Sağlık Müdürlüğü Personeli “Sağlık Hukuku” hakkında bilgilendirildi

Sağlık Müdürlüğü Personeli “Sağlık Hukuku” hakkında bilgilendirildi

Sağlık Müdürlüğü Personeli “Sağlık Hukuku” hakkında bilgilendirildi

Sağlık Müdürlüğü Personeli “Sağlık Hukuku” hakkında bilgilendirildi

Sağlık Müdürlüğü Personeli “Sağlık Hukuku” hakkında bilgilendirildi
19 Kasım 2011 - 09:42

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü personeline “Sağlık Hukuku” konulu bir konferans verildi.




HABER MERKEZİ


17 Kasım 2011 Perşembe günü saat 16.00’da Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda verilen konferansa Kırklareli Vali Yardımcısı Taceddin Özeren, Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akçakoca, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, Müdür Yardımcısı Dr. Çiğdem Cerit, hekimler ve hasta hakları birim sorumluları katıldı.


* “Amaç, hasta olan insanın sağlığına kavuşturulmasıdır”


Konferans öncesinde Kırklareli Hasta Hakları İl Koordinatörü Dr. Mustafa Kemal Öztürk, kürsüye davet edilerek bir konuşma yaptı. Koordinatör Öztürk konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 


“Ülkemizde hasta hakları ile ilgili ilk mevzuat 1998 yılında çıkarılan Hasta Hakları Yönetmeliğidir. Bu yönetmeliğe göre; “Hasta, sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan kimsedir."


Hasta Hakları ise sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları sebebiyle sahip bulundukları ve T.C. Anayasası, milletlerarası andlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan haklarını ifade eder.


Sağlık hizmetlerinin sunulmasında; bedeni, ruhi ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içinde yaşama hakkının, en temel insan hakkı olduğu, hizmetin her safhasında daima göz önünde bulundurulur.


Herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkını haiz olduğu ve hiçbir merci veya kimsenin bu hakkı ortadan kaldırmak yetkisinin olmadığı bilinerek, hastaya insanca muamelede bulunulur.


Sağlık hizmetinin verilmesinde, hastaların, ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ve ekonomik ve sosyal durumları ile sair farklılıkları dikkate alınamaz. Sağlık hizmetleri, herkesin kolayca ulaşabileceği şekilde planlanıp düzenlenir.


Tıbbi zorunluluklar ve kanunlarda yazılı haller dışında, rızası olmaksızın kişinin vücut bütünlüğüne ve diğer kişilik haklarına dokunulamaz.


Bu kapsamda düşünüldüğünde, hastalar ve sağlık çalışanlarının birbirini tamamlayan, ortak amaca yönelik ekip olduğu bir gerçektir. Amaç, hasta olan insanın sağlığına kavuşturulmasıdır.


Ancak, hastalara verilen sağlık hizmetlerinin sunulmasında, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının zaman zaman maruz kaldığı şiddet olaylarının da olduğu bilinmektedir.


Bunların yanında, sağlık personelinin hizmet verirken sorumlu olduğu hukuki yaptırımlar da bulunmaktadır. Bu amaçla, Türk Ceza Kanunu ve diğer mevzuatlar yürürlüktedir.


Bugün bizlere, " sağlık hukuku" konusunda bilgiler vermek üzere Cumhuriyet Savcımız Mehmet Akçakoca aramızdadır. Kendilerine hoş geldiniz diyor; Hepinize saygılar sunuyorum.”


Daha sonra “Sağlık Hukuku” konferansının sunumunu yapmak üzere Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akçakoca sağlık müdürlüğü personelini konu hakkında bilgilendirdi. Basına kapalı olarak gerçekleşen konferansın sonunda Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akçakoca’ya sunumundan ötürü bir teşekkür plaketi takdim etti. (cs)