Sağlıklı güneş insana neşe ve mutluluk verir

Sağlıklı güneş insana neşe ve mutluluk verir

Sağlıklı güneş insana neşe ve mutluluk verir

Sağlıklı güneş insana neşe ve mutluluk verir

Sağlıklı güneş insana neşe ve mutluluk verir
21 Haziran 2010 - 09:32


* Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada güneş’in insan sağlığına yararlı olduğu bildirildi. Ancak fazla güneşin ise insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu da vurgulandı.


HABER MERKEZİ
Küresel ısınmanın etkisi ile birlikte son yıllarda yaz aylarındaki sıcaklıklar önemli ölçüde artış gösterdi. Uzmanlar güneş ışınlarının insan sağlığına yararı olduğu gibi zararı da olduğunu bildirerek şunları kaydediyorlar:
 “Yaz mevsiminde çoğunlukla güneş, kum ve deniz tercih edilmektedir. Güneş yararlıdır. Güneş ışınları vücuda daha fazla D vitamini sağlar, özellikle çocuklarda kemik gelişimi için önemlidir. Sağlıklı güneş, insana neşe ve mutluluk ta verir. Ancak aşırı güneş, aydınlık ve sıcaklık yanında derimiz, gözlerimiz ve bağışıklık sistemimiz için zararları da beraberinde getirir. Özellikle güneşten gelen UV ışınlarının vücuda zarar verdiği bilinmektedir.
Güneşe çıkarken daha dikkatli olması gereken kişiler; 65 yaş üzeri kişiler, şişman, şeker hastaları, kalp hastalığı, hipertansiyon, astım, değişik deri hastalığı, kanser vb. kronik rahatsızlığı bulunanlar ile 5 yaş altı çocuklardır.
Güneşin bu olumsuz etkilerinden korunmak için de; Gün içinde saat 11.00 ile 16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmalı, gölge dahi olsa şapka takılması (kenarları geniş), bol, açık renkli giysi giyilmeli, Gözlük kullanmalı (kaliteli, UV Işınları geçirmeyen), Alkolden uzak durmalı, aşırı efor gerektiren iş ve sportif faaliyetlerden uzak durmalı, koruma faktörlü kremler kullanmalı ve en önemlisi bol miktarda sıvı almak gereklidir.
Güneş yanıklarında yapılması gerekenler ise;
Yapılacak en güzel ve tek şey yanığın olduğu kısmın soğutulmasıdır. Ancak bunu yaparken buz direk olarak yanık yerine temas ettirilmemelidir. Buz beze sarılarak uygulanmalıdır. İçi su dolu kesecikler varsa, patlatılmamalıdır.
5 yaş ve altı çocuklarda yanığın derecesi ne olursa olsun mutlaka hekime götürülmelidir. Yanığın olduğu bölge en az 72 saat direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Yanık bölgesi üzerine hekime danışmadan yabancı hiçbir madde sürülmemelidir. (diş macunu, yoğurt, salça ve merhem vs.)” (s)