SGK, Gümüşhanelileri yeni GSS hakkında bilgilendirdi

SGK, Gümüşhanelileri yeni GSS hakkında bilgilendirdi

SGK, Gümüşhanelileri yeni GSS hakkında bilgilendirdi

SGK, Gümüşhanelileri yeni GSS hakkında bilgilendirdi

SGK, Gümüşhanelileri yeni GSS hakkında bilgilendirdi
28 Şubat 2012 - 10:26

Kırklareli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından Gümüşhaneliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde, dernek üyelerine yönelik Yeni Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.




HABER MERKEZİ





SGK Kırklareli İl Müdür Yardımcısı Şerafettin Fide, Denetmen Oğuz Özdil, Şef Cengiz Uzun, V.H.K.İ. Beşir Uğurlu’nun katıldığı toplantı 25 Şubat 2012 Cumartesi günü saat 17.30’da dernek lokalinde gerçekleşti.


Bilgilendirme Toplantısı’ndaki sunumu Kırklareli SGK Denetmeni Oğuz Özdil yaptı. Yeni Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bilgilerin aktarıldığı toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü.


Genel Sağlık Sigortası ile ilgili birden fazla toplantı yaptıklarını belirten Oğuz Özdil,  toplantıların iş günleri olması nedeni ile vatandaşların katılımının az olduğunu kaydetti


Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Öner Yılmaz’ın SGK İl Müdürü Mehmet Bayram’dan dernek üyelerine yönelik bir toplantı ricasında bulunması nedeni ile buraya geldiklerini belirten Oğuz Özdil, Dernek Başkanı Öner Yılmaz’ın mevzuat değişiklikleri hakkında bilgi almak istemesinin çok güzel olduğunu ifade ederek kendisine kurumu adına teşekkür etti.


* “Eksik gün çalışarak adına puantaj düzenlenen sigortalılar GSS primi yatırmak zorunda değil”


Yeni GSS’nin 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile zorunlu olduğunu ifade eden Oğuz Özdil; “İnşaat sektöründe Gümüşhaneli vatandaşlarımız daha sıkılıkla çalışıyorlar. Bu vatandaşlarımızın eksik günleri daha fazla olabiliyor. Yeni yasa ile birlikte Genel Sağlık Sigortasında bazı kıstaslar değişti. Ayda 30 günden az genel sağlık sigortası pirimi yatırılmadığı zaman sağlık hizmeti almamızda bazı sıkıntılar oluşacak.” dedi.


GSS’nin inşaat sektöründe çalışarak eksik gün prim yatırılanlar için yapması gerekenlere değinen Oğuz Özdil; “Kısmi çalışan inşaat işçilerinin sigorta girişlerini işveren yapıyor. Birden fazla inşaatta çalışabiliriz. Sigorta pirimi 30 gün yatırılıyorsa hiç bir sorun yok. Ama 25 gün yatırılıyor ise her ayın 24’nde işverenimize şunu sormalıyız; “Benim aylık prim hizmet belgesinde beni 25 gün gösterdin, ama eksik günlerimi puantaj mı dedin, kısmi sürelimi dedin.” Bu neden önemli; puantaj kodu ile aylık prim hizmet belgesi benim adıma girilir ise ben eksik gün çalışsam dahi GSS primi yatırmak zorunda değilim. Kanunda tek istisna var. Eksik gün çalışarak adına puantaj düzenlenen sigortalılar GSS primi yatırmak zorunda değil. İşveren, kısmi istihdam dediyse GSS primi yatırmanız gerekiyor. O yüzden bunu işverenimize sormalıyız” dedi. 


* “Daha öncede GSS vardı, ama zorunlu değildi”


Sosyal Güvenlik Denetmeni Oğuz Özdil, yeni GSS ile ilgili şu bilgileri paylaştı;


“GSS daha önce vardı. Sadece zorunlu oldu. Aktif çalışan sigortalı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığı’na tabi olanların primleri tam yattığı için hastanelere rahatlıkla gidebiliyordu. Kısmi çalışan arkadaşlarda hastaneye gidebiliyordu. Daha öncede GSS vardı, ama zorunlu değildi.


Bu zorunluluk nedeni ile primlerin yatırılması gerekiyor. Yatırılmadığı zaman devlet haciz yolu ile borcu tahsil edebilecek.


* “SGK’ya 60 günden fazla borcu olan esnaf sağlık hizmeti alamıyor” 


Bu zorunluluk ile ayda 30 gün tam çalışan ve primi GSS’ye yatan kişide sıkıntı yok. Bağ-Kur’lu esnafta sıkıntı yok. Onlarda yatırmak zorunda olduğu için sıkıntı yok. Ama Bağ-Kur’lu esnafın 60 günden fazla borcu olmaması gerekiyor. 60 günden fazla borcu varsa kendisi ve ailesi hastaneye giderek sağlık hizmeti alamaz.


Bağ-Kur’a yüksek meblağlarda borcu olan esnaflar varsa bunların borcunu taksitlendirme imkanı devam ediyor. Af dönemi ile alakalı bir taksitlendirme değil. Esnaflara sunulan bir avantaj, ama bununda ödemeleri ile ilgili bir takım kıstaslar var.


* “Çocuklar için 25 yaşından sonra GSS primi yatırılması gerekiyor”


Çocuklar anne ve babaları üzerinden 18 yaşına kadar sağlık hizmetinden faydalanabilecek. Çocuk okulunu bitirdi. Üniversite’ye gitti. 25 yaşına kadar çalışan anne veya babası üzerinde sağlık hizmeti alabilecek. Ama liseden sonra okumadı ve 18 yaşına geldiyse onun için GSS pirimi yatırılması, SGK’ya müracaatta bulunulması gerekiyor.”


Oğuz Özdil, toplantıya katılanlara Genel Sağlık Sigortası ile ilgili aklarlına takılan her şeyi kendisine sorabileceklerini, SGK il müdürlüğüne de gelerek bilgi alabileceklerini söyledi. Gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Dernek Başkanı Öner Yılmaz, Başkan Yardımcısı Zekai Yetim, Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri Eşref Yılmaz, Zafer Yılmaz ve Dernek Üyeleri katıldı. (cs)