Şeker-İş Sendikası aileleri uyarıyor:“Çocuklarınızı NBŞ’li ürünlerden uzak tutun”

Şeker-İş Sendikası aileleri uyarıyor:“Çocuklarınızı NBŞ’li ürünlerden uzak tutun”

Şeker-İş Sendikası aileleri uyarıyor:“Çocuklarınızı NBŞ’li ürünlerden uzak tutun”

Şeker-İş Sendikası aileleri uyarıyor:“Çocuklarınızı NBŞ’li ürünlerden uzak tutun”

Şeker-İş Sendikası aileleri uyarıyor:“Çocuklarınızı NBŞ’li ürünlerden uzak tutun”
13 Haziran 2012 - 09:29

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu Beldesi’nde faaliyet gösteren Şeker-İş Sendikası’nın başlattığı “Tatlandırıcıya Hayır” İmza Kampanyası yoğun ilgi görüyor.







HABER MERKEZİ





Şeker-İş Sendikası son zamanlarda artan tatlandırıcı kullanımı ve şekere azalan ilgi nedeniyle “Tatlandırıcıya Hayır” adı altında imza kampanyası başlattı.


Şube Başkanı Saltık; “Nişasta Bazlı Şekerlere (NBŞ) “Dur” demek, Şeker Pancarı’ndan üretilen Şeker’e “Evet” demek için böyle bir kampanya başlattık. Şekerimize ve Şeker Pancarımıza sahip çıkmalıyız. 2 günlük süreçte halkımızın İmza Kampanyası’na katılımından çok memnunuz. 


10 milyon insana ekmek kapısı olan ve yıllık 3 milyar dolar katma değer sağlayan şeker sanayinin yanlış özelleştirme politikasından büyük bir yara alacağını vurgulamak ve hükümet yetkililerine seslenerek, “Bu yanlıştan biran önce dönülmesini istemek için  bu kampanyayı düzenledik. 


*  “Nişasta Bazlı Şeker nedir? (NBŞ)


Mısır’dan elde edilen şekerdir. Mısır şurubu olarak da bilinir. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılmaktadır. Üreticiler sağlık bir yana pancar/şeker kamışından üretilen şekerden daha ucuz olduğu gerekçesiyle mısır şurubunu tercih etmektedir.  Büyük bir oranı vücutta fruktoza dönüşmektedir. Fruktoz çok masum olmayan bir şeker cinsi olarak bilinmektedir. İnsülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açabildiği, kandaki trigliserid değerlerini artırabildiği yönünde bilim çevrelerinin şüpheleri mevcuttur. Ülkemizde de nişasta bazlı şeker kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Obeziteden kanser ve kalp hastalıklarına, karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalıkla bağ/bağlantısı inceleme konusu yapılan NBŞ’lere yönelik olarak Avrupa’da ciddi şüpheler vardır ve kullanımı kotalar yoluyla sınırlandırılmaktadır. Buna karşın ülkemizde, yasa ile yüzde 10 olarak belirlenmiş kota, yıllık  mutad  artışlarla fiilen yüzde 15 düzeyine çıkarılmaktadır. 


Biz diyoruz ki; Türkiye Pazar olmasın. Şeker Fabrikalarının bacası pancar üreticisi-işçi-devlet işbirliğiyle tütsün.


* “Niçin Pancar Şekeri’nden üretilen Doğal Şekeri kullanmalıyız?”


Şeker Pancarı’ndan üretilen şekerin katkı maddesine ihtiyacı yoktur. Anadolu insanının yüzyıllardır bir geleneği haline gelen pancarı, kamışı, üzümü kaynattığınızda reçel ve pekmez oluyorsa, bu ürünlerden elde edilen şeker doğaldır. Çünkü bu ürünlerden elde edilen şekerler, doğada var olduğu şekliyle yani karbon bağ yapısına hiçbir müdahalede bulunulmadan soframıza gelmektedir. Mısırı kaynattığınızda ise ondan şeker yerine, kimyasal enzimlerine ayrıştırılmış yapay tatlandırıcı elde edersiniz. Pekmez, doğal tüketilen gıda sınıfına girerken, NBŞ’lerin hangi sınıfa girdiği belli değildir.


O halde size soruyoruz. Doğalı varken yapayını tüketir misiniz?


Doğal pancar şekerini tüketmek istiyorsanız, çocuklarımızın sağlıkla büyümesini istiyorsanız sentetik şeker de denilen kimyasal tatlandırıcılardan ve bunların kullanıldığı gıdalardan uzak duralım, tüketmeyelim. Doğal pancar şekerini tüketerek Şeker Sanayine dolaylı olarak destek vermiş olacaksınız. Özelleştirme ile yok edilmek istenen şeker sanayi, yerine NBŞ üretimi yapılan bir sektör olmasın. 


Şeker-İş Sendikası olarak pancar tarımının yapıldığı yerlerde basın açıklamalarımız sürecek, halkımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Başlatmış olduğumuz NBŞ’lere hayır, Pancar Şekerine evet imza kampanyası için tüm halkımızdan destek olmalarını istiyoruz. Sağlığımızı korumak, pancarımızı korumak, emeğimize sahip çıkmak, fabrikalarımızın kapanmasını önlemek için bu imzalar sesimiz, gücümüz olacak.” (s)