“Tarımdan Kentleşmeye” paneli gerçekleştirildi

“Tarımdan Kentleşmeye” paneli gerçekleştirildi

“Tarımdan Kentleşmeye” paneli gerçekleştirildi

“Tarımdan Kentleşmeye” paneli gerçekleştirildi

“Tarımdan Kentleşmeye” paneli gerçekleştirildi
05 Ekim 2009 - 10:00

1. Uluslar arası Kırklareli-Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Günleri çerçevesi içerisinde “Tarımdan Kentleşmeye” paneli yapıldı.

 


HABER MERKEZİ



1. Uluslar arası Kırklareli-Yayla Bolluk, Bereket ve Hasat Günleri çerçevesinde Kırklareli Yayla Parkı’nda Tarımdan Kentleşmeye paneli gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Prof. Dr. Petranka Nedelcheva, Dr. İlhan Boyanov ve Öğretim Görevlisi Aysun Eyüpoğlu Erşen’in konuşmacı olarak katıldığı panele Kırklareli Vali Yardımcıları Volkan Köksal ile İsmail Hakkı Çınarsoy, kurum ve kuruluş temsilcileri ile halk katıldı. Panelde ilk konuşmayı yapan Prof Dr. Mehmet Özdoğan; “Kırklareli, Anadolu’ya göre kültürel zenginlikleri zayıf bir il olarak biliniyor. Ama bu gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Kırklareli’nin kültürel ve doğa zenginlikleri gerçekten çok üstün düzeyde. 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı üzerine Kırklareli’de ilk arkeolojik kazı başladı. Kazılar devam ederken 2. Dünya Savaşı’nın çıkması kazıların durmasına neden oldu. Daha sonra biz burada arkeolojik kazı alanı araştırması yaptık. Şuan 17 yıldır kazmaya devam ettiğimiz Aşağı Pınar kazılarına başladık ve burada çok değerli şeyler bulduk. Burada bulduğumuz şeyin önemi Avrupa’da yerleşik tarımın başladığı yerin Kırklareli olduğunu bulduk. Bu kazı birçok yerde yankı uyandırdı.
Ben buraya İstanbul Üniversitesi’nden geldim. Yıllardır buraya gelip gidiyorum. Kırklareli insanı gerçekten çok misafirperver ve yardım etmeyi seven insanlar. Burada kazı yaptığımız süre içerisinde yaklaşık 2 bin 600 kişiye iş verdik. Kazı alanımızın tanıtımı için defalarca toplantı yaptık. İlgi odağı oluşturmak için açık hava müzesi açtık. Kırklareli’ni ve yaptığımız kazıyı birçok yere duyurduk ama Kırklareli halkına duyuramadık. Kazı alanımıza kimsenin gelip ziyaret etmemesi bizleri gerçekten çok üzüyor. Burada yabancı turist turizmi başlamadan önce bir yerli turist turizmi başlamalı. Halkımız bu değeri gelip görmeli.
Kırklareli coğrafi bakımdan da çok önemli bir yer. Kırklareli, Anadolu’daki kültürün Avrupa’ya, Avrupa’daki kültürün Anadolu’ya taşınmasında bir köprü oluşturuyor. Bence bu değerlerin kıymeti bilinmeli. Bugün bizim kazı yaptığımız alan belediye imar planında kazı alanı olarak dahi gözükmüyor. Bu gerçekten üzücü bir durum” şeklinde konuştu.
Daha sonra Prof. Dr. Petranka Nedelcheva, Dr. İlhan Boyanov ve Öğretim Görevlisi Aysun Eyüpoğlu Erşen’in konuşmalarının ardından panel sona erdi. (yy)