Sanlı; “E-Fatura ve E-Defteri iyi anlatmak gerekiyor”

Sanlı; “E-Fatura ve E-Defteri iyi anlatmak gerekiyor”

Sanlı; “E-Fatura ve E-Defteri iyi anlatmak gerekiyor”

Sanlı; “E-Fatura ve E-Defteri iyi anlatmak gerekiyor”

Sanlı; “E-Fatura ve E-Defteri iyi anlatmak gerekiyor”
24 Ağustos 2013 - 09:51

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Yeminli Mali Müşavir Nail Sanlı ve İstanbul Serbest ........




HABER MERKEZİ


Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Yeminli Mali Müşavir Nail Sanlı ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan Kırklareli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı (SMMMO) 23 Ağustos 2013 Cuma günü saat 11.00’da ziyaret etti.


Kırklareli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Burhan Üstünkol ve Yönetim Kurulu Üyeleri TÜRMOB Başkanı Sanlı’yı kapıda karşıladı. Karşılamanın ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Üstünkol şunları dile getirdi:


“Sayın Genel Başkanımızı Kırklareli’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bizlere her zaman maddi ve manevi yönde desteklerini geçmişten bugüne kadar esirgemedi. Buradaki binamızı yaparken de hem kendisinin hem de İSMMMO Başkanımızın çok büyük destekleri oldu. Bizlerde Kırklareli SMMMO olarak kendisinin her zaman yanında olduk bundan sonrada yanında olacağız. Buradaki toplantıda 5-6 Ekim tarihlerinde yapılacak olan genel seçime kadar mevcut yol haritamızı belirleyeceğiz Kırklareli’nde yaşadığımız sorunları kendisine aktaracağız” dedi. 


Konuya ilişkin Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı YMM. Nail Sanlı’da şu açıklamada bulundu:


“Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Başkanı olarak 5-6 Ekim’de yapılacak olan Oda Seçimleri’ne odaklanmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin 81 vilayetini dolaşacağız. Bugün Kırklareli, Çorlu ve Tekirdağ olacak. Sonrasında diğer yerlerle devam edeceğiz. Şuanda en büyük sorun olarak E-Fatura ve E-Defter olarak gözüküyor. Bunları yerinde tespit amacı ile sık sık ziyaretler gerçekleştirip sorunun nereden kaynaklandığını anlamaya çalışıyoruz.


E-Fatura ve E-Defter nedir? Bu projeler 2008 yılı Şubat ayında fiilen başlamış bir projelerdir. Peki bunlara kimler uymak zorunda denildiğinde şu şekilde açıklayabiliriz. Elektronik fatura ve elektronik defter kullanımı 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükellef grupları için zorunlu hale getirilmiştir. Bu mükellef grupları aşağıdaki şu şekilde belirlenmiştir:


*  5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hâsılatına sahip olanlar


* Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları (kolalı gazozlar, alkollü içecekler ve tütün ürünleri) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar. Bu gruplar için elektronik faturaya 2013 takvim yılı, elektronik deftere 2014 takvim yılı içerisinde geçilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Henüz bu uygulamalara geçiş zorunluluğu bulunmayan mükellefler de gerekli sistemsel altyapıyı kurmalarının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin alarak elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına geçiş yapabileceklerdir. Projede getirilen en önemli yenilik,  hiç kuşkusuz ki mükelleflere ait vergi beyannamelerinin Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler kanalıyla internetten verilmesini sağlayan sistemin devreye girmesidir. Bu sistem sayesinde Meslek mensuplarının ve maliye çalışanlarının üzerindeki iş yükü hafiflemiş, ayrıca vergi beyannamelerinin mesai saati başlangıç ve bitimine bağlı kalmadan internet vergi dairesi üzerinden e-beyanname ile 24 saat kesintisiz verilebilmesi imkanı getirilmiştir. Uygulamanın zaman içerisinde yaygınlaşması sayesinde bu katkıların oranının çok ciddi rakamlara ulaşacağı net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda vergi kayıp ve kaçağına neden olan, naylon,  sahte veya muhteviyatı açısından yanıltıcı belge vb. kullanımının önlenmesi açısından da caydırıcı bir mekanizma olacaktır. Ancak projenin 4-5 yıldan beri yürürlükte olmasına karşın bunun önemini yetkililer ve Maliye Bakanlığı maalesef ki anlatamamıştır ve uygulamaya ilişkin insanların kafaların soru işaretleri vardır. Bu soru işaretlerini kaldırmak için uğraş veriyoruz” dedi. (Serkan Koçtürk)