“Tarım Danışmanlığı Hibe Desteklemesi’nde büyük artış yapıldı”

“Tarım Danışmanlığı Hibe Desteklemesi’nde büyük artış yapıldı”

“Tarım Danışmanlığı Hibe Desteklemesi’nde büyük artış yapıldı”

“Tarım Danışmanlığı Hibe Desteklemesi’nde büyük artış yapıldı”

“Tarım Danışmanlığı Hibe Desteklemesi’nde büyük artış yapıldı”
10 Şubat 2010 - 09:22

Bilindiği gibi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım Danışmanı ile çalışan Çiftçilerimize yıllık hibe desteklemesi yapmaktadır.


HABER MERKEZİ
 Tarım Danışmanları ile birebir bilgi alışverişinde bulunarak daha bilinçli ve modern tarım uygulaması yapan Çiftçilerimiz 2009 yılında ülke genelinde bütün illerde yıllık 225 TL destekleme almıştı.
İlimizde daha önce Tarımsal Danışmanlık hizmeti veren bir Tarım Danışmanı olmadığı için Kırklarelili Çiftçilerimiz bu desteklemelerden faydalanamamıştı. İlimizde bir ilke imza atarak, Doğa Mühendislik adı altında Tarımsal Danışmanlık Bürosu açan Ziraat Mühendisi Mustafa Kurnaz konuyla ilgili şunları söyledi:
“Tarım Danışmanlığı Avrupa Birliği sürecinde yeni bir yapılanma şeklidir. Çiftçilerin Tarımsal sorunlarını yerinde ve zamanında birebir tespit ederek sonuca gidilebilen, alternatif ürünler konusunda çiftçilerimize bilgilendirme ve yönlendirme yapabilen bir çalışma şeklidir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da bu süreçte Tarım Danışmanlarıyla çalışmayı teşvik etmek amacıyla Çiftçilerimize yılık belirli bir miktar hibe desteklemesi yapmaktadır. İlimizde bu desteklemeden faydalanabilecek 5 bin civarında çiftçimiz varken maalesef 1 çiftçimiz dahi bu desteklemeden faydalanamamıştır. İlimize ayrılan pastanın dilimi diğer illere verilmiştir. Yeni paramızla 1.5 milyon TL. (eski paramıza 1 trilyon 500 milyar TL) civarında bir para ilimize girmemiştir. Bu İlimiz için büyük bir kayıptır.
2010 yılında Tarım Bakanlığı da bir ilke imza atarak destekleme miktarlarını üretimden önce belirleyerek Bakanlar Kurulu’na sunmuş ve çiftçilerimizin motive olmasını sağlamıştır. Tarım Danışmanı ile çalışan her çiftçiye yapılacak destekleme miktarının ise 500 TL civarında olacağı Bakanlar Kurulu’na sunulan teklifler arasındadır ki kabul görmesi büyük ihtimaldir. 
Bir yerlerden başlama adına örnek çiftçilerimizin bu sistemi İlimizde oturtabilmek için başı çekerek 2010 yılından itibaren artan sayıyla Tarım Danışmanlığı Desteklemeleri’nden ilimizdeki Çiftçilerimizin de yararlanması örnek olsunlar.
Bunun için çiftçilerimizi Karaumur Caddesi Coştur İşhanı’nda bulunan büromuza bekliyorum. Çiftçilerimiz bizimle çalışarak,hem birim sahadan aldıkları ürün miktarında artış sağlayacak hem de karşılaştıkları her türlü tarımsal sorunu birebir yerinde tespitle aşacaklar. Bu sayede birim sahadan elde ettikleri gelir artacak, bilinçli bir tarımla gelir-gider ibresi artıya geçecektir.” (s)