Sislioba Balı Anzer Balı’na rakip

Sislioba Balı Anzer Balı’na rakip

Sislioba Balı Anzer Balı’na rakip

Sislioba Balı Anzer Balı’na rakip

Sislioba Balı Anzer Balı’na rakip
27 Mayıs 2010 - 21:57


* Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sislioba Köyü’nde üretilen “Organik Sislioba Balı”na talep gün geçtikçe artıyor, Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rıdvan Ulus; “Sislioba Balı, Türkiye'nin değil dünyanın en iyi balı sayılabilir'' dedi.

 


Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sislioba Köyü'nde üretilen “Organik Sislioba Balı”na her geçen gün talebin arttığı bildirildi. Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rıdvan Ulus yaptığı açıklamasında, Demirköy'de üretilen Organik Sislioba Balı’nın Türkiye'nin yanı sıra dünyanın en iyi balı sayılabileceğini söyledi.
Balta girmemiş ve doğal floraların bulunduğu ormanlarda üretilen balın çok değerli olduğunu vurgulayan Ulus; ''29 ağaç türünün bulunduğu Sislioba'da, çok sayıda da orman çiçekleri bulunuyor. Farklı farklı çiçeklerden elde edilen bal, insan sağlığı açısından çok yararlı. Sislioba balı Türkiye'nin değil, dünyanın en iyi balı sayılabilir'' dedi.
Sislioba Balı’nın insan vücudunda kan yapma niteliği taşıdığını ifade eden Ulus, şöyle devam etti:
''Bizim Sislioba Balı kendi bölgesinde değerli. Kendi ekolojik yapısı içinde, kendi arı ekotipiyle çok değerlidir. Anzer Balı nasıl kendi bölgesinde nasıl çok kıymetliyse, bizim içinde bu bal çok değerli, kıymetli. Çünkü bu bal tamamen doğal rahmetin bereketi. Mükemmel bir bal. Biz zaten bu balları sofralık bal olarak değil tıbbi ballar olarak görüyoruz.
Sislioba ekolojik yapı içerisinde olan bir bölgemizdir. Dışarıdan yoğun bir talep görüyor. Şu anda Sislioba Balı tüketiciye yetişemiyor. Sislioba da çok fazla bal üretilmiyor. O bölgede kayıt altına aldığımız 2 arıcımız var. Bunlarında yaklaşık 200 kovan arıları bulunuyor. Kayıt altına alınmamış arıcılarımızda bal üretiyorlar. O bölgede Demirköy'de dahil olmak üzere yılda 20 ton bal üretiliyor. Orman şartlarında her zaman bal olmuyor. Hava koşulları sert olduğundan arılarında iyi hazırlanması gerekiyor.''
* “Sislioba Balı araştırılsın”
Sislioba Balı’nın araştırılmasını isteyen Ulus; ''Üniversitelerden araştırma yapmasını bekliyoruz. Anzer balının güzel reklamı var, çalışmalar yapılmış. Bizim balımız da araştırılmaya değer baldır. Kişiler şifa görüyorsa, talep yoğunsa bu balı da gün yüzüne çıkarılması gerekiyor'' diye konuştu.
Birliğin 400 üyesi bulunduğunu vurgulayan Ulus, şunları kaydetti:
''Üyelerimizin bir çoğu orman köylüsü. Bölgemizde tarım az yapılıyor. Çevre ve Orman Bakanlığının son yıllarda arıcılara çeşitli destekleri var. Bu kapsamda bakanlıktan arıcılarımıza ıhlamur, ahlat gibi fidanların ücretsiz verilmesini talep ettik. Diğer taraftan arıcılar ile çevreciler iş birliği yapma noktasına geldi. Sivriler, Yiğitbaşı, Sislioba gibi bölgelerde yetiştiricilerimiz, ormana zarar vermeden o bölgede alternatifleri değerlendirerek geçim oluşturabilirler. Onların tabii ki desteklenmesi lazım. Biz onları fikren destekliyoruz, Ama ekonomik olarak desteklenmelere ihtiyaçları var.''
* “Anzer Balı’na rakibiz”
Bal üreticisi Leyla Ertimur ise ürettikleri Sislioba Balı ile Anzer Balı’na rakip olduklarını ifade etti.
Arıcılığı ilerletmek istediklerini vurgulayan Ertimur; ''Köyde zaten yapacak bir şey yok. Köyde kadınların yapacağı iş çok az. Arıcılığı geliştirmek istiyoruz. Devletimizden de bu konuda yardım ve destek bekliyoruz. Balımız çok iyi kaliteli baldır. Arılar balı ormandan toplayarak getiriyorlar. Kesinlikle katkı maddesi kullanılmıyor. Balımız Anzer balına rakiptir. Yılda bir sepetten 15 kilo civarında bal alıyoruz. Kilosunu 25 TL'den satıyoruz'' dedi. (aa)