Şahin Arslan, Üretim ve Emek ekibiyle köy ziyaretlerinde...

Şahin Arslan, Üretim ve Emek ekibiyle köy ziyaretlerinde...

Şahin Arslan, Üretim ve Emek ekibiyle köy ziyaretlerinde...

Şahin Arslan, Üretim ve Emek ekibiyle köy ziyaretlerinde...

Şahin Arslan, Üretim ve Emek ekibiyle köy ziyaretlerinde...
20 Kasım 2014 - 08:21


Babaeski Yağlı Tohumlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Adayı Şahin Arslan ve ekibi, 14 Kasım Cuma günü Babaeski’ye bağlı Pancarköy, Düğüncülü ve Sinanlı köylerinde ziyaretler düzenledi. Uzun bir konvoy ile yola çıkan Şahin Arslan ile üretim ve emek ekibinin ilk ziyaret yeri Pancarköy oldu. Ziyaretlerine Düğüncülü Köyü ile devam eden ekip, son olarak Sinanlı Köyü’ne gittiler. Köy kahvelerinde sıcak ve samimi bir kalabalıkla karşılaşan ekip, üreticilerle bir araya gelerek hem aday olma nedenlerini anlattılar hem de üreticilerin sorunlarını dinlediler. 














Babaeski Yağlı Tohumlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Adayı Şahin Arslan ve ekibi, 14 Kasım Cuma günü Babaeski’ye bağlı Pancarköy, Düğüncülü ve Sinanlı köylerinde ziyaretler düzenledi. Uzun bir konvoy ile yola çıkan Şahin Arslan ile üretim ve emek ekibinin ilk ziyaret yeri Pancarköy oldu. Ziyaretlerine Düğüncülü Köyü ile devam eden ekip, son olarak Sinanlı Köyü’ne gittiler. Köy kahvelerinde sıcak ve samimi bir kalabalıkla karşılaşan ekip, üreticilerle bir araya gelerek hem aday olma nedenlerini anlattılar hem de üreticilerin sorunlarını dinlediler. 





İl Genel Meclisi Üyeleri’nden Şahin Arslan’a destek





Kırklareli İl Genel Meclisi Babaeski Üyesi olan Babaeski Yağlı Tohumlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Adayı Şahin Arslan’a Pancarköy, Düğüncülü ve Sinanlı köylerindeki ziyaretlerinde, Kırklareli İl Genel Meclisi Babaeski Üyesi Sibel Çınar, Lüleburgaz Üyeleri Yeşim Girgin ve Gürcan Kırım, Pehlivanköy Üyeleri Gürkan Umut ve Mehmet Gülay Erkol ile Pınarhisar Üyesi Çetin Şinikoğlu’ndan destek geldi. Pancarköy, Düğüncülü ve Sinanlı ziyaretlerine katılan İl Genel Meclisi Üyeleri, Şahin Arslan’a destek açıklaması yaptılar.


 


Ziyaretlerde üreticilere seslenen Aday Şahin Arslan; “Hepinizin bildiği gibi 22 Kasım’da yağlı bitkilerin seçimleri var. Biz de yeni adaylar olarak sizlerin karşısındayız. Biz yağlı bitkiler diyoruz çünkü sadece ayçiçeği olarak düşünmemek lazım. Kanola var, aspir var. Özellikle Avrupa ülkelerinin kanolayı fevkalade kullandıklarını görürsünüz. Mazot ihtiyaçlarının yüzde 25-30’unu kanoladan yani petrol üretiminde kullanılır. Ama bu görevdeki arkadaşlar bunu bugüne kadar akıllarına getiremediler. Aslında çok zor olan, yapılamayacak bir iş değil. Normal ayçiçeği üretimi yapan ya da ham yağ üreten fabrikalar ufak bir teknik detayla bu tür üretime geçebilir. Bu akşam sizleri ziyaret etmemizin sebeplerinden bir tanesi ayçiçeği üretiminde karşılaştığımız sıkıntıları birlikte paylaşabilmek, ileriki dönemlerde de bu sıkıntıları nasıl giderebiliriz diye sizlerle bilgi alışverişinde bulunmak istiyoruz.” dedi.





“Ayçiçeği bazında değerlendirmeye cesaret edemediler”





Pancarköy’deki ziyaretinde üreticilerle sohbeti sırasında Şahin Arslan’a Trakya Birlik ortağı olan bir çiftçi söz alarak soru sordu. Pancarköylü çiftçi sorusunda; “Biz, Trakya Birlik ortakları olarak bizden ortaklık payı kesiliyor. Biz bu ortaklık payının kilo olarak kesilmesini istiyoruz. Ben bunu ödüyorum, sonunda aldığım para çok az kalıyor. Kilo alarak kesilse daha fazla yatıracağım. Bunun için uğraşacağınıza söz verecek misiniz?” dedi. 





Aday Şahin Arslan da bu soruya karşılık; “Ben ilk defa 2004-2005 yıllarında Hilmi Kahraman’ın listesinden Genel Kurul delegasyonuna gittiğimde Genel Müdürün odasında basının da katıldığı yaklaşık 150 kişilik bir toplantıda sizin bahsettiğiniz konuyu gündeme getirmiştim. Orada bizim bu isteğimiz gerçekten yer buldu. Trakya Birlik’in genel kurulunda da bir tane madde koydurmak çok zor bir şeydir. Mutlaka içerisinde yönetici ya da genel müdür olmanız gerekir. Ama basının önünde konuştuğum için bu konu görüşüldü. Neydi bu konu? Yıllardır ayçiçeği üretimi yapan ortaklar ürünlerini teslim ederler, ama Türk Lirası bazında teslim ederler. Biz faizci değiliz ama kurum da faizci olmamalı. Bizim o sermaye paylarımızı en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını aramalı. Bu mevcut yasada da var. Herhangi bir engel hali yok. Özellikle ertesi gün yapılan genel kurulda, şöyle bir karar çıktı: Durum değerlendirildi. Ayçiçeği bazında değerlendirilmesi konusu taşındı. Ne yazık ki oradaki arkadaşlarımız bu çok teveccüh göstermedi. Sanayi Bakanlığı’na topu attılar. Aslında ana sözleşme ve yönetmelik der ki; her ne kadar genel kurulda bu tür maddeler ya da herhangi bir madde gündeme taşınabilir. Ama onlar Sanayi Bakanlığı’na attılar. Esası o değildir. Biz genel kurulda aldığımız kararları ana sözleşme ve yönetmeliğe işlemek kaydıyla sadece Sanayi Bakanlığı’nın görüşü alınır. Ama bu arkadaşlarımız kötü yönettikleri Trakya Birlik’ten kaynaklı sorunlardan dolayı maalesef sermaye paylarının Türk Lirası’nda değil ayçiçeği bazında değerlendirilmesine cesaret edemediler.” dedi.





“Ek ödeme yükümlülüğü getirecekler”





Genel kurul ile ilgili açıklamalarına devam eden Şahin Arslan; “Babaeski’deki genel kurula gelip göreceksiniz ve bunu duyduğunuzda lütfen oraya dikkat edin, 2012-2013 iş yılına ait gelir gider hesaplarının yani bilançolarının ve yönetimin ibrasını dâhil ertelenmesini oylatacaklar. Bunun altında Kooperatif şu anda zararda. Bu zararları bize açık yüreklilikle söyleyemiyorlar. Ama senin sermaye payı adı altında o yüzde 3’ün dışında vermiş olduğun sermaye ortaklık payın var. Bu sermaye paylarından kooperatifin zarar ettiğinden kaynaklı ek ödeme yükümlülüğü getirilecek. Örneğin; bir arkadaşımızın 30 bin lira. Yüzde 3 sermaye payı adı altında kesilen miktar ne olmuş, 10 bin. Ne kalmış? 20 bin. Kooperatif zararlarına gitmesi kaydıyla ki ondan kaynaklı bir sistem geliştirdiler, 20 bini 10 sene taksit yaptılar. Yine bu genel kurulda belli olacak. Bizden 2 biner taksitle tahsil edecekler. Trakya Birlik’in ortaklarından ortalama kesmiş olduğu sermaye payı yıllık 8-10 trilyon civarında. Bu 8-10 trilyon da bu arkadaşlara yetmiyor. Ek ödemeler geliyor. Bunlara lütfen dikkat edin. Bu seçimi kazanalım, kaybedelim önümüzdeki ayçiçeği sezonunda sizlerle burada tekrar oturacağız. Ama inanın bu böyle gerçekleşecek. Sonra; “Kardeşim biz seni anlamadık, sen kendini iyi anlatamadın, anlatsaydın sana oy verirdik.” gibi sitemlerde bulunmayın. Kooperatif 2012-2013 yılında 6 Trilyon 600 bin lira zarar göstermiş.” dedi.





“Babaeski’nin ortak sayısı 6-7 binlerdeyken bugün bin 500’lerde seyrediyor”





Babaeski’deki ortak sayısına değinen Şahin Arslan; “Baktığımızda ortak sayısı düşmüş. Babaeski’nin ortak sayısı 6-7 binlerdeyken bugün bin 500’lerde seyrediyor. Trakya Birlik’in 110 bin ortak sayısı 40 binlerde seyrediyor. İnsanlar bunlara küstü. Neden küstü? Bu yanlış uygulamalardan dolayı küstü. Nereye gitsek söylenen 2 tane cümle var, birincisi “ben oradan çıkacağım” diyorlar. Bizim yeni yönetim olacağımızı duyduklarında ise; “O zaman oy vermeye geleceğim.” diyorlar. Bunları konuşmamız bile Trakya Birlik’in son günlerdeki içler acısı durumunu ortaya koymakta yeterlidir. 





Ortakların tohum, gübre gibi girdilerini regüle ettiklerini söylerler ama gerçeğe baktığınızda yem fiyatları dış piyasaya göre yüksektir. Uzun vadeli satışlarda faiz oranları adeta özel bankaların üzerine çıkmış. Hesaplanamaz hale gelmiş. Yıllık yüzde 17-18 rakamları söylenir ama 6-8 ayda bir bakarsınız ki yaklaşık yüzde 20’lere tekabül eden borçlanmalar meydana gelir.” dedi.





“31 köyden 16’sında işe alınma oranı sıfırdır”





Babaeski köylerinden işe alınma oranlarıyla ilgili anket yaptıklarını açıklayan Şahin Arslan; “Özellikle en çok övündükleri konu işçi memur kadrolarında; “Biz Ahmet’in, Mehmet’in çocuğuna iş verdik.” diyorlar. Ekmek vereni herkes sever, ben de ekmek verenin elini öperim. Ama yaptığımız ankete göre 31 köyden 16’sında işe alınma oranı sıfırdır. Ortakların çocuklarının, kızlarının işe alınma sayısı ise ortalama 0,6’dır. Her gittiğimiz köyde bunun analizini yapıyoruz ve maalesef ki böyledir. 





Değerli kardeşlerim, çok saygıdeğer büyüklerim; aranızda Babaeski yerel siyasetini iyi gözlemleyen arkadaşlarımız vardır. Ama bizim de bu Babaeski siyasetini son 15-20 yıldır izlediğimiz kadarıyla Babaeski siyasetini ve sivil toplum örgütlerini yönlendiren 2 kurum var. Bir tanesi Trakya Birlik, bir tanesi de Panko Birlik. Neden? Biz bunlara dizayncılar adını taktık. Görmüşsünüzdür Yağlı Tohumların propagandasında da gazetede boy boy fotoğraf çekilmişler. Sivil toplum örgütlerinin gidip birilerinin yanında poster poster fotoğraf çektirmek midir? Ben isterdim ki o fotoğrafları çektirmenin altında bir proje olsun. Borsa da bu işin içinde dahil. Ama bu arkadaşlarımızın tek amacı var; ziraat odasına kim olsun, şoförler odasına kim olsun bunun derdinleler. Neden? Çünkü orada tabana yakın, esnafın, çiftçinin sorunları çözecek olan insanları istemezler. Çünkü menfaat ekibinin işleri bozulacak. Saadet zincirini kurmuşlar ve hatta bu saadet zinciri hangi köyde kim muhtar olsuna kadar vardırmışlar. Biz bu yola çıkarken parti gözetimi yapmadık. Ben ekip arkadaşlarımın daha önce tanıdıklarımın dışında hangisinin hangi partiye üye olduğunu bile bilmiyorum. Bu işin partisi falan yok. Bu bahsettiğim dizayncılar artık partiler üstü olmuşlar. Lütfen artık bunların bu tür oyunlarına gelmeyelim. Onların işi gücü böyle entrikalara çalışır.” dedi.





“Ortakların ayrılma süresi 5 yıla çıkarılmak isteniyor”





Son olarak ortakların ayrılma süresinin uzatılacağını iddia eden Şahin Arslan; “30 yıllık bir ortağımız var diyelim. Çocukları, torunları yetişti. Dolayısıyla ben artık bu çiftçiliği bırakacağım, çocuklarım devam edecek dedi. Ben ayrılmak istiyorum dedi ve gitti derdini Yağlı Tohumlara anlattı. Ne diyorlar size? 3 iş yılı geçsin, ondan sonra senin ortaklık sermaye payını veririz diyorlar. Ortaklar ortaklıktan ayrılmak istediklerinde 3 yılda üyelikten çıkabiliyorlar. Şimdi onu 5 yıla çıkaracaklar. Yine borsa fiyatlarında görürsünüz, ayçiçeği hasadı başlar ama bizim kurumumuz ne yazık ki fiyat açıklamaz. Şu an bile fiyat açıklanmadı. Geçen yıl bir fiyat açıklanmıştı bin 170 kuruş, avans fiyat verdiler ve bize söz verdiler; “Siz bu kuruma güvenin, biz size güvenelim, borsa fiyatları neyse onun üzerinden değerlendireceğiz.” dediler. Ama maalesef ki bir baktık borsa fiyatları 1.400-1.450, onların verdikleri fiyat 5 kuruş. Yani geçen seneki 1.220 ile ayçiçeği fiyatını belirlediler ve onun üzerinden işlem yapıldı. Bu yıl da 1.230 ve hepinizin bildiği gibi daha taban fiyat yok. Ben 22 Kasım’da yapılacak olan seçime hepinizi bekliyorum. Kesinlikle seçimlere katılın. Biz şuna üzülürüz, bin 538 kişi var oy kullanacak. Eğer bin kişi gelirse üzülürüz. 22 Kasım’da lütfen gelin ve bizlere destek olun. Bu 20 yıllık saltanatı da hep beraber indirelim.” dedi.





Şahin Arslan, konuşmasının ardından üreticilere ekibini tanıttı. Üreticileri üretim ve emek ekibi olarak selamlayan Karamesutlu Köyü’nden Hüseyin Tekoğul, Sofuhalil Köyü’nden Semih Kahraman, Ertuğral Köyü’nden Recep Özcan, Nadırlı Köyü Muhtarı Mehmet Akcan, Karahalil Beldesi’nden Adem Özbay ve üst kurul adayı Şahin Arslan, çiftçilere aday olan kadro olarak kendilerini tanıtarak destek istediler.





Yönetim Kurulu Üyeliği Adaylarından Recep Özcan, üretim ve emek ekibinin hazırladığı seçim broşürünü okudu. Şahin Arslan ve ekibi, hazırladıkları broşürde şunlara yer verdi; “Değerli üreticiler; bizler ekip olarak bir araya geldiğimiz zaman, bu üreticinin sorunlarını tek tek kaleme dökelim dediğimiz zaman belki 150 belki 250 madden oluşacak bir sorunlar zinciri vardır. Bunları kısa kısa derledik, toparladık. Ancak bir sayfaya indirebildik. Aslında açtığınız zaman her bir madde 10 maddeyi arkasından getirir. Gerçek ayçiçeği üreticisi soruyor; ayçiçeği alım fiyatı neden hasat başladıktan sonra açıklanıyor? Birlik tohum üretim merkezi neden oluşturulmuyor? Ortakların yem, tohum, gübre ve ilaç gibi girdileri ne kadar ve nasıl regüle ediliyor? Uzun vadeli satışlarda faiz oranları özel bankalarla neden yarışıyor? Ortaklar rekolteyi dolduramadığında, alışveriş yapmadığında yüzde 5 sermaye payı kesiliyor, neden? Ortaklar ortaklıktan ayrılmak istediğinde en az 3 yılı geçsin diyenler yeni uygulamada sermaye payı ödemesini 5 yıla çıkarıyor, neden? Sermaye payı adı altında kesilen yüzde 3 ya da yüzde 5 gibi oranlar TL bazında değerlendiriliyor. Sermaye payları ayçiçeği kilogram bazından neden değerlendirilmiyor? Ayçiçeği borsa fiyatları geçmiş yıllarda 1.100-1.150 TL giderken birden bire 810 TL fiyat açıklaması yapıldı, neden? İşçi, memur ve kadrolu alımlarında gerçek ortakların kaç tane çocukları alındı? diye soruyoruz. 20 yıldır verilen cevaplar ise “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.” ve fiyat politikası sorulduğunda; “Bize güvenin. Trakya Birlik her zaman sizin yanınızda olacaktır.” 2 cevap alıyoruz. 2 cümle ile geçen 20 yıl. Hep beraber bir cümle daha ürettirirseniz bir 10 yıl daha geçer.” dedi.





Konuşmaların ardından bir süre üreticilerle çay içen ekip, üreticilerin sorunlarını dinledi.