“Su ve gıda savaşları yaşamaya başlayacağız”

“Su ve gıda savaşları yaşamaya başlayacağız”

“Su ve gıda savaşları yaşamaya başlayacağız”

“Su ve gıda savaşları yaşamaya başlayacağız”

“Su ve gıda savaşları yaşamaya başlayacağız”
14 Haziran 2012 - 09:12

* Ziraat Odası Başkanı Çetin; “Şimdi silah savaşlarının bittiği dünya da önümüzdeki yıllarda su ve gıda savaşlarını yaşamaya başlayacağız” dedi.







HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Biçerdöver ile Hasatta Ürün Kayıplarının Önlenmesi” paneli yapıldı.


13 Haziran 2012 Çarşamba günü saat 14.00’da Kırklareli Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapılan panele, Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Özcan, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Hasan Çetin, Atatürk Toprak ve Su Araştırma Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, Şube Müdürleri, biçerdöver sahipleri ve operatörleri katıldı.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Özcan; “1970’li yıllarda her şeyde olduğu gibi ürün hasatlarında da makineleşme sağlandı. Ancak makineleşmenin ardından hasatta ürün kaybı oldukça arttı” dedi.


Türkiye’de dane kayıp oranının yüzde 5,7 iken, Kırklareli’de ise yüzde 19 olarak tespit edildiğini ifade eden Özcan; “İlimizdeki dane kaybındaki yüzde oranını telaffuz etmesi bile ürkütücü” şeklinde konuştu.


Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Hasan Çetin ise, artık silah savaşlarının sona ereceğini, gıda savaşlarının yaşamaya başlayacağını söyledi.


Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl hasadın daha da zor olduğunu ifade eden Çetin, buğday ekiminde, ekilen ürünlerin çıkışında, kuraklık, aşırı yağış, girdi fiyatlarının yüksekliği, kök boğazı çürüklüğü, pas ve süne hastalıklarının yaşandığını anlattı.


Çetin; “Her yıl olduğu gibi yine uzun bir yetiştirme süreci sonunda hububatta hasada yaklaşmış bulunuyoruz. Bu uzun süreçte çeşitli zorluklar yaşadık. Buğday ekiminde, ekilen ürünlerin çıkışında, kuraklık, aşırı yağış, girdi fiyatlarının yüksekliği, kök boğazı çürüklüğü, pas ve süne derken nihayet bir nevi üreticilerin bayramı olan hasat çok yaklaştı. Biçerdöver ile hasatta dane kaybı hem üretici hem de milli ekonomimiz açısından çok önemli bir konudur. Hatta bu yıl biçerdöver ile hasat buğdaylığının kısalığı nedeniyle daha da önemli bir hale geldi. Çünkü bölgemizde hayvancılık sektörü gittikçe büyümekte olduğundan saman sıkıntısının ortaya çıkacağını düşünüyoruz.


Bir de ürünümüzün maliyetleri dikkate alınarak hak ettiği fiyatların verilmesi en büyük beklentimizdir. Tarımı gelişmemiş olan bir ülkenin sanayisi de gelişmez. Yıllardır konuşuyoruz, dünya da silah savaşlarının bittiğini görüyoruz, bitmek zorunda. Amerika’nın, Afrika’da savaştırdığı birkaç ülke hariç. Şimdi silah savaşlarının bittiği dünya da önümüzdeki yıllarda su ve gıda savaşlarını yaşamaya başlayacağız. Bunun için gıda birinci planda gelmektedir. Gıda deyince tabi tahıl ürünleri akla gelmektedir. Bunun için önce çok iyi üretmek ve üretirken de çok iyi hasat etmek zorundayız. Ürününüzün bol ve bereketli olması dileğiyle bol hasatlar” dedi.


“Hububat zamanında hasat edilmeli, biçerdöverin bakımı yaptırılmalı” diyen Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süleyman Diril ise zamansız hasat, biçerdöverin bakımsızlığından kaynaklanan sorunlar, tarlanın tesviyesiz olması, teknik bilgi yetersizliğinden dolayı ülke genelinde her yıl yaklaşık 3.5 milyon TL kayıp olduğunu belirtti. Diril, kayıpların önlenebilmesinin mümkün olduğunu da vurguladı. (ue)