde Sulama Kooperatifleri’nin sorunlarını dinleyip, çözüm önerilerini almak için düzenlenen toplantıda konuşan Kırklareli Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı şunları kaydetti:
“İlimizin toplam yüzölçümü 655 bin ha.’dır. Bu alanın 264 bin 532 ha. tarım arazisi, 260 bin 79 ha. orman arazisi ve 35 bin 526 ha. çayır-mera arazisidir. Tarım dışı alan ise 94.863 ha.’dır. Bu alanın; 48.819 ha.’ında sulu tarım, geriye kalan 215 bin 713 ha.’ında ise kuru tarım yapılmaktadır.
İlimizde 2009 yılında; 133 bin 141 ha. alanda Buğday ekilmiş olup, 585 bin 863 ton üretim gerçekleştirilmiştir. 72 bin 130 ha. alanda Ayçiçeği ekilmiş olup, 172 bin 425 ton üretim gerçekleştirilmiştir. 3 bin 723 ha. alanda Dane Mısır ekilmiş olup, 35 bin 452 ton üretim gerçekleştirilmiştir. 3.618 ha. alanda Silajlık ve Hasıl Mısır ekilmiş olup, 157 bin 955 ton üretim gerçekleştirilmiştir. Tarımsal üretimde su gıda güvencesinin kaynağıdır. Küresel Isınma ile birlikte yaşanması olası tarımsal kuraklık sonucunda; tarımsal üretimde düşüklük ve ekonomik kayıpların yanı sıra, ekolojik dengenin bozulması ve sosyal yaşantının etkilenmesi de kaçınılmaz olacaktır.
Ülkemiz; küresel ısınmanın etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında yer almaktadır. Küresel ısınmanın etkisiyle, özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık, bunlara bağlı olarak da ekolojik bozulmalar ve çölleşme gibi olumsuz etkiler görülmektedir. Böylelikle, orta kuşak iklim bölgesinde bulunan buğday yetiştirme alanları kutuplara doğru kayacaktır. Bu durum diğer ürünler için de geçerlidir.
Meralar özellikle erozyonu önleme ve toprak neminin tutulması yönünden büyük önem taşımaktadır. Bunun bilinciyle Mera Islah ve Amenajmanı Projeleri uygulanmaktadır. Sulu tarım alanlarında suyun daha ekonomik ve etkin kullanılmasına yönelik eğitim ve yayım çalışmaları yapılarak çiftçi alışkanlıkları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Bakanlığımızca KKYDP programı kapsamında uygulamaya konulan projelerle İlimiz üreticisi ve yatırımcısına % 50 hibe destekli damlama ve yağmurlama sulama projeleri uygulanmaktadır. Bu projelerde bireysel müracaatlarda 100.000 TL, Tüzel Kişilik müracaatlarında ise 200 bin TL’ye kadar proje hazırlama imkanı sağlanarak % 50 hibe desteğinden faydalandırılmaktadırlar.
2007 yılından itibaren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında 1 adet yağmurlama sulama ve 4 adet damlama sulama sistemi projesi için 264 bin 463,60 TL hibe desteği ödenmiştir. 2010 yılında da 6 adet damlama sulama projesi müracaatı yapılmış olup, hibelendirme çalışmaları devam etmektedir.
Yine KKYDP programı kapsamında mevcut Sulama Tesisleri’nin Basınçlı Sulama Sistemleri’ne dönüştürülmesi için Bakanlığımızca % 75 hibe destekli Alt Yapı Yatırımlarının desteklenmesi programı uygulanmaktadır. Projenin üst limiti ise 500 bin TL’dir.
Ayrıca, Bakanlığımızca modern sulama sistemi tesisi kurmak isteyen üreticilerimizin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla; Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasından %100 faiz indirimiyle yani 0 faizle ve 5 yıl süreyle kredi kullanabilmeleri sağlanmaktadır.” (s)