“Sağlığın piyasalaştırılmasını istemiyoruz”

“Sağlığın piyasalaştırılmasını istemiyoruz”

“Sağlığın piyasalaştırılmasını istemiyoruz”

“Sağlığın piyasalaştırılmasını istemiyoruz”

“Sağlığın piyasalaştırılmasını istemiyoruz”
15 Mart 2011 - 10:30

14 Mart TIP Bayramı dolayısı ile 14 Mart 2011 Pazartesi günü Kırklareli Tabip Odası, Kırklareli Devlet Hastanesi’nde bir etkinlik düzenledi.

 


HABER MERKEZİ
 Etkinlik öncesi saat 10.00’da Kırklareli Tabip Odası tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.
Saat 12.30’da gerçekleşen etkinliğe Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan Kırklareli Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ceylan Yoldaş, Kırklareli Tabip Odası Başkanı Halil Muhacir ile Kırklareli Devlet Hastanesi’nde görevli doktorlar katıldı.
Başkan Çağlayan, Başhekim Opr. Dr. Yoldaş ve Oda Başkanı Muhacir doktorlara birer karanfil hediye ettiler.
Etkinlikte bir konuşma yapan Oda Başkanı Halil Muhacir, 14 Mart TIP Bayramı’nın modern TIP’ın başlangıcı olduğunu 14 Mart’ların hep TIP Bayramı olarak kutlandığını belirtti. Bütün hekimlerin ülkede 14 Mart’ı TIP Bayramı olarak kutladığını ifade eden Oda Başkanı Muhacir şunları kaydetti;
“Sağlığın çok ciddi problemleri var. Biz hekimler olarak sağlıktaki bu problemleri dile getirmek için Türk Tabipler Birliği olarak değişik platformlarda bu konudaki çekincelerimizi her defasında belirtiyoruz. Sağlık sektörü Türkiye’de çok büyük bir dönüşüm içerisinde, bu dönüşüm olurken Tabipler Birliği gibi sivil toplum örgütlerinden ve hekimlerin beklentilerinden hareket edilmediği için Türkiye’de sağlık sektörü ciddi bir şekilde özelleştirme sürecine girmiştir. Özelleştirme pek çok sektörde yapıldığı gibi sağlık sektöründe de sanki çok olumlu çok pozitif bir biçimde gösterilse de bizler bu alanda yaşadığımız sıkıntıları özellikle vatandaşa yaşattığı sıkıntıları dile getirmek için dün Ankara’da “Çok Ses Tek Yürek” mitingini gerçekleştirdik. Hekimlerin sorunları çok fazla, performans sistemi ile sağlık alanında çalışanların ek ücret sağlamak için yapılan düzenlemeler kamunun görünüşünde sanki pozitif gibi gözükse de bizler burada bunun birebir uygulayıcıları olarak ciddi sakıncalar görmekteyiz. Sağlığın devletin kamusal bir hizmeti olması gerektiğini insanlara sağlığın kamusal olarak verilmesini savunmaktayız. Bu sistemde hizmetin kalitesinden daha ziyade hizmette bir parça başı, bir taşeron sektördeki hizmet gibi ne kadar iş yaparsan o kadar ücret mantığı ile hareket edilmekte biz hastalara daha fazla süre ayrılması kanısındayız, uluslararası alanda en az hastaya 15-20 dakika süre ayrılması gerekiyor. Hastaların dertlerini dinlememiz lazım. Yapılan bu uygulamanın bir kısmının pozitif tarafları da var. Sağlık alanında gerçekten pozitif düzenlemeleri de var. Mesela sağlık kurumlarının birleştirilmesi 3 sigorta kurumunun bir tek çatı altında toplanması Tabip Odaları Birliği olarak taraftarız. Sağlığı tek elden yürütülmesi kötü bir düşünce değil. Sağlığın piyasalaştırılmasını istemiyoruz. Sağlığı halen kamu mantığı ile halkın eşit nitelikli ücretsiz alabileceği bir hizmet olmasını istiyoruz. Hekimler olarak şuandaki uygulamaların halkın sağlığını pozitif etkilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü siz hastaya bir dakikada sürede ayırsanız, 20 dakikada süre ayırsanız mevcut sistem size o kadar ücret veriyor. Tabi bu beraberinde bir takım kaygılar ve sıkıntılar getiriyor. Hekim arkadaşların hastaya ayırabildikleri süreler adetler fazla olduğu için çok kısıtlı kalıyor. Gerekli hizmetleri yapamıyoruz. Hizmetlerin yapılan hizmet karşılığında performans değerlendirmesi olduğu için bir bakıma bazen harcamaları arttırıyor. Bu proje başlangıcında 6 Milyar Dolarken şuanda 46 Milyar Dolara çıktı, sağlık harcamaları bu devletin kaynaklarının sağlık alanında gereksiz ve olumsuz kullanıldığını düşünüyoruz. Biz kamusal nitelikli herkese eşit dağıtılan bir sağlık hizmeti istiyoruz.”
Etkinlikte bir konuşma yapan Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, doktorların 14 Mart TIP Bayramını kutlayarak; “İnsan için en önemli hususlardan birisi sağlıktır. Devlet içinde önemli olan toplumun sağlıklı olmasıdır.” dedi. Sağlık değince ilk akla doktorların geldiğini ifade Başkan Çağlayan şunları kaydetti; “Halk değimi ile “Allah doktorları başımızdan eksik etmesin” sözü yerinde bir sözdür. Doktorlar bana göre toplumun her kesiminde onurlu bir yere sahiptir. Doktorlarımız mecazi anlamda da olsa kutsal bir görev yapmaktadırlar. Doktorların sorunlarını televizyon ve gazetelerden duyup öğreniyoruz. Bu sorunların zaman içinde çözülmesi gerekir. TIP öğrenimini kazanmak kolay değildir. Doktorlarımızın hak ettikleri koşullar ileride sağlanacaktır düşüncesindeyim. Hükümetlerin bu konuda daha duyarlı olmasını temenni ederim.” Etkinlik verilen ikramların ardından Başkan çağlayan’ın hastaneden ayrılması ile son buldu. (cs)