Süpürgeci; “Tüketen değil üreten bir toplumuz”

Süpürgeci; “Tüketen değil üreten bir toplumuz”

Süpürgeci; “Tüketen değil üreten bir toplumuz”

Süpürgeci; “Tüketen değil üreten bir toplumuz”

Süpürgeci; “Tüketen değil üreten bir toplumuz”
16 Ağustos 2013 - 09:40


Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA)Mütevelli Heyeti Başkanı 22. Dönem Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül ile MORKOZ Sosyal İşletmesi Yönetim ...

HABER MERKEZİ
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA)Mütevelli Heyeti Başkanı 22. Dönem Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül ile MORKOZ Sosyal İşletmesi Yönetim Kurulu Üyesi Julija Cajevskaja ve Gazetemiz imtiyaz sahibi Elmas Cankurt, Kırklareli Adalet ve Kalkınma Partisi Üyesi Ayvaz Kartal ile birlikte 15 Ağustos 2013 Perşembe günü saat 11.00’de Mikro Kredi kullanan Kırklareli’nin Yayla Mahallesi’nde ikamet eden Roman Vatandaşlar ile bir araya geldi.
* Süpürgeci; “Mikro Kredi bir nevi toplumlar arasında gelir düzenleyici bir rolü var”
Burada Kırklareli Roman Kültürünü Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Zafer Süpürgeci bir konuşma yaparak şunları dile getirdi:
“Mikro kredi ile birlikte kendi topluluğumuzun arasında bulunan insanların daha doğrusu kadınların özgüveni yerine geldi. Hem aile bütçesine katkı sağlıyorlar hem de kendi ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Mikro Kredi bir nevi toplumlar arasında gelir düzenleyici bir rolü var. Krediye alan kişiler Roman toplumu aldıkları krediyi zamanında ödeyerek verilen sözleri yerine getirmeye başarmışlardır. Yıllardır süre gelen çalışmıyorlar hiçbir iş yapmıyor diyen topluluk iş verildiğinde neler yapabileceğini ispatlamıştır. Bu işin öncüsü Valimiz Mustafa Yaman’a teşekkür ediyoruz bizlere güvendi ve bu imkânları sağladı. Bizlerde kendisinin güvenini boşa çıkarmadık. Daha çok imkân sağlandığında daha çok şeyler yapabiliriz. Şu an için Sultan Reyhanî Camii’nin alt kısmında eğitimler devam ediyor. Roman toplumu tüketen bir toplum olmaktan çıkmıştır üretici olmaya başlamıştır.”
* Akgül “Kadına Destek, Topluma Destektir”
Yayla Mahallesi’ndeki ziyaretlerin ardından Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonu’nda 15 Ağustos 2013 Perşembe günü saat 13.00’da Sosyal Kalkınma Kredisi (Mikro Krediler) hakkında bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya; Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA)Mütevelli Heyeti Başkanı 22. Dönem Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül ile MORKOZ Sosyal İşletmesi Yönetim Kurulu Üyesi Julija Cajevskaja, Kırklareli Roman Kültürünü Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Zafer Süpürgeci, Kırklareli Adalet ve Kalkınma Partisi Üyesi Ayvaz Kartal ve Kırklareli’de Mikro kredi kullanan ve kullanmak isteyen bayanlar katılım gösterdi.
Toplantıda Akgül; “İlk müjdeyi sizlere Kırklareli’de vermek istiyorum. 01 Eylül’den itibaren tüm Mikro Kredi kullanan kadınlarımızı Vakıf Emeklisi Bireysel Emeklilik kapsamına alacağız. Çok cüzi bir miktar ödeyerek bu haklara sahip olacaklar. Bunun ayrıcalığını yaşayacaksınız. Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak, hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, böylece Türkiye kazanacak” diyerek sözlerine başladı.
Akgül sonrasında sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Türkiye’de 2003 yılından bu yana 68 ilde 60 binden fazla yoksul ve dar gelirli kadına mikro kredi verildi. Proje kapsamında sağlanan her türlü maddi destek, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Nobel Barış Ödülü sahibi ve dünyada Mikro kredi’nin öncüsü olan Prof. Muhammed Yunus işbirliğinde yürütülen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın girişimci fon havuzuna aktarılıyor. Girişimci fon havuzunda biriken ve desteklerle büyüyen kaynaklar, daha çok ihtiyaç sahibi kadının iş kurması ve işini büyütmesi için Mikro kredi olarak dağıtılıyor. Mikro Kredi’den faydalanan kadınlar, aldıkları krediyi 46 haftada haftalık taksitlerle düzenli olarak geri ödüyor. Ödemesi tamamlanan krediler, girişimci fon havuzuna geri dönüyor ve sırada bekleyen diğer girişimci kadınlara dağıtılıyor”
Mikro Kredi’nin ne anlama geldiğini şu şekilde sıralandı:
* Mikro Kredi nedir?
Mikro kredi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmasına imkân sağlayan, teminat ve kefalet gerektirmeden verilen küçük bir sermayedir.
* Mikro Kredi’nin esasları
Kredinin bir insan hakkı olduğu inancına dayanır, maddi açıdan yoksun kadınlara öncelik verir. Kadının sahip olduğu varlıklara değil, geleceğe dönük çalışma azmi ve potansiyelinin değerlendirilmesine dayanır. En yoksul olanlar dâhil olmak üzere bütün insanların sınırsız kabiliyetlerle donanmış olduklarına inanır. İnsanlara hibe ya da sadaka şeklinde yardımlar vermeye karşı bir duruşla, borç vererek iş sahibi olmasını ve kendi ayakları üzerinde durmasını sağlar.
* Mikro Kredi nasıl alınır?
Gelir getirici bir faaliyete başlamak isteyen 5 ihtiyaç sahibi kadının bir araya gelmesiyle süreç başlar. TİSVA, yapılmak istenen iş ve mikro kredi süreçleriyle ilgili gerekli bilgilendirme ve eğitimi verir. İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ile 1000 lira arasında kredi alır. 1 yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkar. Sonraki yıllarda meblağ katlanarak artar. Her hafta TİSVA’nın saha tahsildarları tarafından yapılan ziyaretler sonucunda, girişimci kadınlar aldıkları krediyi; %15 hizmet bedeli (Vakfın personel ve işletme giderleri ile Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisini kapsamaktadır) ile beraber 46 haftada haftalık taksitlerle geri öder. (Serkan Koçtürk)