“Süt üretiminde de önemli bir yere sahibiz”

“Süt üretiminde de önemli bir yere sahibiz”

“Süt üretiminde de önemli bir yere sahibiz”

“Süt üretiminde de önemli bir yere sahibiz”

“Süt üretiminde de önemli bir yere sahibiz”
22 Mayıs 2015 - 07:21

Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci yaptığı yazılı açıklama ile tüm üreticilerin “Dünya Süt Günü”nü kutladı.




HABER MERKEZİ


Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci yaptığı yazılı açıklama ile tüm üreticilerin “Dünya Süt Günü”nü kutladı.


Dermenci yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:


“ İlimiz Kırklareli Hastalıktan Ari, Avrupa’ya ve İstanbul’a sınır olan bir il. Halkın en önemli geçim kaynağı da Tarım ve Hayvancılık’tır. Hastalıktan Ari Bölge olan Trakya’mız süt üretiminde de önemli bir yere sahip. Kaliteli hayvanlar kaliteli besin (Et, Süt, Peynir, Yoğurt) demek. Son yıllarda Bakanlığımızın uyguladığı politikalar neticesinde hayvan varlığımızda ciddi bir artış olmuş ve buna paralel olarak süt miktarımız da artmıştır. Bilindiği gibi insanoğlu hayata en yararlı ve sağlıklı olan anne sütü ile başlar kalsiyum, mineral ve protein bakımından anne sütünden sonra en yararlı olan inek sütü ile hayatına devam eder. Bunun için süt insanların en temel besin kaynağından biridir. Fakat insanoğlu için bu kadar değerli olan bu besin kaynağımızın üretimi de bir o kadar zahmetli ve zor şartlar altında yapılmaktadır. Girdi maliyetlerinin yüksek oluşu çok zor şartlar altında üretim yaparak geçimini sağlayan üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Sürdürülebilir ve karlı bir hayvancılık yapılabilmesi için, süt fiyatlarının girdi maliyetlerinin de hesaplanarak istikrarlı bir şekilde artırılması gerekmektedir. Daha önce istikrarlı bir şekilde yükselen süt fiyatlarının girdi maliyetleri hesaplandığında, süt fiyatları 2015 yılında düşük kalmış ve bu da süt üreticilerinde ciddi bir gelir kaybına yol açmıştır.


Trakya ve Kırklareli bölgemiz hastalıklardan ari bir bölge olduğu için hemen hemen köylerimizin tamamında soğuk hava tanklarının bulunması, antibiyotik kullanımının olmamasından dolayı Türkiye’nin diğer bölgelerine nazaran en kaliteli süt bölgemizde üretilmektedir. Bunun için de süt mamulleri işleyen işletmeler, en kaliteli kaşar peynirini, beyaz peynirini, yoğurdu, ayranı, v.s.’leri üreterek hemen yanı başımızda olan İstanbul’a pazarlayarak yıllardır bu sektörden geçimlerini sağlamaktadırlar. Öte yandan bölgemizde faaliyet gösteren büyük işletmelerin yanı sıra, orta ve küçük aile işletmeleri de süt üretimi yapmakta, büyük işletmelerde yakalanan bakteri oranı, somatik hücre sayısı ve hijyenin de küçük ve orta ölçekli işletmelerde sağlanabilmesi için Bakanlığımızın Doğu Anadolu bölgesinde şuan uygulamakta olan Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP)  kapsamındaki mevcut büyükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonunda % 50 hibe destekli ahır tadilatı veya yeni inşaatı ile ilgili projelerin Trakya Bölgemizi de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmektedir. Böylelikle daha karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık için önemli bir adım atılmış olacağını düşünmekteyim. Tüm üreticilerimizin, çiftçilerimizin “Dünya Süt Günü”nü kutluyor, daha sağlıklı, bol kazançlı günler diliyorum.” (Savaş Eskici)