“Sigara içen kadınların oranı artıyor”

“Sigara içen kadınların oranı artıyor”

“Sigara içen kadınların oranı artıyor”

“Sigara içen kadınların oranı artıyor”

“Sigara içen kadınların oranı artıyor”
01 Haziran 2010 - 09:25


* 31 Mayıs’ta kutlanan “Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla açıklamada bulunan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Mehmet Bilgin sigara içen kadınların sayısında artış olduğunu belirtti.

HABER MERKEZİ
Sigara içen kadınların oranın artmaya devam ettiğini belirten Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bilgin, tütün kullanımının önemli bir kadın sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek şunları kaydetti:
“Bugün, erkekler kadınlardan dört kat daha fazla sigara içmektedir, ancak sigara içen erkeklerin oranı en üst seviyelerdeyken sigara içen kadınların oranı da artmaya devam etmektedir. Bu, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve bazı güney, orta ve doğu Avrupa ülkelerinde böyledir. Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlara ve genç kızlara yönelik tütün ürünü satışları dünyadaki en geniş kapsamlı ürün pazarlama fırsatlarından biridir.
Günümüzde yaklaşık 250 milyon kadın sigara içmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde sigara içen kadınların yüzdesi sigara içen erkeklerin sayısına ulaşırsa, bir sonraki nesilde sigara içen kadınların sayısı ikiye katlanarak 500 milyondan fazla olacaktır.
Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir ve dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep olmaktadır. DSO, artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık etkilerinin ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikalarının altını çizmek amacıyla, her sene Mayıs ayının 31. gününü "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlamaktadır. DSO, bu seneki Dünya Tütünsüz Günü "Tütün Endüstrisinin Hedefi: Kadın" temasıyla tütünün pazarlanmasının ve sigaranın kadınlar ve genç kızlar üzerindeki zararlı etkilerine özellikle dikkat çekmektedir.
Kadınlar arasındaki tütün salgınını kontrol altına almak kapsamlı tütün kontrol stratejilerinin önemli bir parçasıdır. Kadınlar dünyada sigara içen bir milyar kişinin yaklaşık %20'sini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, bazı ülkelerde kadınlar arasındaki tütün kullanım yaygınlığı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle; kadınların, ana sebebi tütün kullanımı olan hastalıklardan ölecek olan hali hazırdaki tütün kullanıcılarının yarısının yerine geçecek potansiyele sahip olması nedeniyle müşteri ihtiyacı duyan tütün endüstrisinin ana hedefidir.
Tütün firmaları bugüne kadar kadınların özgür, bağımsız ve çekici olmaları gerektiği vurgusunu kullanmıştır. Günümüzde de reklâmlarında aynı temayı kullanarak kadınları hedef almaya devam etmektedir. Sigara, bağımsızlık, zer af et, kilo kontrolü, kültür ve güçle bağdaştırılarak ünlü kadın dergilerindeki reklâmlarda kullanılmaya devam edilmektedir.
Tütün endüstrisi her sene reklâmlara milyarlarca dolar harcamakta, radyo, televizyon, gazete, billboard ve internet dâhil akla gelebilecek her mecrada sigaraların promosyonunu yapmaktadır. Sadece reklamlarla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sigara paketlerini, markalarını, promosyonlarını ve sponsorlukları popüler kültürün içine entegre ederek çeşitli şekillerde kadınları ve genç kızları sigara içmeye teşvik etmektedir. Spor aktivitelerine ve takımlarına sponsor olmak, konser ve eğlence mekanlarının sponsorluğunu yapmak, kendi markalarının logolarını t-shirtlere, sırt çantalarına ve çocuklar-genç kızlar arasında popüler diğer eşyaların üzerine bastırarak, gençlerin bir arada olduğu konser, disko ve alışveriş merkezi gibi mekanlarda ücretsiz sigara ve markalı malları dağıtarak onları teşvik etmek bu yöntemlerden bazılarıdır.” (s)